Земельна реформа в Україні: як депутати голосують за законопроект про ринок землі (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
Земельна реформа в Україні: як депутати голосують за законопроект про ринок землі (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Ринок землі та земельна реформа — депутати почали розгляд у другому читанні законопроекту про ринок землі 2178-10AgroPolit.com перебуває на місці події, проводить онлайн-трансляцію засідання і подає найцікавіше, щоб ви першими дізналися про перебіг подій у Раді.

Читати до теми: Вільний ринок землі від «А» до «Я» — енциклопедія реформи

19:30. Рада завершила роботу.

Депутати закінчили голосування на 184 поправці і розійшлися до п'ятниці. Голосування продовжиться після години запитань до уряду. 

16:56. Депутат від фракції «Слуга народу» Ігор Фріс та група депутатів запропонували правку № 48, яка стосується земельного сервітуту.  

«Рейдери діють дуже цікаво – вони скуповують ділянки по периметру, залишаючи землю всередині. Тим самим не даючи власнику земельної ділянки всередині добратися до своєї землі. Право земельного сервітуту – це право проїзду та проходу до належної земельної ділянки. Це необхідно, щоб жодним чином не мали можливості недобросовісні рейдери рейдернути земельну ділянку всередині поля. Це стосується масивів земель. У Земельному кодексі передбачено, що є право орендарям мати доступ до свого земельного сервітуту. То тут ми передбачаємо обов’язок земельного сервітуту, який буде вписуватись в договір купівлі-продажу», – сказав Ігор Фріс.

За проголосували 286 депутатів, правку прийнято, її долучать до законопроекту № 2178-10.

Засідання розпочалося із того, що депутати спробували прибрати із трибуни голову «Батьківщини» Юлію Тимошенко. Не вийшло. Тому Юлія Володимирівна так і лишилася «підсижувати» Дмитра Разумкова у його спікерському кріслі.

16:00. Засідання Ради поновилося.

У перерві спілкуємося з головою фракції «Слуга народу» Давидом Арахамією. Цікавимося у нього чи буде «договорняк» із ОПЗЖ по землі для компаній з іноземним капіталом. Бориться, що вперше чує, але очі бігають туди сюди і в них питаннях «Звідки інформація?».

Давид Арахамія розповів, що депутати не будуть працювати вночі, як планували, а лише до 19.30 – щоб не ображались колеги. 

Процес розгляду правок триває, «Батьківщина» заблокувала трибуну. Натомість у нас з ранку тривали консультації між всіма головами фракцій. Ми всі домовились, що не будемо роботи земельну ніч, хоч у нас було в планах до 5-ї ранку голосувати. Це не означає, що ми сьогодні пройшли б законопроект, але це б пришвидшило процес, тому що якщо йти кожною поправкою, це може зайняти декілька тижнів, а то і місяців. В цей час буде фактично повністю паралізований вищий орган законодавчої влади країни і нічого, коли ми ввійшли в процес розгляду питання ми не можемо поставити на паузу, не можемо ніяким чином зупинитись і за щось ще проголосувати. Але ми розуміли, що до нас можуть бути претензії по процедурі і ми всією фракцією вирішили, що сьогодні будемо працювати до 19.30», – сказав Арахамія.

 

14:05. Перерва у сесійній залі. 

Після розгляду 13-той поправки всі депутати пішли на перекур... за регламентом. Ми ж за ними. У сесійній залі лишилося 18 депутатів. Серед них Юлія Тимошенко, Сергій Власенко, Іван Крулько, Олександр Колтунович та інші «опозиціонери». Слуг не видно. 

13:30. Парламент розпочав розгляд поправок.

Депутати пішли голосувати всі поправки, які запропонував аграрнийкомітет за повною процедурою: кожна з них розглядається у сесійній залі.

Нагадаємо, що раніше  радник прем'єр-міністра Олексія Мушак повідомляв, що законопроект про ринок землі 2178-10 може бути проголосований за двома сценаріями

Або по повній процедурі, що займе порядку 2 місяців і слово референдум прозвучить більше 4000 разів. Другий варіант — це з використанням 119 та 45 статті Регламенту ВР. Сам розгляд займе до 3 годин», – повідомив Олексій Мушак.

У вступному слові  голова аграрного комітету Микола Сольський наголошує, що комітет рекомендував врахувати 8 комітетських, всі інші (загальна кількість поправок становить 4018) відхилити.

