Розмінування земель в Україні: як фермери можуть отримати державну компенсацію
Розмінування в Україні

В Україні вже почали приймати заявки від аграріїв на розмінування земель сільськогосподарського призначення. Цього року на програму компенсації виділили 3 млрд грн з бюджету, але ще ні один із запитів аграріїв не реалізували. AgroPolit.com з’ясував, як  буде працювати гуманітарне розмінування в Україні і куди звертатися фермерам, щоб отримати допомогу.

На розмінування земель в Україні потрібно $37 млрд

Україна залишається однією з найбільш замінованих країн у світі. Масштаби проблеми можна побачити на відповідній мапі. Голова Асоціації саперів України Тимур Пістрюга у коментарі AgroPolit.com повідомив, що найбільш важкою ситуація із замінуванням залишається на Херсонщині, Харківщині, Миколаївщині та Донеччині. Він підкреслив, що на Донеччині Асоціація саперів України вже розпочала заходи з гуманітарного розмінування. 

Важко підрахувати кількість саперів, які виконують завдання з гуманітарного розмінування. У цифру 2000 саперів входять представники державних структур, підрозділи яких сертифіковані для гуманітарного розмінування. Мова йде про Державну службу спеціального транспорту та ДСНС. У цьому році кількість спеціалістів планують збільшити до 3500. Мета, оприлюднена у 2023 році, досягти межі у 3000 саперів від державних структур»,  – зазначив Тимур Пістрюга.

За його словами, щодо цивільних структур, таких як приватні компанії і міжнародні організації, там кількість саперів докорінно не змінилась. Експерт повідомив, що компанії, які пройшли сертифікацію, не нарощують потужності, оскільки у них відсутні контракти і немає можливості платити зарплату саперам.

Слід зазначити, що протягом 10 років планують повернути у використання 80% потенційно замінованих територій. Вартість розмінування пріоритетних земель може становити понад $1,5 млрд. Понад 170 тис. кв. км України забруднені вибухонебезпечними пристроями. Наразі розмінування цих територій – завдання, ціною у $37 млрд.

В дев’яти областях України (Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська та Черкаська) потребують обстеження та, за необхідності, розмінування близько 470 тис. га земель сільгосппризначення.

Фермери змушені розміновувати землі власноруч

Директор громадського союзу «Всеукраїнський аграрний форум» Марія Дідух зазначила у коментарі AgroPolit.com, що виділених на розмінування коштів із бюджету не вистачить, оскільки Україна є однією з найбільш замінованих, але зазначені 3 млрд грн є хорошим стартом. За її словами, державна програма з розмінування сільськогосподарських земель розпочалася, але жодна заявка від аграрія досі не затверджена і коштів фермери не отримали.

Марія Дідух додала, що державна програма потребує збору великої кількості документів і підтверджень, тому фермери нічого не чекаючи почали розміновувати землі самотужки.

AgroPolit.com вдалося поспілкуватися з одним з таких фермерів. Його звати Валерій Найда і він вирощує зернові культури, рапс і соняшник в селищі Нововоронцовка на Херсонщині. Аграрій розповів, що він з товаришами вже очистив площі від вибухонебезпечних предметів, не дочекавшись підтримки від держави. Люди самотужки витягли хвостовик ракети і підірвали його за населеним пунктом, викликавши співробітників ДСНС.

Валерій Семенович повідомив, що люди власноруч прибрали осколки, повиносили з полів гільзи і обстежили землю з детектором. Фермери розбилися на групи по 10 чоловік і обстежували поля. Фермер сам наїхав на тракторі на небезпечний предмет, але, на щастя, він не вибухнув. Він зізнався, що втратив врожай озимих та рапсу через ворожі обстріли. Крім того, на складах згоріли тони соняшнику, але ворожі атаки продовжуються. Валерій Семенович не знає, куди і як подавати заявки на державну допомогу, тому продовжує нести збитки. Крім того, він не отримав документів про офіційне обстеження землі, які дають право на сільськогосподарське використання землі.

