Радник прем'єр-міністра відреагував на заяву екс-керівників держави щодо ринку землі в Україні
Радник прем'єр-міністра відреагував на заяву екс-керівників держави щодо ринку землі в Україні

Радник прем'єр-міністра Олексій Мушак вважає, що земельна ділянка з кадастровим номером та нормативною грошовою оцінкою вже давно є товаром. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook у відповідь на лист-звернення екс-президента України Леоніда Кравчука, колишнього голови Верховної Ради Олександра Мороза та екс-прем'єра Вітольда Фокіна.

«Старійшини української політики, а саме перший президент, двічі спікер, перший прем’єр звернулися до народу України з пропозицією провести земельний референдум. І виступили проти перетворення землі на товар. Я їх абсолютно підтримую. Дійсно, Земля не може бути товаром. А от земельна ділянка з кадастровим номером та нормативною грошовою оцінкою вже давно товаром є. І завдання земельної реформи — зробити правила її обігу чесними та справедливими. А не залишити їх такими, як вони є, протягом останніх десятиліть», — зазначив Олексій Мушак.

Він нагадав, що в 1992 році перший президент України Леонід Кравчук, перший прем’єр-міністр Вітольд Фокін, лідер комуністичної більшості та секретар аграрного комітету Олександр Мороз виступали за право українця вільно розпоряджатися своєю землею без усіляких референдумів. І прийняли відповідний закон, згідно з яким ринок землі мав стартувати через 6 років, у 1998 році, або 22 роки тому.

Україна і так втратила багато часу та можливостей із-за мораторію. Не варто нести цей мотлох у майбутнє. А варто нарешті перетворити землі на реальне національне багатство, яке буде генерувати добробут для всіх громадян України. Ринку землі бути, — написав Олексій Мушак.

Текст листа дивіться за посиланням.

Читайте також: П’ять прогалин законопроекту про землю №2178-10: кордон, банки, переважне право, референдум та земельні трасти.

Нагадаємо, на сайті президента під №22/076020-еп зареєстрували петицію щодо проведення всеукраїнського референдуму про ринок землі. Ініціатором виступив голова громадської організації «Прозора земля» Володимир Коваленко.

У петиції 8 запитань для голосування на всеукраїнському референдумі:

  • Чи підтримуєте ви скасування мораторію на продаж землі та запуск ринку (обіг) земель с/г призначення?
  • Чи підтримуєте ви продаж землі с/г призначення іноземним громадянам або іноземним юридичним особам, українським компаніям засновниками, яких є іноземні фізичні або юридичні особи, іноземним державам?
  • Чи підтримуєте ви те, що земля може передаватися в іпотеку банкам або іншим кредитним установам, зареєстрованим в іноземних державах?
  • Чи підтримуєте ви те, що земля с/г призначення всіх форм власності повинна продаватися виключно на відкритих торгах через систему електронних торгів «ПроЗорро».
  • Чи підтримуєте ви ухвалення початкової (базової) вартості землі сільськогосподарського призначення 8000 євро за 1 гектар?
  • Чи підтримуєте ви те, що для України 20% всього земельного фонду має бути у власності держави, щоб гарантувати її продовольчу безпеку?
  • Чи підтримуєте ви запровадження повноцінного вільного ринку землі лише за умови 10-річного перехідного періоду (мова про допуск на ринок лише українських юркомпаній без засновників чи співзасновників іноземців у складі таких компаній?
  • Чи підтримуєте ви обмеження володіння землею одних руках максимум 500 га?

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 січня 2020
Екс-керівники держави зробили гучне звернення про ринок землі в Україні
Екс-президент України Леонід Кравчук, колишній голова Верховної Ради Олександр Мороз та екс-прем'єр Вітольд Фокін звернулися до чинної влади із...
27 січня 2020
Експерт назвав п’ять прогалин законопроекту про ринок землі
Голова громадської організації «Прозора земля» Володимир Коваленко назвав п'ять прогалин законопроекту №2178-10 про ринок...
22 січня 2020
Головний меседж Зеленського у Давосі – про ринок землі, – експерт
Головний меседж Володимира Зеленського у Давосі – про ринок землі в Україні. Про це у своєму Telegram-каналі написав український політтехнолог...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...