ТОП-10 аграрних законів та законопроєктів 2024 року
Головні аграрні закони 2024 року

В 2024 році серед основних аграрних законів та законопроєктів особливої уваги заслуговують: №11150 про невитребувані земельні паї, №3272-IX про оренду державних земель, №7457 про легалізацію медичного канабісу та №11063-д про ДАР. Дізнатися більше про ці та інші закони ви зможете у переліку ключових аграрних законодавчих ініціатив 2024 року, підготовленому AgroPolit.com.

№11150: невитребувані земельні паї

Прийнятий парламентом, допрацьований закон №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин» передбачає, що власники невитребуваних земельних паїв зможуть оформити власність на своїх земельні ділянки до 2028 року.

Закон має покращити і систематизувати подальшу роботу земельного ринку. Він знімає напругу у питанні невитребуваних паїв. Документ продовжує  до 1 січня 2028 року строк оформлення невитребуваних паїв та здійснення розподілу земельних ділянок між власниками паїв та їх спадкоємцями земель, що залишилися у колективній власності після розподілу земельних ділянок.

Документ встановлює ряд змін:

  • продовження до 2026 року пілотного проєкту із внесення відомостей до Державного земельного кадастру сертифікованими інженерами-землевпорядниками;
  • відновлення обов’язковості підвищення кваліфікації сертифікованих інженерів-землевпорядників;
  • спрощення інвентаризації земель для організацій водокористувачів.

№3272-IX: спрощення доступу до оренди державних земель

Закон №3272-IX визначає тільки один механізм здачі в оренду державним земельним банком державних земель — через електронні аукціони на майданчику Prozorro.Продажі. Такий підхід має запобігти корупції при здачі в суборенду державних земель.

Документ передбачає, що аграріїв в усіх регіонах матимуть можливість взяти участь в торгах на оренду землі і виграти їх, запропонувавши найбільшу орендну плату.

Електронні аукціони з оренди державних земель в Україні заплановані на кінець серпня – початок вересня. Зараз готується запуск ТОВ «Державний земельний банк», який і має провести відповідні аукціони. Наразі держава володіє 806 тис. га сільськогосподарських земель.

№9139: виноробство і виноградарство

Закон №9139 «Про виноград та продукти виноградарства» підтримали 311 народних депутатів у Верховній Раді.

Документ передбачає:

  • приведення термінів та визначень, класифікації сортів винограду та вимог до виробництва продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів у відповідність до вимог, прийнятих в ЄС;
  • запровадження вимог для виробництва і обігу вин, аналогічних до сучасних правил в країнах ЄС;
  • визначення механізму захисту на території України географічних зазначень;
  • введення нових термінів та визначеннь відповідно до категорій європейського законодавства;
  • створення єдиного державного «Виноградарсько-виноробного реєстру»;
  • можливість державної підтримки виноградарства та виноробства;
  • уточнення правил маркування виноробної продукції;
  • встановлення принципів проведення перевірок виробництва виноробної продукції від виноградного куща до кінцевого продукту, визначення контролюючих установ та їх повноважень, конкретизацію санкцій, які встановлюються за порушення вимог, встановлених законом.

Закон набирає чинності з 1 січня 2026 року.

№7457: про легалізацію медичного канабісу

Закон №7457 «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни» набув сили 16 серпня.

Читайте також: Закон про медичний канабіс розблокували

Це друга фаза реформи з легалізації цієї речовини, тоді як рік тому держава спростила вирощування та обіг технічних конопель для промислових цілей. Новий закон регулює використання канабісу, запроваджує правила його обігу на всіх етапах, від вирощування до використання в медичних цілях.

Законодавчо коноплі розрізняються на технічні  та лікувальні. У лікувального канабісу вміст тетрагідроканабінолу (ТГК) у висушеній соломі медичних конопель може перевищувати 0,3%. Медичні коноплі, смоли, екстракти та настоянки з неї легалізовані для виготовлення лікарських засобів.

Їх застосовують для лікування понад 50 патологічних станів: хронічного болю, артриту, ревматизму, епілепсії, хвороб Альцгеймера і Паркінсона, діабетичної нейропатії, різних форм склерозу тощо. Технічні коноплі легалізовані в липні 2023 року, їх використовують у паперово-целюлозній, харчовій та легкій промисловості.  

