Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік

Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори, розвиток фермерства і виноробної галузі, а також – залучення коштів у меліорацію та подальша доля Каховських земель – це все основні теми прийнятих у 2023 році аграрних законів та підготовлених законопроектів. AgroPolit.com  пропонує вам ознайомитися із найважливішими із них.

Відмітимо, що як і в попередній рік топ законодавчою темою для АПК залишається земля.  Про найважливіші законодавчі  минулорічні ініціативи, які запрацювали цього року читайте у матеріалові «Земельне законодавство 2023 – три новації для власників паїв та орендарів».

Аграрні закони: земельні пільги земля, реформа держземель, ГМО

Закон 3050-IX про пільги на землю у зоні бойових дій.

Звільняє у зоні бойових дій аграріїв (та інші категорії населення) від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, знищене чи пошкоджене.

Закон 3272-IX про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки. 

Він запускає процес передачі державних земель до Фонду держмайна України ( у складі Земельного банку) з подальшою їх здачею на земельних аукціонах. Більше про цей закон читайте у матеріалові.

Закон 3339-IX про ГМО (державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки)

Визначає правові засади державного регулювання у сфері генетично-інженерної діяльності, а також забезпечення біологічної, продовольчої, генетичної та екологічної безпеки держави.

У ньому прописані правила державного контролю за потраплянням у продаж генетично модифікованих організмів, а також відповідної продукції. Документ дає визначення таким термінам, як «ГМ-продукція як харчовий продукт», «генетично модифікована продукція», «генетично модифікований організм».

Закон запроваджує європейські механізми держреєстрації ГМО. Він передбачає створення Держреєстру ГМО, а також вводить заборону на обіг та вирощування ГМО-ріпаку (на 5 років), ГМО-цукрових буряків (на 5 років), ГМО-кукурудзи (постійно). Встановлюються європейські вимоги щодо використання маркувань «без ГМО», «з ГМО» та «вироблено з ГМО-сировини».

Закон 3065-IX про спрощення купівлі землі.

Закон має на меті підвищення ефективності реалізації державної політики у сфері охорони земель, у тому числі удосконалення обліку кількості та якості земель, шляхом врегулювання процедури внесення відомостей про якісні характеристики угідь, заходи щодо охорони земель і ґрунтів, обмеження у використанні земель до Державного земельного кадастру. Більше – у картці закону.

Аграрні законопроекти: ринок землі, фермерство, виноробство, меліорація, логістика, агроекспорт, аграрні розписки, Каховська ГЕС

Законопроект № 10000 про бюджет України на 2024 рік.

Нагадаємо, що у ньому на підтримку АПК закладено 4,2 млрд грн. Детальний розпис агропрограм читайте у матеріалові за посиланням

Законопроєкт №9341 щодо відтермінування набуття юридичними особами права на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Він пропонує на два роки з дня скасування воєнного стану відкласти відкриття ринку землі в Україні для юридичних осіб. 

Читати до теми: Ринок землі в Україні – якими були два роки роботи

Законопроєкт №10027 про надання земельних ділянок захисникам України та членам їх сімей.

Ділянки планують виділяти із земель державної і комунальної власності. Пріоритет хочуть надати тим, хто з 2014 року встав на захист України, а також приймає участь в обороні держави під час повномасштабної війни. Згідно з законопроєктом землі мають передавати безкоштовно.

Законопроект 9664 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо будівництва на землях, зайнятих водними шляхами загального користування. 

Він спрощує процеси, пов’язані з формуванням земельних ділянок та будівництвом об’єктів у внутрішніх морських водах (у тому числі під акваторією морських портів) та територіальному морі України, автоматизує видачу містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки в межах морського порту, удосконалить планування розвитку морських портів України, що  дозволить розв’язати низку проблем, які стримують розвиток та розбудову морських портів.

Законопроект 9664-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо будівництва на землях, зайнятих внутрішніми водними шляхами загального користування.

Це альтернативний законопроект до 9664. Законопроект зокрема передбачає:

  • регулювання механізму будівництва, виконання днопоглиблювальних та інших видів робіт на внутрішніх водних шляхах загального користування, віднесених до категорії судноплавних та встановлює процедуру порядку видачі дозволу;
  • планування та забудову в акваторіях або в межах морських портів.

 

Фото: АМПУ

Законопроєкт №10095 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження уніфікованого переліку питань (чек-лист) для встановлення відповідності або невідповідності положень документації із землеустрою, технічної документації з бонітування ґрунтів та технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.

Він покликаний вирішити ряд корупційних проблем у сфері землеустрою. 

Законопроєкт № 7577 про меліоративні системи.  

Документ пропонує відокремити управління водною інфраструктурою від управління водними ресурсами.

Законопроект передбачає наступні зміни:

  • передача меліоративних систем державної власності в управління операторам, щоб залучити інвестиції у меліоративну інфраструктуру;
  • включення представників водокористувачів до наглядових рад операторів;
  • фінансова прозорість, заборона на субсидування одної з систем за рахунок іншої;
  • ефективне тарифоутворення на подачу, транспортування та відведення води.

Читати до теми: Зрошення, меліорація та іригація — план проведення водної реформи в Україні 

Законопроект № 9030 про підтримку малих винних виробництв.

