Ринок землі: Зеленський ініціює зменшення концентрації сільгоспземлі в одних руках до 10 тис. га
Ринок землі: Зеленський ініціює зменшення концентрації сільгоспземлі в одних руках до 10 тис. га

У межах відкриття ринку землі в Україні необхідно встановити можливість володіти землею площею не більш ніж 10 тис. га. З відповідною ініціативою виступив президент України Володимир Зеленський під час спілкування з фермерами у с. Красна Слобідка Обухівського району Київської області, повідомляє прес-служба глави держави.

«Було питання щодо концентрації. Депутати спочатку внесли норму про понад 200 тис. га. Згоден, це дуже багато. До комітету дійшла цифра 20 тис. Давайте від однієї до 10 тис. га – і розглядати на комітеті. Запропонуємо цифру, зменшимо концентрацію», – сказав глава держави.

Крім того, президент заявив, що після ухвалення закону щодо земельної реформи буде певний підготовчий етап до повноцінного запуску ринку.

Мораторій можна буде зняти тільки після ухвалення та підписання закону. А потім потрібно ще працювати з реєстрами, щоб усе було чисто. І ринок може запрацювати тільки через рік, восени. Тому що повинна бути довга підготовка до продажу землі», – зазначив Володимир Зеленський.

Також глава держави запевнив фермерів, що побоювання стосовно рейдерства після запровадження ринку землі безпідставні, оскільки держава захищатиме власників.

Нехай люди не бояться, що забиратимуть землі, будемо захищати людей. Питання з продажем іноземцям вирішили – правки внесли», – наголосив президент.

Володимир Зеленський уточнив, що питання продажу землі іноземцям буде винесене на всеукраїнський референдум уже після відкриття ринку.

Нагадаємо, у фракції «Слуга народу» заявили, що законопроект №2178-10 про відкритий ринок с/г землі можуть розглянути ще цього року.

Також повідомлялося, що Володимир Зеленський відреагував на проведену акцію протесту проти ринку землі, зазначивши, що «на мітингу щодо закону про землю звучать не голоси фермерів, а політичні гасла».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 листопада 2020
Уряд посилить контроль за концентрацією сільгоспземель
Уряд ухвалив постанову, якою посилить контроль за граничною площею сільськогосподарських земель, що перебувають у власності. Про це повідомляє...
3 січня 2020
Через 2 роки після земельної реформи Зеленському не варто дбати про рейтинги, – директор групи Rothschild у СНД
Через 2 роки після вдалої реалізації Земельної реформи президентові України Володимиру Зеленському не буде необхідності турбуватися про рейтинги. Про...
20 грудня 2019
Засідання комітету з питань аграрної та земельної політики відмінили без повідомлення нового терміну
Засідання комітету з питань аграрної та земельної політики, де мали розглядати правки до законопроекту № 2178-10, який відміняє мораторій на продаж...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...