Іван Мірошніченко український політик, екс-нардеп аграрного комітету Ради попереднього скликання   
Іван Мірошніченко український політик, екс-нардеп аграрного комітету Ради попереднього скликання   

Уряд припустився двох суттєвих помилок при розробці законопроекту про ринок землі 2178-10. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com заявив український політик, екс-нардеп аграрного комітету Ради попереднього скликання Іван Мірошніченко.   

На його думку, є дві базові помилки у земельному законопроекті 2178-10, які можна виправити ще доки законопроект не проголосований Радою у другому читанні та не підписано. Президентом.

«Перша стосується іноземців. Звісно, не можна їх було пускати одразу на ринок землі України, тільки через певний, наприклад, 10-річний період. Чому? Випускати проти українця без грошей дешевий капітал від західного, американського або китайського інвестфонду чи пенсфонду, де дантист вклав гроші, щоб вони швиденько все оприходували та скупили?», — каже він.

Мірошніченко підкреслює, що треба було жорсткіше виписати контроль за іноземцями і їх діяльністю на ринку землі України.

Наприклад, через заборону права суборенди: українцю – 10 тис. га надавати, іноземцю – тільки 500 га, або 1,5 тисячі у випадку, якщо іноземець вирішить колись продати, то надати українцям чи громадам пріоритетне право при викупити в нього і т.д. Але... Це буде несправедливо. Тому моя позиція була і є: обмежити іноземців, але пустити їх через 10 років, коли українці куплять частково вже землю, економічно посиляться, малий і середній бізнес підросте і економіка оклигає. Тоді їх потрібно пускати, бо іноземний капітал на ринку землі – це капіталізація бізнесу, капіталізація землі, яка вже буде належать українцям. Висока капіталізація, як в Європі або США – це доступ до кредитів, можливість розвиватися, мати довгі фінансові ресурси. Не послухали, зробили по-своєму – ламають через коліно, розвели ґвалт серед фермерів та загалом учасників ринку», — пояснює він.

Друга найбільша помилка та несправедливість авторів земельного закону – відсутній внутрішній фінансовий ресурс та його надання українцям, щоб вони були покупцями, а не спостерігачами. 

Найбільший головний біль земельної реформи Гончарука – українцям не дали, не забезпечили, не пояснили та не гарантували через відповідні закони та рішення уряду програми кредитування протягом 5-6 років від початку дії закону «Про обіг земель с/г призначення» та достатньо коштів для придбання землі українцями після відкриття ринку землі. Оце дуже погано, нечесно і не справедливо. Уряд мав би надавати через державні банки або спеціально створену фінансову установу (не обов’язково державну), можливе залучення іноземних фондів та банків для надання земельної іпотеки, або прямих кредитів на 7-10 років на умовах іпотеки в пропорції 20/80 чи 30/70 під ставку 5-6, можна навіть 8% річних у доларах. Цього немає. Є тільки 4 млрд грн у бюджеті на 2020 для компенсації ставок за кредитами, яких як кіт наплакав, та з такою пропозицією точно не буде довіри до влади від аграріїв», — вважає він.

Те, що зараз розповідають та пояснюють аграріям, на думку Івана Мірошніченка,  «історія для бідних і спроба випустити українського фермера на вільний ринок землі без грошей і без штанів».

Більше читайте у інтерв'ю.

Нагадаємо, що на сайті Ради опубліковано текст законопроекту про ринок землі 2178-10, який аграрний комітет схвалив до другого читання у сесійній залі парламенту. 

Історію розгляду законопроекту про ринок землі читайте у матеріалі «Бій за землю переноситься на січень: чи збереться Рада на позачергове засідання, щоби прийняти земельний закон?».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 січня 2020
Названо здобутки та провали нового уряду
Український політик, екс-нардеп аграрного комітету Ради попереднього скликання Іван Мірошніченко назвав 4 здобутки нового уряду та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...