Фракція «Самопоміч» дала зелене світло відставці Павленка. Як це було і хто прийде на зміну?
Фракція «Самопоміч» дала зелене світло відставці Павленка. Як це було і хто прийде на зміну?

AgroPolit.com продовжує стежити за гарячими подіями в уряді. Ми дізнались, що вчора «Самопоміч» таки проголосувала за відкликання Олексія Павленка з посади міністра. Нагадаємо, вчора AgroPolit.com розпочав трансляцію «торгів» у парламенті довкола крісла Павленка. Як все відбувалося, читайте у матеріалі - Чи відпустить Рада Олексія Павленка?

Близько 20.00 завершилося засідання фракції. Як розповіли наші джерела, на початку зібрання Павленка готові були підтримати 7 депутатів. «Але після аргументів лідера фракції Олега Березюка, ситуація вирішилась наступним чином - на 2 голоси більше за відкликання», - пояснило джерело. Головний аргумент – потрібно позбавитися від негативноого іміджу від дій КМУ та готуватися до нових перевиборів.

«Питання стояло наступним чином: відкликати лише міністра з уряду, чи й представників «Самопомочі» з керівних посад у парламенті. Вісімнадцять осіб зійшлися на тому, що - тільки з КМУ. Відтак доля Павленка була вирішена», - говорить співрозмовник AgroPolit.com 

10.40. Після такого розвороту шансів утриматися у діючого міністра мало, хоча вони все таки є. На його підтримку виступають багато міжнародних організацій. Зокрема, публічно похвалила аграрні досягнення Павленка ЄБА, а неофіційну підтримку, за джерелами AgroPolit.com, міністр отримав від американсього посла під час приватної зустрічі.

Втім міжнародна підтримка в українському політикумі - це, радше, моральний фон, адже традиційно реальні рішення приймають за зачиненими дверима в Адміністрації Президента та у кімнаті парламентського спікера. Так от, за нашими даними, у ході теперішніх торгів довкола коаліції непогані шанси «застрибнути» в аграрне крісло має народний депутат від «Батьківщини» Вадим Івченко.

«Такий варіант можливий, якщо в коаліції посилиться голос лідерки «Батьківщини» Юлії Тимошенко. Наразі й такий варіант розглядається. На користь Івченка свідчить той факт, що він рівновіддалений від всіх груп і, в принципі, його кандидатура підходить для нового складу КМУ. Його біографія чиста, немає сліду ніяких великих компаній», - говорить співрозмовник.

Читати по темі: Питання відставки Павленка може розколоти «Самопоміч»?

14.30. В Раді оголошено перерву до 16.00. Депутати-самопомічці розбігаються. Впіймати вдається одного з великих людей у БПП. «Скажіть, чим завершиться суперечка у «Самопомочі»? Кажуть, що це частково результат роботи позафракційного народного депутата Сергія Тарути, який хоче сформувати свою фракцію у Раді,тому йому потрібні депутати?», - цікавлюся. У відповідь: «Це не Тарута підтягує депутатів в опозицію, а проблема довкола посади міністра. Діючий (Павленко) хоче залишитись, а «тіньовий» (Мірошниченко) – зайняти його місце. Зараз вони міряються, хто з них контролює більше депутатів. Без цього переможцем у цій боротьбі не зможе вийти ні один, ні другий. Все відбувається за принципом «якщо у тебе є депутати, то ти міністр, якщо ні – відбуваються якісь негативні рухи». Співрозмовник додає ще одну цікаву деталь: роль «Самопомочі» у майбутньому коаліції перебільшена! Чому? «Тому, що Ляшка ніхто «не пішов» з Коаліції. Письмової заяви про вихід його депутатів з коаліції нема. Усна – є, письмової – ні, тобто він у нас «получлєн» коаліції», – напівіронічно і водночас серйозно говорить спікер. 

