Посольства трьох країн ЄС написали листа-попередження щодо заборони відкриття ринку землі іноземцям
Посольства трьох країн ЄС написали листа-попередження щодо заборони відкриття ринку землі іноземцям

Посольства трьох країн Євросоюзу написали лист-попередження до Офісу президента з копією на ім'я Андрія Богдана, Дмитра РазумковаОлексія Гончарука та Давида Арахамії щодо заборони відкриття ринку землі для іноземців. Звернення є у розпорядженні AgroPolit.com.

Лист написали посольства Чехії, Швеції та Данії. 

У документі зазначається, що компанії, власниками яких є іноземці, вже беруть активну участь у ринку, вступаючи у договірні відносини з пайовиками (орендодавцями) виключно на основі взаємної згоди (відображається у ціні оренди землі) у частині довгострокових партнерських відносин та переважного права на викуп землі у випадку зняття мораторію на продаж сільгоспземель.

Виключення компаній, власниками яких є іноземці, стане порушенням цих прав, а також суперечитиме правомірним очікуванням іноземних інвесторів. Закордонні інвестори понесуть значні втрати в результаті вимушеного продажу своїх українських активів. Подібний розвиток подій суттєво зашкодить довгостроковій інвестиційній репутації України, а також перешкодить зростанню продуктивності АПК, що є основною метою земельної реформ», — йдеться у повідомленні.

Автори листа стурбовані пропагованим вибірковим підходом, який ставить компанії з іноземним капіталом, які вже присутні на ринку, у дискримінаційне становище у порівнянні з 100% (стовідсотково) українськими компаніями.

Під значною загрозою у цьому випадку є не тільки репутація, а й загальний обсяг агровиробницва України», — додали у посольствах.

Нагадаємо, згідно із законопроектом №2178-10, за який проголосували у першому читаннідоступ до ринку землі іноземцям нададуть з 2024 року. Таке рішення було прийняте на користь українських аграріїв, які виступили проти відкриття ринку землі українцям.

Згодом президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні повідомив, що питання відкриття ринку винесуть на референдум. Уповноважений президента з питань землі Роман Лещенко відзначив, що референдум проведуть після прийняття пакету народовладдя у 2020 році.

Раніше повідомлялося, що сумарно агрокомпанії з іноземними інвестиціями обох груп (чисті іноземці та публічні компанії) сьогодні обробляють в Україні близько 3,5-4 млн га с/г землі. Дослідження щодо земель, які обробляють холдинги, фермери та ОСГ в Україні дивіться за посиланням.

В Україні зареєстровано Асоціацію аграріїв України, яка захищатиме права та інтереси аграрних компаній з іноземним капіталом на чолі з Олексієм Сидоровим.

Хронологію парламентських слухань щодо відкриття ринку землі в Україні дивіться тут.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 грудня 2019
Зеленському написали листа-вимогу щодо зняття з голосування трьох законопроектів про ринок землі
Національний штаб захисту землі написав листа на ім'я президента України Володимира Зеленського з вимогою зняти з голосування законопроекти про ринок...
5 грудня 2019
Ринок землі: агрокомпанії з іноземними інвестиціями виступили проти обмеження 200 тис. га в одні руки
Власник агрокомпанії з іноземними інвестиціями, голова ТОВ «Кищенці» Корнеліс Хузінха виступив проти обмеження 200 тис. га в...
5 грудня 2019
На ринок землі вивели півмільйона га землі через емфітевзис, – Микола Сольський
В Україні під договорами емфітевзису зареєстровано майже півмільйона га сільськогосподарських земель. Про це заявив під час парламентських слухань...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...