Легалізація медичних конопель не означає дозволу на їх вільне вирощування громадянами. Мова йде про застосування канабісу виключно для медичної, промислової та наукової діяльності, тоді як поширення марихуани з метою рекреаційного споживання залишається злочином.

Виробництво та обіг канабісу продовжує контролюватися на всіх етапах, а вирощування буде дозволено лише юридичним особам, які отримали відповідну ліцензію та GMP-сертифікат. Їхнє вирощування проходитиме під цілодобовим відеоспостереженням, а виробники зобов'язані забезпечити цілодобовий доступ поліції до теплиць з коноплями.

Кожна рослина маркуватиметься індивідуальним кодом для відстеження переміщення продукції до пацієнта. Препарати на основі канабісу можна буде отримати лише за електронним рецептом від лікаря.

Основними обмеженнями з боку держави в вирощуванні лікувальних конопель стане:

  • застосування лише сертифікованого насіння сортів, дозволених урядом;
  • вирощування медичного канабісу лише в теплицях;
  • маркування унікальним електронним ідентифікатором кожної рослини кожної вирощеної партії;
  • відпуск лікарських засобів з канабісу виключно за призначенням лікаря за електронним рецептом.

№11256-2: підвищення податку на пальне

Закон №11256-2 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації положень актів права Європейського Союзу щодо акцизного податку» ухвалили разом із правкою, яка підвищує акциз на газ.

Читайте також: 31% аграріїв очікує збитків через збільшення акцизів на пальне.

У пояснювальній записці обґрунтовували ухвалення закону «приведенням законодавства України до норм законодавства ЄС задля виконання Угоди про асоціацію, з метою встановлення на рівні національного законодавства ідентичних ставок акцизного податку, передбачених Директивою №2003/96/ЄС».

Закон передбачає наступне:

  • визначення терміну «проміжні продукти» відповідно до Директиви Ради ЄЕС та встановлення ставки акцизного податку на рівні 12,23 грн. за 1 літр;
  • встановлення нових ставок акцизного податку на пальне, які досягнуть мінімального рівня, передбаченого Директивою Ради ЄС, з поступовим підвищенням до 2028 року;
  • уточнення терміну «середньозважена роздрібна ціна продажу сигарет» з включенням податків;
  • значне підвищення акцизів на пальне, зокрема акциз на дизпаливо і основні бензини до 359 євро за 1000 літрів з 2028 року.

Ціна на бензин і дизель зросте на 1,66 грн. у вересні цього року. Слід зазначити, що 31% аграріїв очікує збитків через збільшення акцизів на пальне.

№11063-д: про ДАР

Законопроєкт 11063-д «Про інформаційно-комунікаційну систему «Державний аграрний реєстр (ДАР)» готовий до другого читання. Відповідне рішення ухвалили на засіданні аграрного комітету. ДАР — це універсальний ресурс, де містяться, як відомості про аграріїв-отримувачів держпідтримки, їхню діяльність, а також відомості про програми, гранти та додаткове фінансування.

Законопроект запускає повноцінну роботу Державного аграрного реєстру, що дозволить аграріям подавати заявки на держпідтримку, а також отримувати електроні копії необхідних документів. Зараз до Державного аграрного реєстру мають доступ 160 тисяч аграріїв. Наразі інформація до ДАР надходить із чотирьох реєстрів, а після прийняття закону цей список поступово доповнять іншими джерелами.

Серед них:

  • реєстр селекційних досягнень у тваринництві;
  • реєстр технічних засобів для агропромислового комплексу;
  • реєстр сертифікатів насіння та садівного матеріалу;
  • реєстр заявок на сорти рослин;
  • реєстр права власності на сорти рослин;
  • реєстр аудиторів із сертифікації;
  • реєстр аграрних розписок;
  • реєстр зерна, прийнятого на зберігання;
  • реєстр складських документів на зерно.

№11335: передача держземель для військових цілей

Законопроєкт №11335 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізму забезпечення землями сил оборони» спрощує передачу земельних ділянок державної власності військовим.

