Бюджет – 2025: на що вистачить грошей аграріям?
Агробюджет в Україні

В проєкті бюджету на 2025 рік (законопроєкт №12000) передбачили видатки на Мінагрополітики у 9 млрд грн. На підтримку аграріїв заклали 5 млрд грн, але цих грошей може не вистачити. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Крім загальнодержавних видатків в цю суму входить кредитування. В порівнянні з 2024 роком збільшення видатків сягнуло 4 млрд грн.

Бюджетну підтримку аграріїв у проекті бюджету збільшили на 3,93 млрд грн. в порівнянні з 2024 роком до 5 млрд грн.

Розподіл основної підтримки від Мінагро виглядає так:

  • 200 млн грн на відновлення і будівництво меліоративних систем;
  • 5 млн грн на компенсацію ЄСВ сімейним фермерським господарствам;
  • 80 млн грн на пільгові безвідсоткові кредити фермерським господарствам.
  • 4,7 млрд грн на виплату дотацій на га сільськогосподарської землі для аграріїв та утримання корів, овець і кіз (+3,93 млрд у порівнянні з 2024 роком).

Міністерство економіки України в 2025 році планує профінансувати наступні аграрні напрямки:

  • компенсація за гуманітарне розмінування сільськогосподарських земель – 1 млрд. грн. (у 2024 році передбачили 3 млрд грн);
  • гранти на створення або розвиток виробництв переробної промисловості; садівництва, ягідництва, виноградарства та теплиць – 1,4 млрд грн (що на рівні видатків передбачених на 2024 рік);
  • часткова компенсація вартості агротехніки та обладнання вітчизняного виробництва – прямі видатки відсутні.

Доступні кредити

На програму спрямували 18 млрд. грн. Показник на рівні видатків передбачених на 2024 рік. Програма включає «Доступні кредити 5-7- 9%», «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9 %» та «Доступний факторинг».

З початку повномасштабної війни рф проти України можливість скористатися програмою «Доступні кредити» 5-7-9 отримали державні та комунальні підприємства. Крім того, збільшили максимальну суму кредитів до 60 млн грн, до 90 млн грн для сільськогосподарських товаровиробників та до 150 млн грн на кредитування на відбудову зруйнованих внаслідок війни активів підприємств у зоні високого воєнного ризику, переробних підприємств та підприємництв, які здійснюють енергосервіс, експлуатацію генеруючих установок, що виробляють електроенергію з відновлюваних джерел енергії, а також будівництво та улаштування газотурбінних, газопоршневих та біогазових генераційних установок.

Резервна підтримка аграріїв

При відсутності коштів, передбачений програмами підтримки, Кабмін планує спрямувати на підтримку агробізнесу залишок грошей, перерахованих у 2024 році Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України, який не використали у 2024 році і він зберігається на рахунках спеціального фонду державного бюджету.

Ці кошти спрямують на:

  • часткову компенсацію вартості агротехніки та обладнання вітчизняного виробництва;
  • державну підтримку індустріальних парків;
  • забезпечення державної підтримки реалізації інвестиційних проектів із значними інвестиціями;
  • компенсацію витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення;
  • підтримку внутрішнього попиту на вітчизняні товари та послуги.

Скільки грошей витратять на роботу центральних органів виконавчої влади, пов’язаних з агро
Мінагрополітики отримає 3,5 млрд. грн. Цей показник на 92,1 млн. грн більше за отриманий в 2024 році.

З цих коштів:

  • Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру отримає 1,66 млрд грн. (у 2024 році – 1,65 млрд грн.).
  • Державне агентство меліорації та рибного господарства України отримає 1,8 млрд. грн. (показник на рівні видатків передбачених на 2024 рік).
  • Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів отримає 7,6 млрд. грн. (більше ніж у 2024 році на 142,7 млн. грн.).

На що аграріям не вистачає грошей в бюджеті — 2025

Аграрний комітет запропонував збільшити підтримку аграріїв за декількома напрямками. Також там представили ідеї щодо того, де віднайти гроші на таке збільшення.

Додаткові гроші від водних біоресурсів

Аграрний комітет пропонує включити до доходів держбюджету пункт: «Кошти, одержані від зростання стартової ціни на аукціоні з продажу права на укладення договорів на право спеціального використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах шляхом електронних торгів».

Комітет пропонує Міністерству аграрної політики та продовольства України і Державному агентству України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм запустити нову бюджетну програму «Заходи із вселення водних біоресурсів у рибогосподарські водні об’єкти». На неї планують виділити 21 млн. грн.

Більше грошей сільгосптоваровиробникам

Комітет пропонує збільшити видатки на бюджетну програму «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» на 5,93 млрд грн. до 6,13 млрд грн. З цих грошей 2,65 млрд грн підуть на державну підтримку розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції.

