Екс-керівники держави зробили гучне звернення про ринок землі в Україні
Екс-керівники держави зробили гучне звернення про ринок землі в Україні

Екс-президент України Леонід Кравчук, колишній голова Верховної Ради Олександр Мороз та екс-прем'єр Вітольд Фокін звернулися до чинної влади із вимогою поставити на всеукраїнський референдум питання щодо відкриття ринку землі в Україні. Свою позицію вони пояснили у відкритому листі.

В листі зазначається, що перетворення сільськогосподарських земель у товар «суперечить логіці і змісту Конституції України». Колишнє керівництво країни заявляє, «що зміна відносин власності в інших галузях економіки уже привела до її фактичного знищення, до інших трагічних наслідків. Ще стрімкіша деградація країни може статись після реалізації намірів влади щодо землі».

Водночас повідомляється, що світовий досвід і сучасні тенденції щодо організації аграрного виробництва свідчать про єдино прийнятний для України та ефективний метод використання державної власності на землю з широким застосуванням орендних відносин.

За словами авторів, чинна влада «лише вдає, що враховує застереження протестувальників», які виступають проти перетворення землі на товар. До того ж, ситуація може розвиватися не прогнозовано, трагічно для країни, ризиковано для влади, шкідливо і для міжнародної ситуації.

«З огляду на це слід тверезо оцінювати стан речей, відстоювати інтереси держави при здійсненні реформ, не впадати в ейфорію щодо перемін, вигідних швидше зарубіжним партнерам, а не Україні (договір про ДНЯЗ, втрата акваторії біля о. Зміїний, «безвіз», квоти на експорт товарів…)», — йдеться у листі.

У листі також звернули увагу на те, що наразі немає ухвалених законів, які б регулювали проведення місцевих та всеукраїнських референдумів.

З огляду на висловлене, ми маємо право радити, пропонувати… Ні, вимагати від влади організації та проведення референдуму з корінним питанням: «Ви згодні з перетворенням на предмет купівлі-продажу української землі сільськогосподарського призначення?» Відповіддю на нашу вимогу може бути лише одне: призначення референдуму», — підсумували у листі.

П’ять прогалин законопроекту про землю №2178-10: кордон, банки, переважне право, референдум та земельні трасти.

Нагадаємо, на сайті президента під №22/076020-еп зареєстрували петицію щодо проведення всеукраїнського референдуму про ринок землі. Ініціатором виступив голова громадської організації «Прозора земля» Володимир Коваленко.

У петиції 8 запитань для голосування на всеукраїнському референдумі:

  • Чи підтримуєте ви скасування мораторію на продаж землі та запуск ринку (обіг) земель с/г призначення?
  • Чи підтримуєте ви продаж землі с/г призначення іноземним громадянам або іноземним юридичним особам, українським компаніям засновниками, яких є іноземні фізичні або юридичні особи, іноземним державам?
  • Чи підтримуєте ви те, що земля може передаватися в іпотеку банкам або іншим кредитним установам, зареєстрованим в іноземних державах?
  • Чи підтримуєте ви те, що земля с/г призначення всіх форм власності повинна продаватися виключно на відкритих торгах через систему електронних торгів «ПроЗорро».
  • Чи підтримуєте ви ухвалення початкової (базової) вартості землі сільськогосподарського призначення 8000 євро за 1 гектар?
  • Чи підтримуєте ви те, що для України 20% всього земельного фонду має бути у власності держави, щоб гарантувати її продовольчу безпеку?
  • Чи підтримуєте ви запровадження повноцінного вільного ринку землі лише за умови 10-річного перехідного періоду (мова про допуск на ринок лише українських юркомпаній без засновників чи співзасновників іноземців у складі таких компаній?
  • Чи підтримуєте ви обмеження володіння землею одних руках максимум 500 га?

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 лютого 2020
Рейтинг активності депутатів аграрного комітету за півроку
З початку роботи в Раді ІХ скликання 30 депутатів аграрного комітету зареєстрували 22 аграрних законопроекти (без врахування відкликаних). Із...
6 лютого 2020
Тарас Висоцький назвав орієнтовний дедлайн рішення щодо ринку землі
Орієнтовний дедлайн, коли буде відоме рішення парламенту щодо того, чи відкривати ринок землі в Україні, назвав заступник міністра розвитку...
6 лютого 2020
У Раді знайшли 240 голосів за законопроект про ринок землі
Сьогодні, 6 лютого, о 09:00 розпочалася зустріч президента Володимира Зеленського та партії «Слуга народу» щодо законопроекту про ринок...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...