Проєкт має запустити швидку зміну цільового призначення земельних ділянок для потреб військових. Ідеться про земельні лісові ділянки та особливо цінні землі. В умовах війни, захисникам України інколи потрібні ділянки із фонду лісгоспів, однак до прийняття закону віддати їх не можна, бо це кримінальна справа.

Оплачувати в умовах війни ці землі лісгоспи теж не можуть, саме тому у законопроекті передбачили звільнення від відшкодування втрат лісогосподарського виробництва. Законопроект містить запобіжник щодо можливості нецільового використання цих земель. У документі є норма про заборону на подальшу зміну цільового призначення таких земельних ділянок та будівництво на таких землях об’єктів соціально-культурного призначення та житла.

№11428: звільнення від земельного податку в зоні бойових дій

Законопроєкт №11428 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подовження терміну звільнення від сплати земельного податку за земельні ділянки, що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України та особливостей справляння єдиного податку та фіксованого податку» передбачає продовження строку звільнення від земельного податку представників бізнесу, які працюють в зоні активних бойових дій.

Проєкт пропонує подовжити пільговий період звільнення від сплати єдиного внеску фізичними особами – підприємцями — платниками єдиного податку першої та другої групи, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих рф територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації до 31 грудня року, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію.

Подовження запропоновано для плати за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності), яка розташована на територіях ведення бойових дій.

№11332-2: економічне бронювання

Законопроєкт №11332-2 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вимог до сплати єдиного соціального внеску для здійснення бронювання військовозобов`язаних» представляє альтернативний варіант економічного бронювання.

Основні цілі законопроекту включають:

  • забезпечення безперебійної роботи підприємств, установ та організацій, що мають критичне значення для економіки та життєдіяльності громадян в умовах мобілізації;
  • встановлення чітких критеріїв і порядку бронювання військовозобов'язаних, які працюють у важливих сферах економіки.

Законопроєк пропонує до скасування воєнного стану в Україні суб’єктам господарювання, які здійснюють бронювання військовозобов’язаних працівників сплачувати до державного бюджету збір за бронювання військовозобов’язаних у сумі 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Визначити, що бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють на підприємствах, які сплачують Єдиний соціальний внесок більше ніж еквівалент п’ять мінімальних заробітних плат та мають штатну чисельність працівників від 10 осіб – до 50% кількості призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

№10427-1: про бавовник

Закон №10427-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» має на меті забезпечення ресурсних потреб промисловості в умовах війни. Документ передбачає спрощення ввезення та обігу в Україні сортів бавовнику, оскільки він необхідний для виробництва пороху.

Закон спрощує державну реєстрацію сортів бавовнику та реєстрацію прав на його сорти без кваліфікаційної експертизи. Закон спрощує і процедуру ведення в обіг насіння сортів бавовнику, а також його використання без сертифікації насіння.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

2 вересня 2024
Президент підписав закон про підвищення акцизу на пальне
Президент України Володимир Зеленський підписав закон №11256-2 про підвищення акцизів на пальне. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк. ...
22 серпня 2024
В Україні прийняли закон про виноробство
У Верховній Ради прийняли в цілому законопроєкт №9139 «Про виноград та продукти виноградарства». Про це повідомили в Міністерстві...
19 серпня 2024
Законопроект про Державний аграрний реєстр схвалили до другого читання
Законопроєкт 11063-д «Про інформаційно-комунікаційну систему «Державний аграрний реєстр (ДАР)» готовий до другого читання. Про це в...

Вибір редакції

14 серпня 2024
Що буде з цінами на кукурудзу, пшеницю, соняшник, ріпак, сою та ячмінь?
Вартість зернових та олійних нового врожаю зросте. Скільки коштуватиме соняшник, кукурудза, ріпак, соя, ячмінь та пшениця розповів у ексклюзивному...
26 серпня 2024
Як розрахувати мінімальну експортну ціну на пшеницю, кукурудзу, ріпак, ячмінь, сою?
Критерії визначення мінімальних експортних цін на пшеницю, кукурудзу, ячмінь, соняшник, сою, ріпак6 волоські горіши, макуху, мед. Детальніше про...
3 вересня 2024
Віталій Коваль: Дерибану державної землі більше не буде, всі – на електронні аукціони
Електронні аукціони з продажу права суборенди на державні землі – нова сторінка земельних відносин, яку перегорнув на 33 році незалежності...