Кошти пропонують розподілити так:

  • спеціальна бюджетна дотація за наявні бджолосім’ї – 440 млн грн;
  • часткове відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин – 1 млрд грн;
  • часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, рибницьких господарств, доїльних залів, підприємств з переробки сільськогосподарської продукції – 900 млн грн;
  • часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції підприємств із зберігання та переробки зерна – 183 млн грн;
  • спеціальна бюджетна дотація за утримання кізочок, козематок, ярок, вівцематок – 70 тис. грн;
  • спеціальна бюджетна дотація за приріст поголів’я корів власного відтворення – 900 млн грн;
  • спеціальна бюджетна дотація за утримання кобиломаток та жеребців племінних коней – 25 млн грн.

Експерти прогазують, що якщо вказані кошти будуть виділені, це призведе до відновлення поголів’я сільськогосподарських тварин до показників довоєнного часу; підвищення продуктивності сільськогосподарських тварин; збільшення обсягів виробництва молока та м’яса в агропідприємствах, що забезпечуватиме продовольчу безпеку.

Страхування, субсидії і виробництво органічної продукції

На державну підтримку страхування агропродукції пропонують виділити 1 млрд грн. За словами експертів, ще дозволить забезпечити страховим захистом аграріїв, які виробляють озиму пшеницю на весь період вирощування на площі 515,4 тис. га та у разі настання страхового випадку отримати від страхової компанії виплату у відношенні на одну компенсовану бюджетну гривню 14 грн страхової виплати.

Читати до теми: ТОП-10 аграрних законів та законопроєктів 2024 року.

На державну підтримку виробникам органічної агропродукції комітет пропонує виділити 71 млн грн. За словами експертів, через повномасштабну війну 37,6% зменшились площі земель, зайнятих під органічним виробництвом. Кількість операторів впала на 12,5%, з яких на 9% –– сільськогосподарських виробників.

Читати до теми: Податки вгору – ставки ПДВ, акциз на пальне збільшать, а четверту групу ліквідують?

На бюджетні субсидії на 1 га оброблюваних угідь комітет пропонує додатково виділити 2,16 млрд гривень. Бюджетні кошти надаються аграріям з розрахунку на 1 га оброблюваних угідь, засіяних агрокультурами під урожай поточного року.

Субсидія сягає:

  • 1 тис. грн для територій можливих бойових дій;
  • 2 тис. грн для територій активних бойових дій та активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси.

Бавовна і підтримка ЗСУ

За словами експертів, щоб в умовах війни забезпечити вітчизняну оборонну промисловість критично важливою сировиною – целюлозою, яка виробляється з бавовника і необхідна для виробництва пороху 300 млн. грн планують використати як дотацію аграріям на покриття 50% витрат на вирощування бавовника на площі 32 тис. га. За підрахунками експертів, для виготовлення пороху оборонному сектору України потрібно 10 тис. т бавовника на рік.

Слід зазначити, що автором пропозиції з виділення коштів на підтримку аграріїв, які займаються вирощуванням бавовнику, є заступник аграрного комітету, народний депутат Степан Чернявський.

Читайте також: Вирощування бавовнику – шлях для відродження фермерства Бессарабії

Відновлення вирощування бавовнику в південних регіонах України є важливим кроком для розвитку агросектору та підвищення економічної стійкості країни. Відновлення посівних площ бавовнику позитивно вплине на всі три промислові галузі зокрема, текстильну, легку та оборонну, забезпечуючи стабільні поставки сировини, знижуючи виробничі витрати та підтримуючи економічний розвиток. Держпідтримка покриватиме 50% затрат на вирощування бавовни на гектар – близько 10 тис. грн. Дуже сподіваюся на підтримку колег депутатів, адже вирощування бавовни – це не просто агро, це кроки до посилення обороноздатності країни. Адже бавовна використовується для виробництва пороху», – зазначив Чернявський.  

Нагадаємо, що 14 травня 2024 року президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №10427-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовника в Україні».

Відновлення меліоративних систем

Аграрний комітет пропонує відкрити нову бюджетну програму «Реконструкція, модернізація та відновлення меліоративних систем». Виділити на неї хочуть 1 млрд. гривень. За інформацією обласних військових адміністрацій, лише у південних регіонах на першочергові роботи з відновлення меліоративних систем необхідно 4,27 млрд грн. Проте, в умовах війни, треба зосередитись на мінімальних щорічних потребах, які сягають 1 млрд. грн.

Орієнтовна вартість робіт з реконструкції гідромеліоративних об’єктів в Одеській області складатиме 435 млн грн. За підрахунками експертів, реконструкція гідромеліоративних об’єктів в Миколаївській області дозволить збільшити площу зрошення на 10,4 тис. га.

Читайте також: Які аграрні реформи чекають сектор в рамках схваленої ЄС програми Ukraine Facility?

