Хронологія відкриття ринку землі в Україні (частина II)
Хронологія відкриття ринку землі в Україні (частина II)

AgroPolit.com продовжує постійний моніторинг подій, пов'язаних із земельною реформою та відкриттям ринку землі в Україні. Тут у зручному форматі Ви зможете прочитати останні найгарячіші новини та завжди бути в курсі усіх політичних кроків та дізнавалися про них із перших вуст.

Ми й надалі збиратимемо усю інформацію, яка постійно оновлюватиметься, щодо запропонованих законопроектів про ринок землі, умов зняття мораторію на продаж землі та відкриття ринку для іноземців й громадян Росії, умов емфітевзису та довгострокової оренди землі, ціни на землю, передачі землі громадам, інвестицій у вільний ринок, долю Держгеокадастру та інше.

Першу частину хронології відкриття ринку землі в Україні читайте за посиланням.

1 лютого Голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, народний депутат Микола Сольський повідомив, що після відкриття ринку банки не зможуть купувати землю.

30 січня Аграрний комітет парламенту продовив розгляд правок до земельного законопроекту.

В Україні спрощено процедуру підвищення кваліфікації для інженерів-землевпорядників.

28 січня До Держгеокадастру внесено відомості про 21,2 млн земельних ділянок.

Радник прем'єр-міністра відреагував на заяву екс-керівників держави щодо ринку землі в Україні.

27 січня Голова громадської організації «Прозора земля» Володимир Коваленко назвав п'ять прогалин законопроекту №2178-10 про ринок землі.

Екс-президент України Леонід Кравчук, колишній голова Верховної Ради Олександр Мороз та екс-прем'єр Вітольд Фокін звернулися до чинної влади із вимогою поставити на всеукраїнський референдум питання щодо відкриття ринку землі в Україні. 

17 січня Слуги Народу» та ОПЗЖ у неділю переглянуть на робочій групі правки до земельного закону.

16 січня Денис Башлик назвав 4 законопроекти, які допоможуть навести лад в обліку земель.

15 січня Микола Сольський повідомив, що переважне право на придбання орендарем землі діятиме один місяць.

Державна податкова служба України оприлюднила Довідник показників нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь в Україні станом на 01.01.2020 року. 

Тимофій Милованов розповів про коефіцієнт кредитного ризику під заставу землі.

14 січня Держгеокадастр розширює доступ до даних про координати поворотних точок меж земельних ділянок.

Сольський розповів про єдину умову отримання сільськогосподарської землі банками.

Німецькі фермери, які давно працюють в Україні, написали листа президенту, голові Верховної Ради та прем'єр-міністру щодо заборони відкриття ринку землі іноземцям.

Радник прем'єр-міністра Олексій Мушак розвіяв міфи щодо закритого для іноземців ринку землі у Польщі.

13 січня Український політик, екс-нардеп аграрного комітету Ради попереднього скликання Іван Мірошніченко назвав дві найбільші помилки земельного закону, поданого до фінального голосування в Раду .

В Україні планують підвищити податок на землю.

Противники відкритого ринку землі поновлюють всеукраїнські акції протесту.

Експерти розповіли, на яких земельних ділянках неможливо захистити права.

5 січня Радник прем'єр-міністра Олексій Мушак назвав 5 фінансових моментів земельної реформи, зазначених у фінальній версії базового законопроекту про ринок землі №2178-10.

3 січня Озвучено положення земельного законопроекту про граничні межі володіння землею у регіонах.

31 грудня Микола Сольський розповів, коли у Раді розглянуть законопроект про ринок землі.

30 грудня У прикордонних областях іноземцям заборонять купівлю землі незалежно від результатів референдуму.

26 грудня Голова громадської організації «Прозора земля» Володимир Коваленко розповів, що право довірчої власності легалізує механізм доступу на ринок землі юридичних осіб та пускає по-новому шляху земельну реформу України. 

Озвучено сценарії розвитку холдингів, середніх компаній та фермерських господарств після відкриття ринку землі.

