Як «Батьківщина» та «Самопоміч» «танцюють» коаліцію, або чи залишиться в уряді міністри-технократи?
Про особливості закулісних коаліційних торгів у Раді

Вчорашній день у парламенті розставив багато крапок над «і» у кількох важливих питання. Таємне стало очевидним. Тож про висновки.

Перший — у коаліції є серйозні проблеми: вона наче існує, але де-факто її немає! Нагадаємо, що 27 листопада 2014 року парламент підтримав Арсенія Яценюка на посаду прем’єра 340-а голосами з присутніх 390 депутатів. Вчора за визнання звіту уряду незадовільним кнопки натиснули 247 депутатів (постанова №№4063), а за відставку Кабміну (постанова №4080) — лише 194 із 226 необхідних! Тобто не вистачило 32 голоси! Їх міг би дати «Опозиційний блок» (ОБ), який має 43 голоси, але більшість з його депутатів не голосували. Лише 8 сказали «Так — відставка!». Про причини цього читайте нижче в ексклюзивному коментарі одного з лідерів партії Вадима Новинського. 

Читати до теми: Коаліційна «шахівниця»: як розігрують долю уряду та агарного міністра?

Цікавішим у цьому розкладі є інша деталь — багато «відступників» виявилося у найбільшій парламентські силі — БПП. При загальній чисельності фракції «Блоку Петра Порошенка» у 136 «багнетів» за відставку прем’єра (з тих чи інших причин) голоси не дали 39 депутатів! «За» натиснули тільки 97 із 117 присутніх, ще 10 — не голосували, а 10 — утрималися, 19-ть — були відсутні у сесійній залі. Оце так дисципліна. Майже сорок з 136-ти – це серйозний виклик для збереження єдності у президентській фракції.


Це чудово розуміють у БПП. Такого публічного «ляпаса» БПП не отримував давненько. Серед багатьох депутатів у середині фракції панує розчарування. «Попри однозначний сигнал Петра Порошенка на останньому засіданні фракції у цей понеділок, що потрібно знімати Арсенія, вхожі у Кабмін депутати «включили заднього», — пояснює джерело у середині БПП. Інтерес у кожного свій. «А загалом — вони вважають, що знайшли шлях у Кабмін, тому навіщо їм руйнувати цю доріжку», — пояснює джерело.

Читати до теми: Звіт уряду в парламенті розпочався — (онлайн-трансляція)

Другий — попри те, що Рада відмовилася голосувати за відставку КМУ, «привид» парламентських перевиборів все ще блукає її коридорами. Причина — невизначеність подальшої участі двох «міноритарних фракцій» у коаліції. Йдеться про «Батьківщину» та «Самопоміч». За логікою обставин, доля коаліції знаходиться сьогодні у руках Юлії Тимошенко та Андрія Садового (фактичного бенефеціара «Сомопомочі»). 
В чому проблема? З врахуванням позиції лідера «Радикальної партії» (РП) Олега Ляшка, який заявив раніше про вихід з коаліції, остання без голосів «Батьківщини» та «Самопомочі» (у них разом — 46 депутатів) може легко виявитися недієздатною! Тож у випадку виходу цих двох фракцій лишається лише один варіант — переформатування коаліції. Якщо парламент цього не зробить протягом місяця, то Президент має повне право розпустити Раду і оголосити позачергові вибори. 

Читати до теми: Ляшко повернеться в коаліцію, якщо заборонять продавати землі

Що обере Тимошенко і Садовий? З одного боку, як твердять джерела AgroPolit.com, «Батьківщина» вже розгорнула діяльність штабів у країні та, наче б то, формує передвиборчий список кандидатів. З іншого боку, пані Тимошенко прекрасно розуміє, що є позиція США та ЄС, які наполегливо рекомендують учасникам коаліції цього не робити. На чому зупиниться Леді «Ю»? 

Вчора у вечері в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com Тимошенко так і не дала однозначної відповіді на питання про ймовірність виходу «Батьківщини» з коаліції. Вона лише натякнула, що карти розкриє після зустрічі з Президентом, спікером і Арсенієм Яценюком. Така зустріч запланована була на цю ніч! Це підтвердив AgroPolit.com на правах анонімності один із співрозмовників у «Батьківщині», наближений до Тимошенко. «Ще не було зустрічі «чотирьох»: Порошенка, Тимошенко, Яценюка і Садового. Вони торгуватимуться. Якщо «Самопоміч» і нас влаштують поступки — лишаться обоє», —пояснює джерело. 

Читати до теми: Фракція «Самопоміч» дала зелене світло відставці Павленка. Як це було і хто прийде на зміну?

З іншого боку, навіть, якщо «Батьківщина» піде «ва-банк» і вийде з коаліції, то її приклад наслідує «Самопоміч», яка вустами одного зі своїх депутатів Єгора Соболєва раніше уже «віщала» про можливий вихід із правлячої коаліції. Втім вчора лідер фракції Олег Березюк ні підтвердив, ні спростував такий варіант подій у коментарі AgroPolit.com.

В чому проблема? За словами парламентських співрозмовників видання, у лавах «Самопомочі» наразі «бурлять» різні течії: 7-8 депутатів-вихідців із бізнесу не хочуть нічого спільного мати з цим урядом і готові приєднатися до нової політичної партії Михеїла Саакашвілі, тур якої вже розпочався Україною. Не проти приєднатися до цього тандему й частина депутатів з «Самопомочі», вихідців зі Львову. 

