Ринок землі в Україні – якими були два роки роботи?
AgroPolit.com зібрав думки аграрїів щодо семи найважливіших питань роботи вільного ринку землі в Україні

Відкладати чи ні другий етап ринку землі в Україні (допуск юросіб), чи багато українців стало власниками землі і чи планують вони надалі стати активним учасниками земельних операцій, за які ресурси переважно купують земельні паї, «відбілився» чи навпаки пішов у «тінь» ринок? Відповіді на ці та інші актуальні питання дворічної роботи ринку землі України в умовах війни читайте у опитуванні AgroPolit.com, проведеному спільно з Latufundist.com, Kurkul.com, Elevatorist.com та Zemlak.com.

 

Ринок землі другий етап – допуск юридичних осіб

Найперше, ми запитали наші аудиторії чи підтримують вони ідею відтермінування введення ринку землі для юридичних осіб на час дії військового стану в Україні?

Нагадаємо, з 1 січня 2024 року право на покупку землі отримають юрособи. Наразі у парламенті зареєстровано законопроект 9341 із такою ініціативою.

Тож, 74% опитаних аграріїв України підтримують ініціативу відкладення введення в дію другого етапу ринку землі для юросіб.

 Читати до теми: Два роки ринку землі в Україні – досягнення та провали і як його змінили війна
 

 

Покупці сільськогосподарської землі

Друге запитання було таким: чи були ви активним учасником українського ринку землі (купував/продавав землю) за майже два роки його роботи?

І тут цікава тенденція: 72% опитаних заявили, що вони взагалі не брали участі в ринку. Тож безпосередньо участь у роботі ринку землі в Україні взяла третина аграріїв. При чому із них 26% купували землю і 2% — продавали її.

Читати до теми: Ринок сільськогосподарської землі в Україні: що має знати власник паю, покупець/продавець землі та орендар  

 

Покупка землі – плани покупців

Третє запитання: чи плануєте ви купувати сільськогосподарську землю?

Отримані відповіді свідчать про те, що інвестиційний інтерес до землі у потенційних покупців зберігається.

Так, 31% відповів – планую купити і війна не перепона. 28% аграріїв будуть купувати землю по завершенню війни.  І потенційно 20% українців не цікавлять взагалі операції купівлі продажу землі.

Читати до теми: Вільний ринок землі — продаж/купівля паю, ціна землі, переважне право, безоплатна приватизація та правки до закону про землю 

 

Використання земель сільськогосподарського призначення

Четверте запитання: як ви оцінюєте прозорість використання орендарями сільськогосподарських земель у населеному пункті чи регоіні, де ви проживаєте? 

Думки опитаних розділилися приблизно порівну, щодо прозорості використання земельних паїв в Україні. З одного боку, 44% вважає, що офіційна оренда переважає, і 30% вказує на тіньовий обробіток. Однак 26% опитаних аграріїв проголосувало за те, що ситуація з прозорістю обробітку земель в Україні наразі «половина на половину».

Читати до теми: Вартість 1 га сільськогосподарської землі після відкриття ринку – прогнози  

Вплив ринку землі на розпорядження землями

Ми поставили попереднє питання нашим читачам під іншим кутом. Тож п’яте як змінилося використання землі у вашому  регіоні після запуску ринку землі?

Що ми побачили? Майже половина (48%) відповіла – нічого. Але! Намітилася незрозуміла негативна тенденція: 27% – почалися якісь незрозумілі рухи із обробітком земель громад.

Читати до теми: Як власники паїв сплачуватимуть мінімальне податкове зобов'язання на землю? 

 

Фінансові джерела для придбання земельних паїв

Шосте запитання було до власників придбаних сільськогосподарських земель: яким фінансовим ресурсом вони користувалися при покупці землі за час дії вільного ринку землі в Україні?

Переважна більшість (67%) використали для цього власні кошти, а от частка банків критично низька у такій справі – лише 10%.

Читати до теми: Як відбуваються земельні відносини під час воєнного стану – ключові положення закону № 2145-IX

 

Державні сільськогосподарські землі і передача їх ФДМУ 

Сьоме запитання: чи підтримуєте ви ідею передачі всіх державних сільськогосподарських земель у розпорядження Фонду держмайна, який потім здаватиме їх в оренду (законопроєкт №7588)?

53% опитаних аудиторій називає даний законопроект не інакше, як «схемою для своїх». Наразі дана ініціатива у парламенті загальмувала і не відома дата передачі законопроекту на голосування до сесійної зали. Але натомість звучать дивні заяви від ФДМУ про те, що ця структура планує створити державний земельний банк. Історію роботи подібних банків в Україні ми вже знаємо і нічим, окрім провалу, вони не увінчалися.

Читати до теми: Як змінилася в умовах війни і вільного ринку землі орендна плата за землю?

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 жовтня 2023
Середня ціна гектару землі за два роки вільного ринку не дотягує навіть тисячі доларів
Середня ціна на гектра сільскогосподарської землі після відкриття ринку землі складає 35,3 тис. грн. Про це повідомив в. о. Голови...
2 серпня 2023
Заможні громади: як Белзька ТГ в час кризи зібрала 14 млн грн у бюджет?
Після об'єднання Белзька територіальна громада, що на Львівщині, перебувала практично на межі виживання. Єдине джерело надходжень було у вигляді ПДФО...
13 червня 2023
Ринок землі в Україні наближається до рівня західних економік
Ринок земель в Україні, який стосується сільськогосподарських ділянок, стрімко розвивається і наблизився до рівня західних економі. Про це розповів...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...