Колишня в.о. міністра аграрної політики і продовольства України Ольга Трофімцева заявила, що аби після відкриття ринку землі підтримати виноробну галузь в Україні, уряд має забезпечити вирішення трьох питань: забезпечити якість і впізнаваність продукції виноробства, кооперацію гравців на ринку та підвищити культуру споживання вина. 

25 грудня Міністр економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов прогнозує зростання вартості оренди землі після скасування мораторію. 

Керівник з розвитку агропрограм та партнерства «Райффайзен Банк Аваль» Микола Волков заявив, що у перші місяці після запуску ринку землі в Україні не слід очікувати активного кредитування банками бажаючих її придбати. 

У матеріалі на АgroРolit.com проаналізовано, хто з учасників аграрного ринку виграє і програє від запропонованої моделі ринку землі. Зокрема, аналізується 7 питань до запровадження ринку землі, одне з них – фактор «чорного лебедя».

24 грудня Міністр регіонального розвитку та будівництва України у 2007-2010 роках Василь Куйбіда заявив,що якщо після відкриття в Україні ринку землі її скуплять агрохолдинги, села можуть зникнути. Це може стати проблемою для національної безпеки держави. 

Засновник і керівник компаній Alfagro та Ekipagro Жерер де ля Салль вважає, що у найближчі 10-20 років агрохолдинги можуть скупити 50% землі в Україні. 

Велика палата Конституційного суду почала розгляд подання 46 народних депутатів щодо тлумачення положень першого речення частини першої статті 13 та частини першої статті 14 Основного Закону, в яких ідеться про право власності народу на землю.

Інтерактивна супутникова карта виявила, що площа аграрних ділянок в Україні – більша, ніж зазначено у кадастрі: всього полів на незареєстрованих землях близько 4,3 млн га. Дані проаналізувала міжнародна компанія, яка спеціалізується на аналітиці супутникових знімків EOS Data Analytics.

23 грудня У Держгеокадастрі сказали пояснили, що прийняття та набуття чинності законом України про обіг земель сільськогосподарського призначення є обов’язковою умовою для запровадження ринку земель. 

У матеріалі на АgroРolit.com проаналізовано, хто з учасників аграрного ринку виграє і програє від запропонованої моделі ринку землі. 

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов вважає, що  розмови про референдум щодо скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення – це «маніпуляції» та «більшевизм».  

20 грудня Посол Франції в України Етьєн де Понсен порадив уникнути концентрації земельних наділів в руках обмеженого кола людей.

В усіх територіальних органах Держгеокадастру запрацювали громадські приймальні.

Засідання комітету з питань аграрної та земельної політики відмінили без повідомлення нового терміну.

Велика палата Конституційного суду попросила вчених розтлумачити статті Конституції про землю та власність.

Аграрному комітету доручили розглянути правки до законопроекту про вільний ринок землі ще до Нового Року.

Тимофій Милованов розкритикував законопроект Тимошенко про ринок землі 11-річної давності.

19 грудня У Раді зареєстрували законопроект про компенсацію за відмову від землі.

В Україні пропонують розширити повноваження органів місцевого самоврядування в умовах ринку землі.

Назвали регіони, де найбільше подорожчає земля після відкриття ринку.

Народний депутат від фракції «Слуга народу» Олександр Качура заявив, що розгляд закону про ринок землі відкладуть на наступний рік.

В Україні запустили інтерактивну супутникову карту, яка показує скільки землі залишається у «тіні».

18 грудня Аграрний комітет проводитиме засідання щодо ринку землі весь наступний тиждень.

Зеленський ініціює зменшення концентрації сільгоспземлі в одних руках до 10 тис. га.

В Україні ініціюють створення слідчої комісії щодо корумпованого лобіювання розпродажу землі.

Володимир Зеленський відреагував на протест під Радою проти ринку землі.

В Україні відкрили інформацію про переміщення землі.

Тарас Висоцький повідомив, що в Україні запровадять єдину мінімальну сплату податку з гектару землі.

17 грудня Тимофій Милованов назвав два механізми кредитування аграріїв у межах земельної реформи.

