Оптимальний ліміт концентрації землі в одних руках – 3-7 тис. га, – Висоцький
Оптимальний ліміт концентрації землі в одних руках – 3-7 тис. га, – Висоцький

Оптимальною, з точки зору економічного ефекту та створення робочих місць, є концентрація землі в одних руках, після того, як в Україні відкриється ринок землі, від 3 до 7 тис. га залежно від регіону. Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький під час селекторної наради з представниками Львівської, Чернівецької, Івано-Франківської та Закарпатської областей щодо земельної реформи. Подія відбулася за участю Романа Лещенка, уповноваженого президента України з земельних питань, Дениса Башлика, голови Держгеокадастру та Андрія Мартина, експерта із земельних питань,повідомляє прес-служба МЕРТ.

За словами Тараса Висоцького, наразі від депутатів подані різні правки.

«За нашими розрахунками, площі менш ніж 100 га, якщо це не садівництво, — недостатньо, щоб бути конкурентним та створювати додану вартість», – сказав він.

Завданням уряду заступник міністра вважає захищення прав чинних фермерів та надання їм можливості працювати далі, зокрема в межах оренди:

Не може реформа зламати те, що вже створено. Кінцева мета – надати економічні стимули росту аграрного виробника, і за допомогою надання фінансових ресурсів.

За його словами, у межах запровадження обігу сільськогосподарських земель держава надасть допомогу фермерам, які не мають чіткої фінансової звітності, тож кредитний ресурс для них є або дуже дорогим, або взагалі недоступним.

Уряд пропонує наступні інструменти полегшення доступу до кредитів: здешевлення кредитів сільськогосподарським товаровиробникам та часткове гарантування за кредитами с/г товаровиробникам на купівлю землі.

Іншим важливим питанням під час обговорення став доступ іноземців до купівлі землі. За словами Романа Лещенка, у президента України є політична воля реалізувати реформи, які були задекларовані в його програмі.

Наразі питання доступу іноземців до купівлі с/г землі знято, оскільки буде вирішуватися на референдумі. Кілька днів тому законопроект про народовладдя пройшов погодження Конституційним судом, — сказав він.

Запровадження ринку землі неможливе без реформування Держгеокадастру.

Денис Башлик під час селектору зазначив, що Держгеокадастр з контролюючого органу реорганізується на сервісний із публічним доступом до усієї інформації.

Держгеокадастр має займатися виключно просторовими даними й виконувати сервісну роль. Зараз ми займаємося дерегуляцією та повною перевіркою діяльності на місцях. Усі керівники та заступники відсторонені та оголошено конкурс на заміщення посад, – наголосив Башлик.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 листопада 2020
Уряд посилить контроль за концентрацією сільгоспземель
Уряд ухвалив постанову, якою посилить контроль за граничною площею сільськогосподарських земель, що перебувають у власності. Про це повідомляє...
6 лютого 2020
Сольський пояснив нарахування обмеження у 10 тис. га в одні руки на ринку землі
Голова парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський пояснив, яким чином нараховуються обмеження щодо придбанню...
16 грудня 2019
У Мінекономіки назвали 5 основних змін до Земельного кодексу України
Законопроект №2280 про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель прийнято за...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...