Парламент продовжив на рік мораторій на продаж землі -  офіційно (оновлюється)
Парламент продовжив на рік мораторій на продаж землі - офіційно (оновлюється)

Парламент продовжив на рік мораторій на продаж землі - офіційно (оновлюється). За 231 голосів, повідомляє  кореспондент  AgroPolitcom.

Як рада голосувала за 17-ть варіантів законопроектів читайте  тут.

Парламент  підтримав законопроект  аграрного  комітету -  № 9355-5.

Його автори: О.Бакуменко, П. Юрчишин, М. Кучер, В. Давенко, Л. Козаченко, А. Кіт, М. Люшняк, С. Лабазюк, В. Дідич , І. Кириленко, А.Кузьменко, О. Кулініч, В. Івченко. Він передбачається продовження мораторію до 2020 року.

Детальний аналіз решти зареєстрованих альтернативних законопроектів про земельний мораторій читайте у розділі "Законодавство" на AgroPolit,com. Порівняльний аналіз законопроектів про земельний мораторій 2017 і 13-ти за 2018 рік дивіться у графіці.

Читати до теми: результати всеукраїнського опитування місцевих рад про те, як вони вважають слід вчинити з мораторієм - «Карта громад: земельний мораторій». Лише 10 рад з усіх по  Україні висловилися за відміну мораторія. 

Довідка: Мораторій був введений Верховною Радою у січні 2001 року. Ініціатор рішення — народний депутат Анатолій Матвієнко. Закон передбачав, що мораторій діятиме короткостроково — до прийняття закону про обіг земель с/г призначення або відповідно до норми в Земельному кодексі. Пізніше, в тому ж 2001 році, парламент прийняв Земельний кодекс, однак у ньому не йшлося про скасування мораторію, навпаки, закон продовжив його дію до кінця 2005 року. Після цього дію мораторію продовжували ще 8 разів: у 2004, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, 2015 і востаннє у 2016 році — до 1січня 2018 року. Сьогодні його продовжено до 1 січня 2019 року. 

У парламенту лишилося ще одне земельне питання:   внесення зміни до Конституції України про те, що фермери - основа аграрного устрою України. Раніше повідомлялося, що 23 листопада 2018 року Конституційний Суд України підтримав ініціативу Олега Ляшка і 275-ти народних депутатів визнати фермерське господарство основою аграрного ладу в Україні. Така пропозиція міститься у законопроекті радикалів №6236 «Про внесення змін до статті 41 Конституції України щодо реалізації прав українських громадян на землю, збереження власності на сільськогосподарські землі в руках громадян України та сталого розвитку села на основі фермерських господарств».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...