Як ринок землі змінив АПК однієї країни за 200 років
Як ринок землі змінив АПК однієї країни за 200 років

AgroPolit.com спільно з EasyBusiness.in.ua продовжує серію аналітичних матеріалів про те, як у різних країнах світу відкривали ринок землі сільськогосподарського призначення.

Ми вже аналізували досвід земельної реформи серед старих країн-членів Європейського союзу, а саме Нідерландів. Цього разу AgroPolit.com оприлюднив дослідження ринку землі сільськогосподарського призначення Великобританії.

Ринок землі туманного Альбіону існує вже більше двохсот років. За цей час в країні продовжували впроваджувати закони та норми реформування ринку. Так один із важливих регулюючих актів було прийнято у Шотландії у 2003 році. Даним законом орендарям надається право купувати та контролювати ділянки, на яких вони живуть і працюють, навіть без згоди поміщика. Жодних обмежень щодо купівлі землі іноземцями у Великобританії не встановлено.

Читати до теми: Земельна реформа країн Північної Америки — досвід США

За оцінкою експертів, сільське господарство Сполученого Королівства інтенсивне та комерційне, з високим рівнем механізації. Лібералізований ринок землі сприяє підвищенню продуктивності галузі. Так, за останніми оцінками продуктивність сільськогосподарського виробництва Великобританії у 2014 році зросла на 5.6%.

За останні роки спостерігається значне підвищення ціни на землю. Зараз один гектар с/г землі коштує $31 400. Частка апк у загальному ВВП складає 0,7%. Сільськогосподарське виробництво країни належить до найбільш механізованих у світі і має надзвичайно високу продуктивність, при мінімумі залучених трудових ресурсів (1,1% зайнятого населення). В аграрній сфері задіяно 71,3% земельного фонду країни.

Детальніше про те, як у Великобританії відкривали ринок землі с/г призначення, читайте у матеріалі AgroPolit.com «Земельна реформа старих країн-членів ЄС – Великобританія».

Нагадаємо, в дослідженні під назвою «Створення вільного ринку землі с/г призначення в Україні», експерти EasyBusiness.in.ua виділяють кілька груп країн, які схожі між собою за територіальною ознакою: старі країни-члени ЄС та інші розвинені країни; нові країни-члени ЄС; країни-кандидати ЄС; пострадянські країни; країни Латинської Америки; країни північної Америки; країни Азії; країни Африки.

Читати до теми: Як збільшити вартість землі в 17 разів – алгоритм

Автори дослідження при класифікації земельних відносин у конкретних країнах (всього 60) до уваги брали наступні дані: Рейтинг Doing business від Світового банку, Index of Economic Freedom від Heritage Foundation, Global Competitiveness Index від World Economic Forum тощо.

Дослідження дає відповіді на такі питання:

Чи сформована приватна власність? 
Чи мають іноземці право на купівлю?
Чи є інші обмеження? 
Чи є цінові обмеження? 
Чи є кількісні обмеження?

Проаналізувавши ринок с/г земель, країни було поділено на 4 типи: 

1) Закритий ринок – передбачає відсутність можливості повної реалізації права приватної власності. 
2) Закритий для іноземців – іноземці та юридичні особи на ринках даного типу не можуть бути власниками та купувати с/г землю, але можуть користуватись на правах оренди.
3) Відкритий з обмеженнями – вони торкаються навіть резидентів країни, наприклад такі як максимальна ділянка, вимог освіти, досвіду роботи та інше. 
4) Відкритий ринок – абсолютно відкритий та лібералізований.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 липня 2017
Земельний меморандум авторства «Гройсман&аграрні асоціації»
Уряд разом із аграрними асоціаціями готує земельний меморандум, який визначить правила роботи на вільному ринку землі та умови й час його запуску....
1 червня 2017
Іван Мірошніченко: Створюємо земельну реформу чи кладовище?
Земельна реформа наближається до старту. Попри відкладення Конституційним Судом питання зняття земельного  мораторію, схоже, що його таки...
30 травня 2017
Земельну реформу «замоложують» збільшенням оренди за використання державних земель
Уряд підтримав ідею збільшення вартості орендної плати за використання державних сільськогосподарських земель. Про це у своєму Фб написав народний...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...