15.00. AgroPolit.com звернувся за коментарем до лідера фракції «Радикальної партії» Олега Ляшка. «Самі вони «получлєни». Наша заява про вихід з коаліції прозвучала давно. Кому позакладало, хай послухає запис. Ми висунули 11 вимог повернення в коаліцію. Хочуть нас там бачити – хай виконують» - сказав він.

16.20. Зустрічаємо в кулуарах Альону Бабак, народного депутата фракції «Самопоміч», вона - одна з тих, хто підтримав Павленка на посаді міністра АПК:

«Я прекрасно оцінюю роботу Олексія Павленка. 
Він виконав все, що мав би, але сформований бюджет навіть по Міністерству аграрної політики все ж таки не є бюджетом розвитку. Олексій не мав можливості в рамках цього уряду сформувати той бюджет, який мав би сформувати – на стимулювання агропромислового розвитку. Я вважаю, що в нього не було можливості навіть висловити свою думку від імені відомчого міністерства. На етапі формування бюджету, бюджет агропромислового відомства такий самий недолугий як і решта. Тому що Павленко взагалі був відсторонений від його формування», - говорить пані Альона.

Ситуацію з голосуванням за відкликання Павленка нам також прокоментувала ще один депутат від «Самопомочі» Анна Романова.

«Я говорила і ще раз кажу, що Павленко – ефективний міністр. Вчора фракція голосувала за рішення не по окремому міністру, а за цілий список пропозицій від політичної ради. Перший пункт – уряд не виконав задекларованих у коаліційній угоді вимог, тому ми й висловилися за його відставку та переформатування. Тобто питання не у Павленку. Наш аграрний міністр може ефективніше працювати і в кращому складі уряду з кращим прем’єром».

«Настільки мені відомо, то на фракції виносилося дві пропозиції: одна від Олега Березюка, а інша - від так званої «бізнесової» частини політсили. Чому ви приєдналися до першої, яка передбачала лише відкликання Павленка, а не всіх «самопомічців» з керівних посад, у тому числі з парламенту? Раніше ви були за те, щоб Павленко лишився?», - натомість запитую депутатку.

«Це не на часі. Адже може призвести до конфлікту в партії та деструкції у фракції. Якраз прийняте рішення мало запобігти цьому», - пояснила Романова.

17.30 Тож що трапилося на засіданні фракції, яке вчора тривало більше п’яти годин?

«Ніякого розколу партії немає. Є дискусія, яка завжди буває…», - каже Олег Березюк. Намагаємося з’ясувати,чому лідер фракції не запропонував своїм однопартійцям разом з міністром відкликати й керівників парламентських фракцій та їх заступників. Це було б логічно, якщо «Самопоміч» говорить про переписування коаліційної угоди і зміну уряду.

«А чому ми мали б це робити? Ми прийняли рішення – лишаємося в коаліції... Ми просимо коаліцію розглянути питання формування нового уряду з новим міністром. Оскільки ми не довіряємо уряду, то відкликаємо свого міністра, щоб він не прикривав своєю професійною діяльність бездіяльність уряду і корупційність бюджету, який уряд запропонував… Завтра збирається технічна група з розгляду коаліційної угоди», - розповідає нам Березюк.

На уточнююче запитання AgroPolit.com про те, чи подасть «Самопоміч» нову кандидатуру на посаду аграрного міністра, якщо їй запропонують, відповів: «Це залежить виключно від того, хто буде прем’єром України».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 лютого 2016
Хто хоче «підсидіти» Павленка?
Заміни міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка у найближчі 2—2,5 тижні не буде. Такий висновок можна зробити з...
29 січня 2016
Олексій Павленко написав заяву про відставку – офіційно
Міністр  аграрної  політики  та продовольства Олексій Павленко написав заяву про відставку. «Мною написана заява про відставку,...
29 січня 2016
Микола Кучер — ще один претендент на посаду аграрного міністра (додано коментар) — джерело
До списку претендентів на посаду аграрного міністра додався ще один. Як повідомляють джерела AgroPolit.com в середині БПП на цю посаду після...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...