Онлайн-карта голосування в регіонах обласних рад за зняття мораторію на землю
Онлайн-карта голосування в регіонах обласних рад за зняття мораторію на землю

AgroPolit.com спільно з громадським рухом (ГР) «Кріпак» презентує результати Всеукраїнського земельного опитування серед місцевих рад про необхідність зняття мораторію на продаж земель с/г призначення. Результати відображені у онлайн-форматі — це «Карта громад: земельний мораторій» (ви також можете проголосувати, перейшовши  вниз по карті і залишити свій голос в онлайн-опитуванні). Про це йдеться у матеріалі «Fata Morgana — марево про землю. Результати «референдуму» серед громад про зняття мораторію».

Нагадаємо, що вчора парламент проголосував за продовження мораторію на землю на рік — всього було зареєстровано 18 законопроектів. Порівняльний аналіз законопроектів про земельний мораторій 2017 і 13-ти за 2018 рік дивіться у графіці. Більше про найцікавіші новини з земельної теми читайте у спецтемі на AgroPolit «50 відтінків земельної реформи»

Міні-референдум, як кажуть про опитування ініціатори, проведено в рамках проекту «Земля: голос громад». «Кріпак» розіслав 2166 запитів до місцевих рад (різних рівнів - сільських, міських, районних і селищних), щоби з’ясувати їхнє ставлення до мораторію. Зокрема, їм пропонувалося визначитися і  дати один із 4-х варіантів відповіді (проти відкриття ринку, розглядаємо це питання, не хочемо розглядати та за зняття мораторію). 

Наразі отримали 733 відповідей. За зняття віддали голоси 10 рад, проти — 375 , у тримались — 348. Детальніше ці результати (з переліком рад, які голосували)  ви можете подивитися в онлайн режимі тут на «Карта громад: земельний мораторій», - сказано у результатах дослідження. 

 Ініціатори опитування так пояснюють його мету проведення.

Ми вважаємо, що за допомогою легітимних, законно обраних органів місцевого самоврядування можна дійсно з’ясувати, чого ж хочуть українці. Це найбільш об’єктивний зріз по країні. Такий проект ніколи не реалізовувався і в певному сенсі він є ексклюзивним, — пояснює мотиви опитування голова «Кріпак» Богдан Балагура.

Дослідження враховує думку, насамперед, людей «на місцях», доповнює сказане заступник голови «Кріпак» Євген Черняк.

Давайте не будемо забувати, що місцеві ради складаються з депутатів, представників інтересів своїх територіальних громад. Інакше кажучи, депутат місцевої ради живе поруч із вами, «на одній вулиці», і до нього донести власну позицію легше, аніж до парламентарів Верховної Ради. Ця особливість, до речі, дуже актуальна для сільської місцевості, де переважно і проживають власники паїв», — додає він.

В Україні сьогодні налічується близько 11 тис. рад різного рівня. У голосуванні на останніх всеукраїнських місцевих виборах взяли участь 13,5 млн громадян. Тобто, можна сказати, що ці ради сумарно представляють половину виборців України,  які мали тоді голосувати! В сільських, міських, районних і селищних радах працюють сотні тисяч людей. Їх, зокрема, торкнеться питання продажу с/г землі, бо більшість — жителі сільської місцевості.

AgroPolit.com постійно тримає руку на пульсі земельної теми в Україні, бо це невід’ємна частина аграрної політики.  І від того, який варіант земельної реформи завтра обере уряд, залежить доля українців на багато  поколінь вперед. Чи готові сьогодні українці до цієї реформи? Не дуже. Ще минулого року майже 70% українців висловилися проти скасування мораторію на землю. Ситуація цього року змінилася не сильно, твердять закриті дослідження. Тож ми вирішили підтримати  ініціативу «Кріпака» в форматі міні-референдуму і почути голос людей на місцях, щоб зрозуміти, що думають вони про мораторій. Що з’ясувалося? І досі невизначеність. Чому? Українці не розуміють, що буде після зняття мораторію, як відкриватимуть ринок, які будуть запобіжники  від обезземелення — цілий набір страхів. А не знаючи броду — ніхто не  полізе у воду. Розвіяти ці страхи та міфи мав би частково закон про обіг земель с/г призначення, але його багато років ніяк не може народити Мінагрополітики, чуємо лише загальні фрази», — пояснює головний редактор AgroPolit.com Наталія Білоусова.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 грудня 2018
Без права на ринок: прихильники і противники зняття земельного мораторію
Три місяці є в уряду, Мінагрополітики та депутатів, щоби презентувати законопроект «Про обіг земель». Таке роз’яснення надали у...
20 грудня 2018
Рада почала розглядати питання скасування земельного мораторію – онлайн-трансляція
Парламент розпочав розгляд питання скасування/продовження земельного мораторі. З трибуни  виступають  представники різних партій на цю...
20 грудня 2018
Ставлення українців до зняття мораторію на землю — регіональний розріз
Найбільша підтримка відкриття ринку землі — у Києві та в західних регіонах: зняття мораторію на землю підтримують, відповідно,  44,9% та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...