Секретар аграрного комітету парламенту Іван Чайківський вийшов з лав Аграрної партії
Іван Чайківський

Секретар комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, який був єдиним представником Аграрної партії у Верховній Раді ІХ скликання, заявив про вихід із лав цієї політсили. Про це він повідомив на своїй сторінці у мережі FB 10 березня .

«Сьогодні той день, коли я змушений перегорнути ще одну сторінку свого життя. Я продовжую перебувати у вирі політичного життя України та продовжую залишатися аграрієм (аграрний комітет парламенту – зобов’язує). Але від сьогодні відносини з Аграрною партію я припиняю за власним бажанням. Це був час перемог і нового досвіду. Це були знайомства з впливовими та активними громадянами. Це був драйв від приналежності до загальнодержавних процесів. Але, як кажуть філософи, те, що має початок – повинно мати кінець. Тож щиро дякую усім, хто був поруч, дякую опонентам, які не давали втрачати пильність, дякую рідним та друзям за розуміння. Поки що – пауза, але від процесу державотворення нам відступити не дозволять наші діти. Країну їм маємо залишити тільки найкращу», – заявив Чайківський.

Нагадаємо, що Іван Чайківський раніше коментував своє політичне бачення процесів у ВР та незадоволення діями керівництва Аграрної партії.

Коли я збирався на вибори, то йшов як самовисуванець. Але хочу сказати, раз уже йдеться про Аграрну партію, мене сьогодні не влаштовує політика АПУ, мене не влаштовує керівництво партії. Я з багатьма речами там не погоджуюся», – пояснює Чайківський.

Варто додати, що це перша каденція Івана Чайківського у ВР і на початку своєї роботи він входив до депутатської групи «За майбутнє» у Верховній Раді. За час роботи у складі аграрного комітету Іван Чайківський став співавтором трьох законопроектів:

  • № 2280 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель»,
  • №2289 «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України»
  •  №3012-1 «Про забезпечення права працівників державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю)».

Детальніше про законодавчі ініціативи представників аграрного комітету, дізнавайтеся у рейтинговому матеріалі: «Аграрна Рада – законодавці та лобісти агробізнесу України»

Також Чайківський виступав проти законопроекту від монобільшості у ВР №2178-10 про відкриття ринку сільськогосподарської землі та участь іноземців у разі його відкриття.

«Я вважаю, що у воюючій країні, яка має частину анексованих територій і цілу низку різноманітних проблем, особливо економічних, не варто і не можна на даному етапі вводити відкритий ринок землі. Але я розумію, що обіг земель сільськогосподарського призначення фактично стосується двох сторін: перша – це пайовики, більшість із яких – люди старшого покоління, вони часто-густо збіднілі, з мізерною пенсією, на яку важко купити ліки та інше. Друга сторона – аграрії, які переважно обробляють українські землі. Тому, якщо розглядати ці дві сторони, ми розуміємо, що ринок потрібний, адже люди, котрі хотіли б сьогодні продати землю, повинні мати можливість це зробити за своїм законним, конституційним правом… Моя позиція – я проти того, щоб українською землею володіли іноземці. І неважливо, чи це будуть росіяни, німці чи китайці. Українською землею мають володіти виключно українці. Ті українці, які не вчора отримали громадянство, а народилися, живуть і працюють на цій землі», – заявив Чайківський.

Нагадаємо, що, за словами Чайківського, на посаду секретаря аграрного комітету його запросив голова комітету Микола Сольський.

«Можливо, це сталося через досвід, який я маю. Адже я один із найстарших (усміхається, – ред.) в аграрному комітеті й маю 20-річний багаж аграрного досвіду. До мене зателефонував голова комітету Микола Сольський, ми з ним зустрілися і поговорили про мою роботу на посаді секретаря комітету. Довго спілкувалися, адже, наскільки я розумію, він передивився всі заяви, які писали претенденти й майбутні члени аграрного комітету (мою заяву теж) і мав своє бачення щодо розподілу посад. Варто зауважити, що посад у комітеті вистачає. Окрім секретаря є й заступники голови, перший заступник, очільники підкомітетів тощо. Тож, наскільки я розумію, Сольський спілкувався з усіма членами майбутнього аграрного комітету, визначаючи, хто на яку посаду підходить і яку користь у загальному ККД може принести», – пояснив Іван Чайківський.

Довідково: група «За майбутнє» складається з 22 депутатів (вже 21), серед яких присутні аграррії, члени чинного аграрного комітету та комітету попереднього скликання: Микола Кучер, Герега Олександр, Ігор Колихаєв та Петро Юрчишин. Очолюють депутатську групу співголови Віктор Бондар та Тарас Батенко.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 травня 2020
Аграрний депутат Іван Чайківський приєднався до новоствореної партії «За майбутнє»
Народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, засновник...
20 травня 2020
Аграрний депутат ініціює створення в Тернопільській області «Раю»
Секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, член депутатської групи «За майбутнє» Іван...
13 квітня 2020
До Великодня плануємо досягти цифри у 4 тисячі костюмів для лікарень Тернопільщини
Народний депутат Іван Чайківський розповів розповів про те, як з громадськими активістами забезпечує лікарів районних лікарень Тернопільщини...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...