Зазначені кошти дозволять провести капітальний ремонт об’єктів інженерної інфраструктури зрошувальних систем Одеської області, що дасть можливість підвищити надійність роботи зрошувальних систем на площі 8,6 тис. га та збільшити площу зрошення до 2,7 тис. га. Також планують розпочати капітальний ремонт об’єктів інженерної інфраструктури Котловинської та Банківської зрошувальних систем.

Читайте також: Розмінування земель в Україні: як фермери можуть отримати державну компенсацію.

Зазначені відрахування дозволить збільшити площі зрошення до 50 тис. га, що сприятиме сталому розвитку виробництва агропродукції, наповненню продовольчого ринку та зміцненню продовольчої безпеки держави.

Перетворення відходів на електроенергію

Комітет пропонує відкрити нову бюджетну програму «Фінансова підтримка виробництва електроенергії з відходів виробництва продукції АПК». Виділити на неї хочуть 1млрд. грн. За словами експертів, бюджетна підтримка дозволить залучити 3 млрд. грн інвестицій та створити 40 біогазових установок потужністю 40 МВт.

Компенсація на агротехніку

Аграрний комітет пропонує відновити фінансування бюджетної програми «Часткова компенсація вартості агротехніки та обладнання вітчизняного виробництва», виділивши на неї 1 млрд грн.

Сертифікації сільськогосподарської продукції

Комітет пропонує збільшити видатки Мінагро за бюджетною програмою «Наукова і науково-технічна діяльність у сфері розвитку агропромислового комплексу, стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції» на 25 млн грн. до 42,7 млн грн.

Компенсація за морські перевезення в умовах війни

Комітет пропонує статтю 36 проекту Закону про Державний бюджет України на 2025 рік викласти в такій редакції:

Установити, що у 2025 році в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання, що ходять під прапором України та під прапорами іноземних держав, у разі заподіяння шкоди під час перебування таких суден у територіальному морі України, акваторіях морських портів України та/або внутрішніх водних шляхах, якщо вони перевозять невійськові вантажі до/з відкритих морських портів України або зайшли до таких портів, надаються гарантії компенсації шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України та воєнних дій на території України, в сумі до 2.000.000 тис. гривень за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету».

Звідки візьмуть гроші

Гроші на підтримку зазначених вище напрямків аграрний комітет пропонує отримати за рахунок:

  • надходжень від приватизації державного майна;
  • доходів від державного майна і майнових прав (орендна плата, реалізація майна, дивіденди від акцій, якими володіє держава тощо);
  • податкових надходжень, за рахунок суттєвого підвищення ефективності управління державним майном та адмініструванням податків.

Позиція аграрного міністра

Міністр аграрної політики та продовольства Віталій Коваль впевнений, що найбільшої підтримки потребують аграрії зі звільнених територій України і представники переробної промисловості.

Сільське господарство є однією з ключових галузей, тим більше в умовах війни. Саме тому підтримка від держави важлива. Особливо для тих, хто працює у складних умовах. Мінагро запровадило декілька програм фінансової допомоги, які вже отримали значний попит серед фермерів» – зазначив Коваль.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

30 вересня 2024
У бюджеті на 2025 рік просять 300 млн грн на держпідтримку  фермерам  для вирощування бавовнику
Аграріям субсидуватимуть вирощування бавовнику з бюджету у 2025 році, якщо парламент підтримає пропозицію заступника аграрного комітету, народного...
25 вересня 2024
Стало відомо, яку підтримку передбачили для аграріїв у державному бюджеті на 2025 рік
В проєкті бюджету на 2025 рік (законопроєкт №12000) передбачили 5 млрд грн на підтримку аграрного сектору. Про це повідомили на сайті парламенту. ...
10 вересня 2024
Бюджет України отримав 54 млн грн від рибних аукціонів
З початку року сума сплачених податків за використання водних біоресурсів сягнула 54 мільйонів гривень завдяки проведенню аукціонів у...

Вибір редакції

14 серпня 2024
Що буде з цінами на кукурудзу, пшеницю, соняшник, ріпак, сою та ячмінь?
Вартість зернових та олійних нового врожаю зросте. Скільки коштуватиме соняшник, кукурудза, ріпак, соя, ячмінь та пшениця розповів у ексклюзивному...
26 серпня 2024
Як розрахувати мінімальну експортну ціну на пшеницю, кукурудзу, ріпак, ячмінь, сою?
Критерії визначення мінімальних експортних цін на пшеницю, кукурудзу, ячмінь, соняшник, сою, ріпак6 волоські горіши, макуху, мед. Детальніше про...
3 вересня 2024
Віталій Коваль: Дерибану державної землі більше не буде, всі – на електронні аукціони
Електронні аукціони з продажу права суборенди на державні землі – нова сторінка земельних відносин, яку перегорнув на 33 році незалежності...