Очільник Держгеокадастру Денис Башлик повідомив, що кадастр готовий до відкриття ринку землі в Україні.

У Зеленського назвали три ключові умови для продажу землі.

Пройшов тригодинний прес-марафон Кабміну щодо ринку землі в Україні.

Розгляд правок до законопроекту про ринок землі в Україні знову перенесли.

Під стінами парламенту проходить акція протесту проти ринку землі в Україні.

Представники компаній з іноземними інвестиціям запропонували законотворцям альтернативне рішення земельного питання.

Голова Асоціації аграріїв України Олексій Сидоров повідомив, що компанії з іноземними інвестиціями обробляють 10% української землі.

16 грудня У Мінекономіки назвали 5 основних змін до Земельного кодексу України.

Депутат 8-го скликання, радник прем'єр-міністра України Олексій Мушак озвучив 5 ключових моментів фінальної версії земельної реформи в Україні.

13 грудня Голова правління Національного банку України Яків Смолій повідомив, що серед основних вимог Міжнародного валютного фонду про підписання нової кредитної програми з Україною є необхідність прийняття закону про ринок землі. 

Уповноважений президента із земельних питань Роман Лещенко розповів, що у межах системи ProZorro, зважаючи на попередні випадки зловживання під час земельних аукціонів, вводиться запобіжник із гарантійних платежів на рівні 30% (якщо гравець зірвав торги, кошти не повертаються). 

12 грудня Голова Держгеокадастру Денис Башлик зачивв, що Держгеокадастр до кінця тижня запустить електрону систему розвідування земель і розпізнавання шару посівів.

Уповноважений президента із земельних питань Роман Лещенко заявив, що громади не отримають право продажу землі комунальної власності.

Прес-центр Національної академії аграрних наук України (НААН) повідомив,що Академія підготувала пропозиції для Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України щодо передачі в оренду через систему ProZorro цілісних майнових комплексів загальною площею 150 тис. га. 

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький заявив, що оптимальною, з точки зору економічного ефекту та створення робочих місць, є концентрація землі в одних руках, після того, як в Україні відкриється ринок землі, від 3 до 7 тис. га залежно від регіону. 

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроект №2280 про планування використаних земель. Документ встановлює норми для визначення меж громад та створення електронного картографічного планування.

11 грудня Уповноважений президента із земельних питань Роман Лещенко заявив, що ОТГ вже практично обезземелені.

Голова комітету, народний депутат від «Слуги народу» Микола Сольский повідомив, що до земельного законопроекту №2178-10 до другого читання внесено 4,5 тисячі правок.

Голова комітету, народний депутат від «Слуги народу» Микола Сольский повідомив, що аграрний комітет ради розпочне розгляд поправок до закону про ринок землі №2178-10.

У Верховній Раді після засідання аграрного комітету побилися представники «Свободи» та депутат «Слуги народу».

Міністр економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов повідомив, що за оцінками Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, близько половини земель сільськогосподарського призначення, які належали державі та державним підприємствам, вивели з державної власності.

10 грудня Від виконання посадових обов’язків відсторонено керівників і заступників керівників головних управлінь Держгеокадастру в областях та м. Києві.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України пропонує зобов'язати іноземних інвесторів узгоджувати потенційні інвестиції в стратегічних сферах: оборонно-промисловій, телекомунікації та у сфері обігу земель сільськогосподарського призначення.

Президента із земельних питань Роман Лещенко назвав умови проведення референдуму щодо участі іноземців у земельному ринку.

Голова Держгеокадастру Денис Башлик повідомив, що етодику підрахунку нормативної грошової оцінки землі буде змінено.

Уповноважений президента із земельних питань Роман Лещенко вважає, що зараз Держгеокадастр у старому вигляді доживає свої останні дні, проте там не припиняють штампувати накази в режимі реального часу. 

9 грудня Голова ВРУ Дмитро Разумков повідомив, що ліміт концентрації землі в одних руках можуть зменшити до 50 тис. га.