До другого читання було подано понад 4 тисячі поправок. Комітетом було взято до уваги ті правки, які стосувались тексту законопроекту, а решту відхилено. Правки, які логічно та структурно пов’язані між собою просимо розглядати останніми. Комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти проект закону № 2178-10 у другому читанні та в цілому. Окремо хочу подякувати представникам фракцій, які надавали конструктивні поправки до законопроекту. Ці пропозиції були враховані у комітетській редакції проекту. Це поправки депутатів «Слуги народу» про допуск іноземців лише за умови підтримки цього громадянами на референдумі, це пропозиції від депутатів «Слуги народу» та інших фракцій про концентрацію землі в одні руки, окремо хочу висловити подяку нашим колегам з фракції «Голос», які сприяли моделі суттєвого покращення земельної реформи та запропонували правки, які були взяті за базу законопроекту – в питаннях створення фонду розвитку сільських територій та продажу державної землі, яка буде використовуватись виключно на користь країни, про заборону придбання земель громадянами держави-агресора, а також набуття у власність нерезидентами на 50 км вглиб від кордону країни за будь-яких умов», – сказав Сольський.

Як аграрний комітет голосував поправки до другого читання, дивіться у матеріалі «Бій за землю».

9 основних положень законопроекту про ринок землі 2178-10!

1) набувати право власності на землю сільгосппризначення можуть:

  • громадяни України;
  • юрособи України, створені та зареєстровані за законодавством України, учасниками яких є лише громадяни України та/або держава та/або територіальні громади;
  • територіальні громади;
  • держава.

2) право власності на земельні ділянки можуть набувати банки в порядку звернення стягнення на них як предмет застави. Такі земельні ділянки мають бути відчужені банками і кредитними установами на торгах протягом 2 років з дня набуття права власності.

3) юрособи, засновниками або кінцевими бенефіціарами яких є особи, котрі не є громадянами України, можуть набувати право власності на землю сільгосппризначення з дня та за умови схвалення цього на референдумі.

4) Взагалі забороняється право власності на земельні ділянки (навіть у випадку схвалення допуску іноземів на референдумі):

  • юрособам, учасниками або бенефіціарами яких є іноземці — на землі державної та комунальної власності, а також — на землі, виділені власникам паїв, і які розташовані ближче 50 км від держкордону України (крім держкордону, який проходить по морю);
  • юрособам, учасниками або кінцевими бенефіціарами яких є громадяни РФ;
  • особам, які належали або належать до терористичних організацій;
  • юрособам, учасниками або бенефіціарами яких є іноземні держави;
  • юрособам, де неможливо встановити кінцевого бенефіціара;
  • юрособам, бенефіціари яких зареєстровані в офшорних зонах;
  • фізичним та юрособам, щодо яких застосовані санкції;
  • юрособам, зареєстрованим у державах, включених до списку тих, які не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом.

5) Граничні межі концентрації в одних руках — загальна площа земельних ділянок сільгосппризначення у власності громадянина не може перевищувати 10 тис. га.

 6) У власності юрособи (крім банків) — не може перевищувати загальної площі земельних ділянок, які можуть перебувати у власності усіх її учасників, але не більше від 10 тис. га.

 7) Розрахунки, пов’язані зі сплатою ціни земельних ділянок, проводяться у безготівковій формі.

8) Не допускатиметься набуття права власності за відплатними договорами у разі відсутності документів, які підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за рахунок яких набувається таке право.

9) Буде створено фонд розвитку сільських територій та продажу державної землі, яка буде використовуватись виключно на користь країни, а також заборонено придбання земель громадянами держави-агресора та заборонено набуття у власність нерезидентами на 50 км вглиб від кордону країни за будь-яких умов

13:23. Виступи депутатів від фракцій.

226 депутатів з другої спроби висловилися за роботу під куполом Ради над земельним законом до 19:30.

Після цього депутати від ОПЗЖ створили «корок» до трибуни, де виступає спікер Ради Дмитро Разумков. Після 2 хвилин перемовин Шуфрича і слуг, Разумков бере слово і «виховує» депутатів, що якщо раніше домовилися розглядати земельний законопроект за регламентом, то цього треба дотримуватися.

Ви сподівалися, що ми його порушимо? Ні! Не порушили! Ітимемо по регламенту і рішення прийматимуться більшістю! Саме така демократія. Комітет розглянув поправки до законопроекту, їх подали депутатам у сесійну залу — і всі мали змогу з ними ознайомитися, тож будемо голосувати. Хтось хоче піару, щоб заробити бали. Але давайте без цього. Треба виконувати обіцянки, які давали. Хай рішення прийме парламент», — говорить Разумков.

12:30. Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко «віджала» у спікера парламенту крісло. Триває штовханина.

11:00. Тим часом у Раді за межами сесійної зали наразі обговорюють варіант, як зберегти землю агрокомпаніям з іноземними інвестиціями. Про це повідомило джерело AgroPolit.com у Офісі президента та керівництві парламенту.

Наше джерело пояснило, що лідери правлячої партії «Слуга народу» та керівники «Опозиційна платформа За життя» (ОПЗЖ) наразі торгуються за голоси ОПЗЖ у голосуванні за земельний законопроект 2178-10 в обмін на збереження землі компаніям з іноземним капіталом.