Фермер розповів, що не зможе закласти втрати в ціну продукції, оскільки її диктує ринок. За його словами, зберігати врожай в очікуванні кращої ціни теж можливості не має, оскільки склади знищені ворогом. Валерій Семенович вважає, що йому пощастило, оскільки в сусідніх селах люди гинули на полях через замінування, особливо в тій частині Херсонщини, що потрапила під окупацію.

Як отримати державну підтримку на розмінування сільськогосподарських земель?

В Україні офіційно вже запрацювала програма компенсації аграріям витрат на гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення. На отримання відповідної допомоги можуть подавати заявки і аграрії, які розмінували власні ділянки.

Землі фермерів, за умовами програми, мають бути розміновані сертифікованими операторами протимінної діяльності.

Аграрії вже мають можливість подати заявку на отримання компенсації на адресу Центру гуманітарного розмінування compensation@uachd.org.

До заявки, скріпленої електронним цифровим підписом, потрібно додати:

  • копію договору із сертифікованим оператором на надання послуг з розмінування;
  • копії актів наданих послуг, що підтверджують проведення розмінування;
  • копії платіжок, що підтверджують розрахунок за надані послуги з розмінування.

Для участі в програмі землі фермера мають бути розташовані на звільненій території поза зоною бойових дій. Подавати заявки на компенсації можуть фермери, які лише планують розпочати розмінування власних ділянок або на яких працюють як орендарі. Вони це можуть зробити через Державний аграрний реєстр.

Їхні заявки має опрацювати Центр гуманітарного розмінування, який оголосить відповідні тендери в системі Prozorro. Участь в цих тендерах зможуть взяти всі охочі сертифіковані оператори протимінної діяльності, які й визначатимуть вартість розмінування на відкритих торгах в системі.

Обов’язкові умови:

  • факт забруднення ділянок підтверджений Центром протимінної діяльності за результатами нетехнічного обстеження сертифікованим ОПМД;
  • аграрій не перебуває під санкціями, кінцевий власник товаровиробника – не громадянин держави-агресора;
  • фермер не має податкового боргу, його підприємство не перебуває в стадії ліквідації чи банкрутства.

Фермер отримає компенсацію 80% суми, витраченої на оплату послуг з розмінування, якщо фактична ціна не перевищує вартість, визначену відповідно до методологічних рекомендацій Мінекономіки. Якщо ж вартість вища, то уряд відшкодує 80% від вартості, розрахованої на основі методологічних рекомендацій. Україна сподівається повернути 80% потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами та мінами земель у господарське використання протягом 10 років.

Запрацювала програма, яка, за нашими очікуваннями, допоможе швидше повернути забруднені мінами землі до господарського використання. Держава компенсуватиме фермерам 80% витрат вартості розмінування земель, а також виплатить компенсації тим, хто вже очистив свої ділянки і почав на них працювати. Це важливий крок до створення повноцінного ринку послуг з розмінування та формування конкурентних, ринкових цін від операторів на очищення території України. Адже попит формуватиме пропозицію, а відповідно, ми сподіваємось, здешевить процес і пришвидшить розмінування», – зазначила перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Скільки коштує державне розмінування землі?

Голова Асоціації саперів України повідомив, що оскільки ринок гуманітарного розмінування в Україні не відкрили, важко сказати, скільки будуть коштувати відповідні послуги.

Ринок можна буде вважати відкритим при наявності успішних кейсів з гуманітарного розмінування, які виставлені на «Прозоро» і виконані. Потім можна буде підрахувати, скільки коштує квадратний метр або гектар землі. Мінекономіки займається цим питанням. В них створена робоча група для визначення ціноутворення. Важливо, щоб оператори протимінної діяльності працювали не в мінус», – зазначив Тимур Пістрюга.

Він наголосив, що багато компаній зараз готові працювати в мінус, щоб отримати хоч якийсь практичний кейс і брати участь в тендерах. Експерт додав, що такий підхід не є об’єктивною оцінкою ціни розмінування.

