Аграрний камікадЗе: про роль і план дій для нового міністра
Аграрний камікадЗе: про роль і план дій для нового міністра

Камікадзе — це коротко про головну роль і план дій нового міністра аграрної політики та продовольства України у новому Кабміні Володимира Зеленського. AgroPolit.com зібрав деталі «тихого кастингу» на цю посаду, а також очікування від нового очільника Мінагро, і дійшов такого висновку. Тепер по черзі про все. 

Рейтинг: Усі аграрні міністри України за роки незалежності

Перше — глибина розуміння агросектору та проблем його розвитку в команді нового президента на старті була майже нульовою. Зараз ситуація виправляється (з’являються думаючі люди, котрі поки що тягнуть, як лебідь, рак і щука — у різні боки). Нікого не знали, нічого не розуміли й не знали, з чого почати — повна стерильність. Єдине, що знали напевно — відкривати треба ринок землі. (За даними AgroPolit.com, на тему реформи с/г землі з усіма ключовими кандидатами на пост президента розмовляли впливові міжнародники ще до виборів, погодивши тезу про відкриття ринку в обмін на фінансову підтримку країни)! Тому ця тема тільки й лунала з вуст самого Володимира Зеленського та наближених до нього партійців, як-от майбутнього спікера Ради 9-го скликання Дмитра Разумкова. Тож АПК, зокрема, ринок — одна з ключових реформ нового уряду! Зробити її без Мінагро не вдасться.

Читати до теми: Ліквідувати чи об'єднати з Мінекології або Держгеокадстром: як правильно реорганізувати Мінагрополітики

Друге — на посаду голови Мінагрополітики шукати людину почали ще наприкінці травня, точніше, формувати кадровий резерв на цю вакансію. Іншими словами, це люди, які потенційно підходили б: мають досвід роботи, знання з АПК, а також план реформування сектору за ключовими напрямами. Це були професійні і достойні обличчя з попередніх Кабмінів (Олексій Павленко, Ольга Трофімцева, Владислава Магалецька-Рутицька), котрі не вписувалися у передвиборчу ідею Володимира Зеленського про «нові обличчя». Тож одразу після парламентських виборів відбір можливих кандидатів на аграрного міністра продовжився з кандидатів, які ще не були у КМУ (Іван Мірошніченко — наразі за нього бізнес віддав найбільше голосів у онлайн-голосуванні на цю посаду, Іван Слободяник — на другому місціІрина Паламар  — на третьому, Зіновій Свереда, Алекс Ліссітса, Мар’ян Заблоцький, тощо). Чітко визначеної кількості лідерів кадрового забігу до аграрного крісла зараз немає, твердять наші співрозмовники в Офісі президента. Однак, охочих щодня більшає.

Біжать з усіх сторін і лізуть, як щури з усіх щілин. Причому, як ті, котрі щось собою являють (мають стратегію розвитку, бачення змін у галузі, досвід роботи), так і ті, які мають одне селфі з Зеленським», — розповідає про деталі співрозмовник у офісі AgroPolit.com.

Читати до теми: Аграрні «слуги народу» в парламенті нового скликання
 

Третє — хто конкретно призначатиме міністра?

2-3 кандидатури фінально визначатиме прем’єр і подаватиме їх на вибір президентові Зеленському. Рекомендувати прохідних у фіналі відбору главі уряду буде голова аграрного комітету (попередньо заявлено що ним стане Микола Сольский, — авт.) та голова робочої групи із земельного питання Денис Малюська», — розповідає джерело, ознайомлене з перебігом кастингу й деталями формування уряду.

Найпевніше зі складом уряду визначаться уже після того, як фінально «проб’ють» кандидатуру прем’єра. За даними AgroPolit.com, на цю посаду найбільше шансів у трьох людей: перший заступник голови Офісу президента Олексій Гончарук, виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко та голова Одеської держадміністрації Ігор Палиця (останніх двох пов’язують з Ігорем Коломойським). Міряють і секретаря РНБО Олександра Данилюка та члена наглядової ради держконцерну «Укроборонпром» Айвараса Абромавічуса, але їхня близькість до МВФ може викликати нездорову реакцію у вигляді суспільної алергії в українців. Відволікають увагу від справжніх кандидатів на прем’єра колегою екс-голови НБУ Валерії Гонтаревої Владиславом Рашкованом та іншими. За моїми даними, кандидатуру прем’єра буде погоджено до кінця серпня.

Читати до теми: Як ефективно розпорядитися державними землями: п'ять схем капіталізації с/г угідь

Четверте — функції і план дій.

Земля і загальна реформа у секторі з держвласністю — ключові вимоги до майбутнього міністра. Саме тому так детально всіх кандидатів тестують на ці дві теми. Вітається наявність у кандидата власної концепції реформування ринку землі, але ще більше — його прихильність до бачення цієї реформи самої команди президента», — зазначає один з учасників кастингу.

Про те, як бачать цю реформу наразі в Офісі та які питання до нового закону про с/г землі та концепції обговорюються і в якому форматі — можете прочитати у матеріалі «Офіс президента заземляється — 7 деталей закону: референдум пайовиків, квоти на держземлі, інвентаризація...».

 Ще одне із завдань для нового міністра, як твердить співрозмовник видання в Офісі, це розпродаж державного майна, яке перебуває у підпорядкуванні Мінагрополітики. ДПЗКУ, «Укрспирт», «Конярство України» та інші 334 менших держпідприємства, які сьогодні рахуються за аграрним відомством. 

Окрема тема й завдання для нового голови Мінагрополітики — передача з підпорядкування НААН земель науки з подальшим їхнім продажем чи орендою, коли відкриється ринок землі. Втім, це питання поки дискусійне, бо немає кінцевого бачення продажу держземель упродовж реформи.

Читати до теми: Земельний «автомат Калашникова»: залишити чи реформувати Держгеокадастр?

Новому міністру доведеться після запуску ринку землі розібратися і з Держгеокадастром — ліквідувати, реформувати чи об’єднати, що теж питання дискусії.

П’яте — міністр-камікадзе і департамент замість Мінагро.

Нічогенький план дій — зробити все те, що не зробили за 28 років. У Зеленського цілком свідомі того, що якщо все це вдасться зробити, такому міністру доведеться поховати свою політичну кар’єру й надовго зникнути з політичних радарів країни. Тобто це має бути аграрний камікадзе, який зробить всю «чорну роботу», проведе реформи, які відтягували — і кане в Лету.

А слідом за ним зникне й саме Мінагрополітики, яке перетвориться в окремий департамент при МЕРТ. Поки що таке бачення ситуації у головах та робочих групах зеленої команди офісу та «Слуги народу». Чи збережеться воно у такому вигляді — побачимо вже з перших кроків нового міністра, якого разом із рештою уряду призначать у вересні.

Наталія Білоусова, головний редактор AgroPolit.com

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

2 вересня 2019
Ліквідація Мінагрополітики – 5 викликів Тимофію Милованову
Основна причина ліквідації Мінагрополітики та приєднання його до Мінекономіки – це прискорення анонсованої урядом приватизації державних...
21 серпня 2019
В Офісі президента додалося три кандидатури на аграрного міністра – власник холдингу, заступник губернатора та економіст
На посаду аграрного міністра наразі розглядають ще три нових кандидатури – власника групи компаній «UKRAVIT» Віталія...
17 квітня 2019
Рейтинг ефективності депутатів аграрного комітету за 2014-2019 роки
За 5 років роботи в Раді 30 депутатів аграрного комітету проштовхнули через сесійну залу 35 законів. Таку статистику AgroPolit.com отримав,...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...