Читати до теми: Хто хоче «підсидіти» Павленка?

Тож тепер питання у тому, що обом фракціям конкретно запропонують «зверху». Найочікуваніша відповідь — міністерські портфелі. З одного боку, в уряді є ряд вакантних посад: з найпривабливіших — крісло першого віце-прем’єра (щоправда, його вже пообіцяли Ковальчуку з Адміністрації Президента), міністра екології (але як бути з претендентом від РП?), міністра охорони здоров’я і так далі 
Предмет особливого торгу може стати й Мінагропрод. У даному випадку — це «залізна» квота «Самопомочі». Якщо ця політсила лишається, то шанси прийти на зміну Олексія Павленка, від якого відхрестилася «Самопоміч», є в іншого самопомічця Івана Мірошниченка. Але це не факт! Якщо за умовами торгів за збереження коаліції свої позиції посилить «Батькіщина», то саме ця посада може бути однією з поступок у бік Леді «Ю» та її команди. У такому разі аграрне крісло, найпевніше, віддадуть Вадиму Івченку. Цікаві розклади, правда ж? 

Читати до теми: Олексій Павленко: Моя мета, щоб до кінця 2016 року в Мінагропроді було нуль державних підприємств

Тож, схоже, що Тимошенко і Садовий «танцюють» сьогодні коаліцію! І їхнє танго чи, правильніше сказати, — «квартет», може «знести» голови багатьом міністрам-«технократам»! 

Третій — «Радикальна партія» поки що тримається середини, але оптимізму щодо майбутнього коаліції там мало. «Події навколо відставки уряду Яценюка показали дві важливі речі. У парламенті немає довіри до Кабміну — його роботу визнано незадовільною. Фракція «Радикальної партії» голосувала за цю постанову. Ми також голосували за відставку уряду. Але за відставку не набралося голосів. Це означає, що у Верховній Раді вже немає жодної коаліції», — написав після голосування на своїй сторінці у Фейсбуці народний депутат від РП Сергій Рибалка, який є наближеним до лідера фракції Олега Ляшка. 

Четвертий — «Опозиційний блок» стоїть у стороні, чекає перевиборів. Як розповів по телефону в ексклюзивному коментарі після голосування AgroPolit.com народний депутат, один з лідерів ОБ Вадим Новинський, фракція дала голоси за визнання звіту уряду незадовільним, але при цьому свідомо не брала активної участі у відставці КМУ.

Завдяки нашим 26-и голосам (із 243 голосів) роботу уряду визнали незадовільною. Якби не ми, то й цього б не було. А голосувати за відставку Кабміну мали ті політичні сили коаліції, які його призначали. Це їхня політична відповідальність», — говорить Новинський.

Він переконаний, що відставка Яценюка, або його заміна на Михеїл Саакашвілі, якого називали одним із найімовірніших кандидатів на пост прем’єра, нічого б не змінила.

«Адже Яценюка призначили лідери коаліції, які його бичували з парламентської трибуни. Але вони забули, що у його провалі винні й вони. Тому ми вважаємо, що має відбутися повне перезавантаження влади — перевибори парламенту і Президента. У коаліції має вистачити сміливості зробити цей крок», — підсумував він у розмові з AgroPolit.com. 

П’ятий — попередження Володимира Литвина перед голосуванням за постанову про резолюцію за недовіру до дій уряду свідчить про те, що коаліція розіграла сценарій «не відставки Яценюка». Про це, власне, публічно заявив і народний депутат від БПП Мустафа Наєм. Навіщо їй це потрібно? Коаліція не однорідна. Співрозмовники видання у парламенті припускають, що Президенту і різним центрам впливу у коаліції «на руку» підвісити у часі питання нормальної роботи Кабміну, надати всім міністрам статусу в.о. і таким чином зробити прем’єра поступливішим у питаннях переформатування складу КМУ без зміни формату коаліції. Так це чи ні покаже час. 

Тож сьогоднішня ніч у парламенті пройшла під знаком щасливих зірок, як мінімум для двох фракцій. На горизонті — нові «портфелі», або перевибори до парламенту. А, можливо, за кадром лишаться інші підтексти торгів і за ніч «виросли» нові мільйонери у країні, де рівень корупції давно вже зашкалює всі можливі межі?

Наталія Білоусова, головний редактор AgroPolit.com 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 жовтня 2018
«Аграрні зусилля» фракції «Самопоміч» – ККД доволі високий
«Самопоміч» таки піде із самостійним кандидатом на чергові президентські вибори, які відбудуться у березні 2019 року. На посаду гаранта,...
9 листопада 2017
Тарас Березовець: Спроба симулювати у жовтні революційний оргазм під Радою провалилася
Майдану-3 не буде, як і додаткових електоральних балів від «жовтневої революції» під стінами парламенту. Кінець осені та зима очікуються...
17 лютого 2016
Мінус один із коаліції — «Батьківщина» заявила про вихід — офіційно
 «Батьківщина» вийшла із  коаліції. Про це щойно повідомила її лідерка Юлія Тимошенко (деталі згодом).   Ми змушені чітко...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...