Коаліційна «шахівниця»: як розігрують долю уряду та аграрного міністра?
Коаліційна «шахівниця»: як розігрують долю уряду та аграрного міністра?

Відставлять чи ні? Парламентські пристрасті довкола звіту уряду тривають. Сьогодні у Раді після обіду мають заслухати команду Арсенія Яценюка. Розклади такі, що більшість у парламенті для визнання діяльності Кабміну незадовільною є. Втім голосів для гучної  відставки прем’єра і його міністрів наразі немає!  Як стверджують джерела AgroPolit.com, у запасі діючого Кабміну є ще 2-3 тижні. Але про все по порядку.

Як уже писав AgroPolit.com, вчора депутати БПП на зібранні фракції проголосували за те, аби  визнати роботу уряду незадовільною. За словами ще одного нашого співрозмовника, на фракції  «Самопомочі» у понеділок також прийняли «одностайне рішення» міняти прем’єра. Давні антисимпатії до роботи уряду «камікадзе» є у «Радикальній партії» та «Батьківщині». Єдиний оплот стабільності у прем’єра  - його рідні «фронтовики».  Втім і там не все так просто.

Чого чекати?

За словами опитаних нами депутатів, ситуація розвиватиметься наступним чином: визнання сьогодні парламентом незадовільною роботи  КМУ, завтра починається збір підписів за його відставку, обговорення у середу – четвер звіту у парламентських комітетах і голосування за відставку.

«Напевно, - говорить один із нардепів у «Радикальній партії», - перші три етапи відбудуться цього тижня.  А далі…. 2 тижні канікулів у депутатів. Це буде часом активних торгів за посади  у новому Кабміні. Ви думаєте випадково співпали ці дві дати – звіт і канікули? Аж ніяк: Президент хоче використати їх, аби завести в урядову команду своїх нових людей і зберегти зовнішній спокій  у коаліції, в першу чергу, для спокою міжнародних кредиторів, аби безпечно отримати третій транш  МВФ. А далі відбудеться зміна КМУ», - говорить він.

У парламенті перерва до 16.00. Депутати розбрелися по кутках. Причина - не вистачає голосів для висловлення недовіри, а відтак - і відставки уряду Яценбюка. «У БПП є до 15 депутати, які не підтримують  відставку Яценюка. Змінив «орієнтацію» і Ляшко і він вже не хоче відставки уряду. Єдина політсила, які потрібна відставка уряду - «Батьківщина». Вони вже навіть розгорнули штаби на місцях», - говорить AgroPolit.com один із депутатів.

Доки учасники коаліції «торгуються» за відставку Яценюка ми дізналися про причини ще одного парламентського «сюрпризу» сьогоднішнього дня. Як уже писав AgroPolit.com, зранку засідав агарний комітет і він не схвалив звіт профільного міністерства. Ми розібралися у причинах екстреного збору комітету і в деталях, як все відбувалося. «Чому ви так поспішно зібралися і чому не покликали міністра Олексія Павленка?», - цікавлюся у голови голови комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тараса Кутового. Він пояснив, що ще з минулої п’ятниці агарний комітет звертався до Павленка з проханням визначитися з часом звіту в профільному комітеті. Втім конкретної відповіді Кутовий так і не отримав, а лише письмову про те, що міністерство надішле у секретаріат комітету письмовий звіт. «І якщо у депутатів будуть запитання, то – відповість на них письмово. Оскільки сьогодні зранку планувалося, що голови парламентських комітетів виступатимуть із трибуни з підсумками оцінки річної роботи уряду, було прийнято рішення перенести на ранок засідання комітету. Кворум був, тому прийняте рішення – легітимне», - пояснив AgroPolit.com Тарас Кутовий.

Звіт Мінагропроду на засіданні комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, за нашими даними, підтримали два депутати – Вадим  Івченко («Батьківщина») та Іван Мірошниченко («Самопоміч»).

«Чому голосували «за»?», - запитую  в Івченка. «Які сьогодні виклики стояли перед міністерством? Коли закрився російський ринок, то потрібно  було поставити  акцент на відкритті нових ринків, наприклад, європейському,  забезпечити приведення якості і безпечності української продукції до норм ЄС, провести дерегуляцію,  завести донорські проекти. В принципі, міністерство правильно поставило завдання, але фундамент агрополітики не змінився… Тому й проголосував за те, щоб визнати звіт Мінагропроду задовільним, але у контексті загального звіту уряду ми прийняли рішення голосувати проти», - розповів деталі Івченко.  За його словами, позиція більшості депутатів звелася до того, що аналіз поданого письмового звіту на 90% - це результат законодавчої роботи  парламенту. «Так міністерство приймало на засіданнях комітету, але воно не  розробляло ці закони, лише два - щодо дерегуляції та про сімейні ферми», - підсумував депутат.  

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 лютого 2016
БПП проголосував на засіданні фракції за відставку Яценюка — джерела
Фракція БПП прийняла рішення відправити уряд у відставку. Про це AgroPolit.com одразу після засідання повідомили два депутати, присутні на цьому...
12 лютого 2016
У парламенті є "конституційна більшість" голосів за відставку уряду Яценюка — Жолобецький
Наступний парламентський тиждень прогнозується найскладнішою за останні 1.5 року, оскільки 16 лютого планується звіт уряду. Про це в п'ятницю, 12...
5 лютого 2016
Яценюк готовий піти у відставку, якщо парламент проголосує — офіційно
Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк готовий піти у відставку, якщо парламент проголосує. Про це він повідомив під час виступу у Раді на годині...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...