Бюджет 2024 – яку державну підтримку заклали для агросектору?
АПК отримає 4,2 млрд грн з бюджету наступного року

АПК у 2024 році отримає з бюджету 4,2 млрд грн. Про це свідчить аналіз бюджетного законопроекту № 10000. За даними AgroPolit.com, голосування за нього відбудеться уже наступного тижня. Пропонуємо вам переглянути основні програми державної підтримки агросектору на 2024 рік.

Читати до теми: Аудит та інвентаризація: 4 кроки до збільшення місцевого бюджету які під силу кожній громаді 

Зменшення сум держпідтримки для сільського господарства триває шостий рік поспіль:

  • 2018 – 6,3 млрд грн
  • 2019 – 5,9 млрд грн
  • 2020 – 4 млрд грн
  • 2021 -4,5 млрд грн
  • 2022  — 4,6 млрд грн

2023 – наразі сума не відома. На сайті Мінагро є дані про окремі програми, однак загальної картини держпідтримки за 2023 рік наразі немає. У розділі про загальний звіт отримання державної допомги аграріями останнє оновлення – 20 грудня 2021 року.

Не зрозуміло також, що із анонсованими окремими програмами. У лютому 2023 року міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський анонсував нові програми від ЄІБ «в рамках забезпечення агрокредитів». Крім цього, мали би бути кошти в розмірі по $50 млн для підтримки агропереробки, а також розвитку виробництва біометану та біоетанолу. Що з цими програмами – наразі не відомо. Інформації про них на сайті Мінагро у розділі держпідтримка немає.

Читати теми: GoЗаАгродотаціями

Аграрний бюджет Мінагро та Мінекономіки становить 4,4 млрд грн

У проекті бюджету на 2024 рік сказано, що загалом на Міністерство аграрної політики та продовольства передбачено 4,9 млрд грн. Саме на держпрограми АПК виділено небагато – мільярд гривень:

  • 796 млн грн – субсидія на 1 га оброблювальних сільськогосподарських земель на територіях, на яких завершені бойові дії та тимчасова окупація. Це будуть кошти ЄС на безповоротній основі для аграріїв. Оформити їх можуть через Державний аграрний реєстр. Основна умова – зареєстровані права власності або оренди на землю. 
  • 205 млн грн – сільгосптоваровиробникам, які використовують меліоровані землі, та організаціям водокористувачів.

Для агросектору на 2024 рік є ще кошти у Міністерстві економіки України:

  • поновлюється програма часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва – 1 млрд грн
  • вводиться компенсація витрат за розмінування с/г земель – 2 млрд грн
  • зберігається програма «Доступні кредити 5-7-9 %» – наразі сума не відома, все залежить від запиту бізнесу і схвалення конкретних сум по цих заявках. Важливо, що  у 2024 році програмою зможуть скористатися підприємців з деокупованих територій. Ставка за такими кредитами передбачена на рівні 1% річних протягом перших двох років і 3%, починаючи з третього року кредитування. Решта компенсується з держбюджету.

Читати до теми: Зрошення, меліорація та іригація — план проведення водної реформи в Україні

Також бачимо у пояснювальній записці до бюджету 2024 ще такі видатки як:

  • заходи у галузі рибного господарства (на діяльність рибовідтворювальних комплексів, вирощування рибного матеріалу тощо) – 125,3 млн грн.  
  • кредити фермерським господарствам (зі спецфонду) – 80 млн грн .
  • сімейним фермерським господарствам допомога за сплату загальнообов'язкового державного соціального страхування за за застрахованих працівників – 5 млн грн  

 Читати до теми: Каховська ГЕС: наслідки для агросектору та удар по екології України
 

Що отримають Держводрибгосп, Держгеокадастр та Держпродспоживслужба?

З річної «кишені» Мінагро (вона в розмірі 4,9 млрд грн) фінансуватимуть ще дві установи:

Держагенство меліорації та рибного господарства України – 1,7 млрд грн. Вимітимо, що  на роботи водогосподарсько-меліоративного комплексу «зашито» також із загального фонду 2, 068 млрд грн. Однак, яке відомство їх отримає – питання, бо з пояснювальної записки проекту бюджету не  зрозуміло кому вони надійдуть.

Держгеокадастр (обслуговування апарату відомства, проведення земельної реформи, розмежування кордону) – 1,7 млрд грн.

Окрема стаття бюджету на Держпродспоживслужбу  – 4,6 млрд грн (на утримання територіальних органів та установ, ладбораторну діагностику, здіснення заходів держконтролю та проепізотичні заходи складається із трьох частин):

  • 703,6 млн грн – на покращення епізоотичної ситуації у державі (своєчасного проведення профілактичних заходів та ліквідації спалахів гостроінфекційних хвороб, в тому числі спільних для тварин та людини).
  • 56,6 млн грн – це  кошти на здійснення заходів державного контролю у 18 сферах державного нагляду (позапланові заходи): безпечність харчових продуктів, ринковий нагляд, санітарно-епідеміологічний нагляд, захист прав тощо.
  • 3,827 млрд грн (наповнення із загального і спеціального фондів) – проведення лабораторно-діагностичних та профілактичних робіт державними лікарнями ветеринарної медицини та державними лабораторіями, розхідні матеріли та обладнання.

Зі знаком питання: компенсація за втрачений врожай під ГЕС та реструктуризація боргів 

 

В аграріїв до уряду є ще два відкриті запитання, які варто було б вирішити разом із прийняттям бюджету

Перше – що із програмою одноразової грошової допомоги населенню за втрачений врожай внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС? 7 серпня 2023 року ряду затвердив порядок компенсації – Постанова № 807 . Кошти надаються  фізичним особам Миколаївської та Херсонської областей, які мають у власності земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, та/або земельну ділянку для індивідуального садівництва. Розмір допомоги – 3318 грн за одну сотку земельної ділянки, на якій втрачено врожай овочів. При цьому допомога надається на площу не більше 20 соток у Миколаївській області та не більше 30 соток у Херсонській області. Аби отримати допомогу, постраждалий повинен підтвердити право власності на земельну ділянку витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; державним  актом на право приватної власності на землю або державним актом на право власності   на земельну ділянку (у разі відсутності відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме майно та ïx обтяження у Державному реєстрі прав на нерухоме майно). До 1 жовтня 2023 року мав відбутися розгляд і затвердження всіх заявок, а далі – виплати.  Однак – нічого. Якщо виплати затримуються, то логічно було б це прописати в аграрній частині бюджету.  

Друге  – кінець року, а й досі немає розуміння, як бути з реструктуризацією кредитної заборгованості аграріям на окупованих і деокупованих територіях? Наради пройшли, а рішень нуль. Гроші на це варто закладати саме в бюджет.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

2 жовтня 2023
В бюджеті – 2024 підтримку обіцяють аграріям та переробникам
Уряд пропонує у бюджеті-2024 зосередитися, серед іншого, на підтримці аграріїв, машинобудівників та переробників. Про це повідомив...
18 серпня 2023
Бюджети хочуть наповнювати за рахунок стягнення орендної плати за землю з держкомпаній
Представники Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендували ВР ухвалити законопроєкт №7587, який має...
2 серпня 2023
Одна з громад Львівщини змогла залучити до бюджету 14 млн грн
Белзька територіальна громада, що знаходиться у Львівській області, завдяки аудиту та інвентаризації земель змогла залучити близько 14 млн грн...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...