Голова Асоціації саперів України повідомив, що для отримання послуг з розмінування землі, фермер може оформити звернення через платформу Military Feodal. Він зауважив, що краще попередити представників Асоціації саперів, оскільки зараз надходить дуже багато заявок на розмінування.

Тимур Пістрюга розповів, що після цього сапери зв’яжуться з відділом планування протимінної діяльності, перевірять, чи земля відноситься до їх зони відповідальності. Якщо територія пріоритетна – її візьмуть в роботу. Це відбувається за донорські кошти.

Голова Асоціації саперів України повідомив, що його структура має і компанію, яка може виконувати комерційні контракти. За його словами, в будь-якому випадку, для реалізації комерційного контракту необхідний дозвіл від Центру протимінної діяльності та Міністерства оборони України. Навіть при наявності грошей у замовника в умовах повномасштабної війни без дозволу від військових сапери не зможуть розпочати розмінування. Експерт підкреслив, що зараз деякі території недоцільно розміновувати.

Слід зазначити, що державна програма розмінування сільськогосподарських земель поширюється як на землі, які перебувають у власності агровиробників, так і на ділянки, які вони орендують. Участь у програмі можуть брати аграрії, землі яких розташовані на звільнених територіях, де після проведення нетехнічного обстеження підтверджена забрудненість вибухонебезпечними предметами.

Фермерські господарства не повинні мати податкового боргу, не бути банкрутами, не належати громадянам рф та не перебувати у санкційному списку. Верифікацію, поданих фермерами заявок, має здійснювати Центр гуманітарного розмінування. Він же повинен оголошувати в системі «Прозоро» аукціони з надання послуг розмінування, а після визначення оператора-переможця і фінальної вартості розмінування, перераховує 80% суми на спеціальний рахунок.

Ринок розмінування на практиці досі не запрацював, але коли він стартує фермеру доведеться сплачувати лише 20% від вартості послуги. Щоб отримати допомогу від держави, фермеру доведеться відкрити рахунок в одному з банків-партнерів програми. Зараз такими стали Приватбанк та Ощадбанк. Алгоритм передбачає, що оператор протимінної діяльності отримає всю суму після завершення розмінування та підтвердження виконаних робіт від Центру.

Етапи гуманітарного розмінування сільськогосподарських земель

Голова Асоціації саперів України повідомив, що розмінування починається з нетехнічного обстеження території. За його результатом складають звіт. В цьому документі описані ступінь загрози і рекомендації щодо подальших дій.

Тимур Пістрюга зазначив, що подальшими діями може бути очищення, технічне обстеження з використанням металодетекторів, або розмінування вручну. Для пришвидшення процесу використовуються широкоформатні детектори.

Оператор проходить зовнішній контроль якості. Його мають проводити уповноважені державні інституції. Комісія перевіряє якість виконання робіт оператора. Представники комісії беруть проби, тому мова йде про практичну перевірку. Якщо все добре, готується відповідний пакет документів і землю передають кінцевому користувачу. Ми маємо повний цикл гуманітарного розмінування», – зазначив Тимур Пістрюга.

Оператори протимінної діяльності і донори

Асоціація саперів України більшість проєктів реалізує зі стратегічними партнерами – міжнародними організаціями. Організацію підтримують і напряму донори. Асоціація безпосередньо працює з агенціями ООН. У організації також активізувалась співпраця з урядом Канади.

Гуманітарне розмінування в Україні наразі мають право виконувати 10 організацій-операторів. До виконання заходів протимінної діяльності залучені як міжнародні неурядові організації з розмінування:

  • The Halo Trust;
  • Данська Рада у справах біженців (DRC);
  • Швейцарський фонд протимінної діяльності (FSD);

так і національні неурядові оператори:

  • «Демінінг Солюшнс»;
  • «ГК груп»;
  • Центр гуманітарного розмінування «Укрспецекспорту»;
  • Асоціація саперів України.

За останній рік з’явилося багато профільних організацій, що бажають працювати в Україні, але вони мають пройти складну процедуру сертифікації для роботи в якості оператора протимінної діяльності.