Голова Асоціації фермерів і приватних землевласників України Микола Стрижак вважає, що у прийнятому в першому читанні законі про обіг землі не закладено ключових елементів класичної земельної реформи для розвитку середнього класу: доступ до фінансів, ринків збуту, технологій і доступ до особливого засобу виробництва — до землі.

Уповноважений уряду із земельних питань Роман Лещенко повідомив, що зі 100 тис. га земель, які були на балансі державних підприємств (ДП) Мінагрополітики (зараз це Міністерство економіки)  – залишилося менше половини. 

70% опитаних генеральних директорів членських компаній Європейської Бізнес-Асоціації підтримують відкриття ринку землі та її продаж іноземцям, 30% респондентів – проти. 

Голова комітету, народний депутат від «Слуги народу» Микола Сольский повідомив, що на «сірому» ринку України вже продано понад 1 млн га землі.

8 грудня Генеральний директор підприємства з іноземними інвестиціями ТОВ «Краєвид Поділля» Григорій Пуга вважає, що після відкриття ринку землі інвестиції у зрошування на один гектар становитимуть $1,5-3 тис.

7 грудня Назвали переваги відкриття ринку землі для іноземців.

6 грудня Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія повідомив, що земельну реформу не встигнуть прийняти до кінця року.

Денис Башлик озвучив 7 кроків реформування Держгеокадастру.

Працівникам Держгеокадастру другий місяць не виплачують заробітну плату.

В Україні виявлено 284 порушення земельного законодавства.

На AgroPolit.com вийшло інтерв'ю «Григорій Пуга: Якщо іноземців не допустять на ринок землі, ми не змінимо Україну на краще».

Зеленському написали листа-вимогу щодо зняття з голосування трьох законопроектів про ринок землі.

5 грудня Посольства трьох країн ЄС написали листа-попередження щодо заборони відкриття ринку землі іноземцям.

В Україні створять фонд для дешевих кредитів на землю.

В Україні значно спростять процедуру землевпорядкування.

Агрокомпанії з іноземними інвестиціями виступили проти обмеження 200 тис. га в одні руки.

У Раді прийняли закон про боротьбу з земельним рейдерством.

4 грудня У приміщенні Верховної Ради відбулися парламентські слухання «Земельна реформа: вітчизняна модель обігу земель сільськогосподарського призначення».

Під час слухань Тимофій Милованов повідомив, що за 3 місяці наступного року ринок землі принесе близько 9 млрд грн.

Микола Сольський презентував структуру всіх сільськогосподарських земель України.

До відкриття ринку землі в Україні запропонували створити дорожню земельну карту.

У «Слузі народу» повідомили, коли розглядатимуть законопроект про ринок землі.

Стало відомо, що сумарно агрокомпанії з іноземними інвестиціями обох груп (чисті іноземці та публічні компанії) сьогодні обробляють в Україні близько 3,5-4 млн га с/г землі.

3 грудня Завтра у Раді проведуть слухання про ринок землі.

До законопроекту про ринок землі надійшло понад 3 тис. поправок.

Голова громадської організації «Прозора земля» Володимир Коваленко повідомив, що ринок землі в Україні вже фактично функціонує через зміни до Земельного кодексу та право довірчої власності. 

2 грудня Перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що всеукраїнський референдум про створення ринку землі в Україні не потрібен  – виборці дали президенту мандат довіри на реалізацію цієї реформи ще на виборах. 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 листопада 2019
Ринок землі: ліміт концентрації землі в одних руках буде змінено в законопроекті до другого читання, – Лещенко
Ліміт концентрації землі в одних руках буде змінено до другого читання законопроекту 2178-10 про відкриття ринку сільськогосподарських земель. Про...
29 листопада 2019
До законопроекту про ринок землі подано понад 2 тис. правок, – Сольський
До ухваленого у першому читанні законопроєкту про запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення №2178-10 подано понад 2 тис. правок....
14 листопада 2019
Ринок землі в Україні: хронологія земельної реформи (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
AgroPolit.com запускає постійний моніторинг подій, пов'язаних із земельною реформою та відкриттям ринку землі в Україні. Ми не пропустимо жодної...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...