Закон передбачає змінити роботу виноробів так:

  • для малих виробництв вина скасовується ліцензія на виробництво алкогольних напоїв. Документ передбачає створення Реєстру малих виробництв виноробної продукції. Саме через включення до цього реєстру можна буде отримати статус малого виноробного виробництва.
  • зменшуються вимоги технічної бази виробництв, вони отримають дозвіл закуповувати мед, ягоди, плоди та виноград українського походження.
  • спрощується щомісячна та щорічна звітність. Таким чином автори хочуть бюрократичне навантаження, з яким стикаються малі виробники виноробної продукції.
  • дозволяється розлив вина у кеги з нержавіючої сталі та алюмінію, а також металеві банки, виготовлені з харчового алюмінію.

Законопроект №9139 про виноград та продукти виноградарства. 

Він передбачає створення «Виноградарсько-виноробного реєстру».

Читати до теми: Закон про виноград, вино та винна карта України

Законопроєкт №10051 Про внесення змін до статті 104 Цивільного кодексу України щодо правонаступництва на земельні ділянки в процесі припинення юридичної особи.

Він врегулювати процес правонаступництва при переході прав на земельні ділянки у разі припинення юридичної особи. 
 
Законопроект №9603 про  внесення змін до закону «Про оренду землі» щодо забезпечення права орендаря земельної ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на збір врожаю.

Його мета: захистити урожай фермерів від власника землі. 
 
Законопроект №8025 про агроекспорт і сухопутні коридори.

Він має допомогти залученню донорських фінансових ресурсів для покращення логістики. Документ передбачає транспортування української агропродукції спільно з міжнародними операторами, що займаються мультимодальними перевезеннями. Законопроєкт пропонує визначити митні пункти для безперервного обслуговування транспортних коридорів. В рамках реалізації ініціативи передбачено створення експортних коридорів разом з ООН (ФАО).

Законопроект №9392 про внесення змін до Закону України Про фермерське господарство» щодо врегулювання права користування земельними ділянками фермерським господарством.
 
Доцільно врегулювати процедуру оформлення переходу прав та обов’язків користувача земельною ділянкою від фізичної особи до створеного нею фермерського господарства. Після проведення державної реєстрації фермерського господарства та переходу до нього прав і обов`язків користувача земельної ділянки таке фермерське господарство звертається до державного реєстратора для державної реєстрації відповідного права користування на підставі поданого ним договору користування землею державної та комунальної власності, укладеного засновником цього фермерського господарства та реєстраційного документу, що посвідчує створення фермерського господарства.

Законопроект №9373 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких питань набрання чинності договору оренди землі. 

Пропонується внесення змін до закону «Про оренду землі» та Земельного кодексу України, якими передбачається встановити, що право оренди земельної ділянки виникає з моменту, визначеного сторонами у договорі оренди землі або державної реєстрації такого права у разі, якщо сторони у договорі не вказали про час початку строку такого права. У свою чергу державна реєстрація такого права оренди земельної ділянки має бути здійснена сторонами не пізніше одного місяця з моменту укладання договору оренди землі. Прийняття законопроекту має забезпечити врегулювання початку перебігу строку договору оренди землі та уникнення зловживань у процесі визначення моменту передачі об’єкту оренди.

Законопроект №9015 – про страхування інвестицій в об’єкти з переробки та експорту української продукції.

Спрямований на страхування та перестрахування від воєнних та/або політичних ризиків кредитів, пов’язаних з інвестиціями у створення об’єктів та інфраструктури, необхідних для розвитку переробної промисловості та експорту.

Законопроект №9627 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України для залучення інвестицій з метою швидкої відбудови України.

Передбачає встановлення строку для зміни цільового призначення землі у 1,5 місяці.

Читати до теми: Галина Янченко: DFC готова страхувати воєнні ризики та кредитувати український бізнес на $1 млрд

Законопроект №10135 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів з попередження нецільового використання земель Каховського водосховища.

Забороняє на 15 років передачу у власність та користування, зміну цільового призначення земельних ділянок на землях, яке займало Каховське водосховище.

Фото nikopolnews.net

Законопроект №9266 про електронні аграрні розписки.

Електронна аграрна розписка визнається самостійним предметом обігу, що діє на ринках капіталу, і може виступати джерелом прибутку та об'єктом купівлі-продажу. Законопроєкт розширює перелік суб’єктів, які мають право на видачу електронних аграрних розписок, завдяки сільськогосподарським кооперативам. Документ спрощує та здешевлює порядок видачі, припинення та обігу електронної аграрної розписки, якщо порівнювати його з традиційними паперовими розписками.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 січня 2023
Аграрні закони 2022-2023 – земля, валютна виручка, євроінтеграція
Парламент прийняв за 2022 рік чимало цікавих аграрних законів, а депутати підготували на цей рік до розгляду багато важливих. AgroPolit.com вибрав...
18 травня 2022
Аграрні закони в умовах війни: продовольча безпека, земля, рейдерство, зрошення
За останні 2 місяці парламент прийняв шість важливих аграрних законів для полегшення діяльності сільгоспвиробників в умовах воєнних дій. Продовольча...
4 січня 2022
Аграрні закони 2021: податки, оренда, ринок землі, кредитування
Двадцять аграрних законів ухвалила Верховна Рада у 2021 році. Держпідтримка АПК, кредитування аграріїв та оподаткування, децентралізація та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...