Як прискорити розмінування

Для пришвидшення розмінування Асоціація саперів України співпрацює з усіма державними структурами, міністерствами та відомствами, які залучені до протимінної діяльності. Найбільш активна співпраця триває з Міністерством оборони України, Міністерством економіки, Міністерством внутрішніх справ, Державною службою з надзвичайних ситуацій, Національною поліцією, Державною прикордонною службою України.

Тимур Пістрюга наголосив, що Асоціація саперів брала активну участь у написанні стратегії з протимінної діяльності. Він наголосив на важливості запуску в Україні ефективного ринку з гуманітарного розмінування.

Я вивчав досвід країн з мінною проблематикою. Українська протимінна система досить ефективна. У нас є закон про протимінну діяльність. Ми маємо свій стандарт і стратегію протимінної діяльності, операційний план до її імплементації. Це єдиний випадок, коли функціонують фактично три центри протимінної діяльності. Система набирає оберти, але масштаб трагедії настільки великий, що це має бути найефективніша система в світі», – зазначив Тимур Пістрюга.

Експерт зауважив, що люди які недостатньо розуміються на протимінній діяльності думають, що якась інновація одразу спростить ситуацію, але такого не буде. Голова Асоціації саперів України розповів, що замінованість – це відносно нова проблема для України, але вона не нова для світу.

За його словами, у Хорватії проводили багато випробувань щодо пришвидшення розмінування і світ вже давно думає над вирішенням таких задач. Фахівець впевнений, що Україні потрібно далі вивчати міжнародний досвід і брати з нього найкращі приклади.

Тимур Пістрюга розповів, що ще до повномасштабної війни представники його організації порушували питання використання роботизованих комплексів з дистанційним керуванням у розмінуванні. За його словами, зараз в Україні вже близько 50 машин з гуманітарного розмінування.

Експерт вважає, що головна проблема в тому, що оскільки машини є у державних структур, вони виконують завдання оперативного характеру і їх не залучають до гуманітарного розмінування. Фахівець визнав, що у цивільних операторів машин для розмінування недостатньо. Тимур Пістрюга зазначив, що наразі ефективним є комбіноване розмінування – одночасне використання механічного і ручного підходу. Для пришвидшення процесу він рекомендує задіяти мінно-пошукових собак. Для нетехнічного обстеження доцільно використовувати дрони. Експерт підкреслив, що з інноваціями треба бути обережнішими, враховуючи співвідношення ціни і якості.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 липня 2024
В Україні спростять процедуру зміни цільового призначення земель для розміщення військових частин
Верховна Рада прийняла за основу законопроект щодо удосконалення механізму забезпечення землями сил оборони №11335. Про це повідомляє AgroPolit.com. ...
19 липня 2024
Розмінування земель: Україна отримала від США $5,8 млн
Держдеп США передав Державній спецслужбі транспорту України нове обладнання для розмінування вартістю 5,8 млн доларів для підтримки операцій з...
19 липня 2024
В розмінуванні Чорного моря вже беруть участь кораблі з Туреччини, Болгарії та Румунії
На даний момент в спільній операції Туреччини, Румунії і Болгарії по розмінуванню акваторії західної частини Чорного моря задіяні п’ять...

Вибір редакції

14 серпня 2024
Що буде з цінами на кукурудзу, пшеницю, соняшник, ріпак, сою та ячмінь?
Вартість зернових та олійних нового врожаю зросте. Скільки коштуватиме соняшник, кукурудза, ріпак, соя, ячмінь та пшениця розповів у ексклюзивному...
26 серпня 2024
Як розрахувати мінімальну експортну ціну на пшеницю, кукурудзу, ріпак, ячмінь, сою?
Критерії визначення мінімальних експортних цін на пшеницю, кукурудзу, ячмінь, соняшник, сою, ріпак6 волоські горіши, макуху, мед. Детальніше про...
3 вересня 2024
Віталій Коваль: Дерибану державної землі більше не буде, всі – на електронні аукціони
Електронні аукціони з продажу права суборенди на державні землі – нова сторінка земельних відносин, яку перегорнув на 33 році незалежності...