ОПЗЖ частково проголосує за земельний закон, якщо її дозволять з голосу внести у сесійній залі поправку про перепродаж первинного права продажу землі. Це право дозволить агрокомпаніям з іноземним капіталом продавати наявний земельний банк «своїм людям», і таким чином зберегтися на українському ринку та залишити свій земельний банк. Насправді – це норма, яку лобіює значна частина великого агробізнесу, який сьогодні має у своєму статутному капіталі іноземний капітал. Хоча її «замовником» зараз є лише одна бізнес-група», – говорить джерело.

У разі погодження внести таку поправку з голосу в залі, каже співрозмовник, від ОПЗЖ може бути 16 голосів.

А далі під законом в такому разі підпишеться 5 (можливо, й більше) нардепів від депутатської групи «Веревський&Богдан» – «Довіра», пояснює інше джерело.

10:00. Про результати зустрічі з президентом розповів уповноважений президента із земельних питань Роман Лещенко.

Ми сподіваємося на конструктивне рішення сьогодні. Вранці президент Володимир Зеленський відвідав парламент і спілкувався з фракцією «Слуга народу» в питаннях земельної реформи. Мав діалог, депутати ставили питання щодо підтримки земельної реформи чи її не підтримки. На фракції було прийнято рішення підтримати земельну реформу. Більш ніж 2/3 депутатів фракції підтримали», – розповів Роман Лещенко.

Про те, що декілька серед депутатів фракції «Слуга народу» є такі, що не готові підтримати остаточну версію документу підтвердив і депутат ВРУ Євген Шевченко. Фракція «Слуга народу» підтримала за виключенням 5-6 людей приблизно», – сказав Шеченко. 

Лещенко розповів, що суттєвим опором є присутність політичних груп, які не мають наміру підтримувати земельний закон.

Існує  опір політичних груп, які не зацікавлені в реалізації земельної реформи та які вважають, що мораторій – це найкраща форма функціонування… Коли ви популістична сила, один із ваших меседжів протягом останніх 25 років будується на позиціях страху, фобій, того, що хтось приїде і забере вашу землю, коли ви на цьому спекулюєте, формуєте соціальний рейтинг, і в якийсь етап з’являється політична сила, яка каже: «А давайте наведемо порядок у цих питаннях і будемо працювати прозоро» – їх не цікавить конструктив… Бо це основа їхнього електорального маніпулювання», – сказав Роман Лещенко.

09:00. Розпочалася зустріч президента Володимира Зеленського та партії «Слуга народу» щодо законопроекту про ринок землі. Про це повідомляють особисті джерела AgroPolit.com.

За даними нашого джерела, наразі є 240 голосів, готових підтримати ринок землі в Україні. Тож шанси прийняти законопроект дуже високі. Президент вирішив ще раз проговорити з депутатами земельну тему, аби зняти всі питання. Адже було близько 22 слуг (окрема група Коломойського), які були проти і, зокрема, пропонували дві речі:

  • продовжити мораторій на продаж землі до моменту вступу закону в силу
  • набувати права на землю у вигляді застави можуть тільки ті банки, у яких є державний капітал у статутному капіталі.

8:30. Мітинг під стінами Ради з представників «Батьківщини», «Свободи».

Зазначимо, що законопроект у першому читанні підтримали 240 нардепів. Як це було — читайте за посиланням.

Аграрний комітет схвалив всі поправки до законопроекту про ринок землі №2178-10 до другого читання наприкінці грудня та рекомендував парламенту схвалити документ в цілому. Деталі дивіться у ексклюзивному матеріалі AgroPolit.com «Бій за землю переноситься на січень: чи збереться Рада на позачергове засідання, щоби прийняти земельний закон?».

Додамо, що голова аграрного комітету Микола Сольський відповів на запитання аграріїв щодо закону 2178-10. Більше — за посиланням.

8 основних положень законопроекту про ринок землі дивіться тут.

Наразі відомо, що підтримати земельний закон готові більше двох третин фракції «Слуга народу».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 червня 2023
Два роки ринку землі в Україні – досягнення та провали і як його змінили війна
Вільний ринок земель в Україні не перетворив сільськогосподарську землю в інвестиційно привабливий актив. Як змінилася ціна гектару землі за 2 роки,...
29 квітня 2020
Земля України без гриму: основні положення та наслідки закону про вільний ринок
Офіційно вільний ринок землі в Україні стартує з 1 липня 2021 року. Президент Володимир Зеленський підписав закон 552-IX (реєстраційний 2178-10)...
3 квітня 2020
Микола Сольський: Ринок буде мобільний, законний і конкурентний
Земельна реформа в Україні стартувала – парламент 31 березня 2020 року підтримав у другому читанні законопроєкт №2178-10 про основи вільного...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...