Звіт уряду в парламенті розпочався — (онлайн-трансляція)
Звіт уряду в парламенті розпочався — (онлайн-трансляція)

У парламенті розпочалося вечірнє засідання. Головне питання — звіт уряду і його відставка. У парламенті зареєстровано проект постанови №4063 від 15.02.2016 «Про відхилення звіту Кабінету Міністрів України та визнання діяльності Кабінету Міністрів України незадовільною» зареєстрований так званою групою нардепів «Єврооптимістів». Є ще дві - №4050 та проект постанови про приняття резолюції про відставку уряду №4080.  

Як тільки постає питання про звіт, депутати починають гудіти як бджоли в вулику. Спікер парламенту Володимир Гройсман намагається їх заспокоїти.

«Я вас попереджаю, якщо ви зараз не заспокоїтесь, то я закрию вечірнє засідання! Ні? Тоді продовжуємо», — резюмував Гройсман.

Пристрасті стихають. На трибуну виходить прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Ми в 4 рази зменшили залежність українського експорту від російського ринку. Частка агросектору в загальному експорті до Росії становить 2%. Ми відкрили нові ринки для агропродукції - ЄС, Ізраїль, Саудівська Аравія, Китай. Ми відвоювали бренд «Новий світ», який раніше розливався у Криму...У минулому році змінився порядок спецрежиму ПДВ для АПК. Ми знайшли компроміс з ними щодо підтримки. Ті 300 млн грн, які виділили на компенсацію банківської ставки, дали можливість залучити близько 8 млрд грн. Ще близько 2 млрд грн надійшло від донорських партнерів на розвиток малого бізнесу в АПК», - говорить прем'єр-міністр.

Він заявив, що який би уряд не був, але він має продовжити політику співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, в першу чергу, з МВФ.

«Вам сьогодні приймати рішення. Цей уряд зробив максимум, що міг робити. Робили це в складній соціально-економічній ситуації. Ми робили це разом з парламентом. Є незадоволені. Але я вас закликаю не залежно від вашого рішення – ми не маємо зупинятися. Треба іти шляхом реформ» - закінчив свою промову Яценюк.

Із зали посипались запитання народних обранців. Слово взяли голови і заступники парламентських комітетів.

Представник бюджетного комітету наголосив на тому, що незадовільним був процес подачі і прийняття бюджету, усі терміни були зірвані КМУ.

«Цей бюджет ми будемо перероблювати ще рік. Маємо проблему – різні фінансово-політичні групи намагались розкроїти його. Ми не маємо стратегії розвитку, бо немає прем’єра, який би приймав такі рішення. Вірю, що колись до влади прийде саме проукраїнський уряд», - говорить з трибуни Микола Томенко.

За його словами, наразі досі немає міністра екології, а відтак – немає кому виписувати дозволи.

«Ви цілий рік займалися спецрежимом з ПДВ для АПК, бо це головне питання від МВФ. Я все розумію. А можна зайнятися просто фермерами, щоб вони не платили 400 баксів при кожному виділенні документів і земель у Держкомземі? Або не здавали зерно монополісту – в Аграрний фонд? Навіщо стільки державних підприємств? В АПК 400 підприємств. Коли ви продасте цей «розсадник» корупції, який щороку завдає державі збитків у 110 мільярдів гривень», - резюмував з парламентської трибуни керівник фракції БПП Юрій Луценко. Виступ сприйняли аплодисментами.

Градус напруги у сесійный залі наростає.

«Я не виступаю проти Арсенія Яценюка чи проти конкретного міністра. Я проти того, щоб ми не спинялися, бо - програємо», - продовжує Луценко.

Луценко з трибуни заявив, що вже є 150 голосів за відставку КМУ. «Ми боремося не за уряд, а за зміни в Україні», - підсумував Юрій Луценко. Зал аплодував стоячи. Прем'єр кусав губи. Інші міністри понуро слухали.

Депутат із Опозиційного блоку розмахує з трибуни наручниками, говорячи, що в них уряд закував український народ, який масово збіднів. І пропонує одягнути ці наручники членам уряду. 

Сесійний зал нагадує "катівню".  Уряд "розпинають" всі, кому не ліньки. Депутати і так звані лідери опозиції - "в ударі".  

Співголова депутатської групи "Партія "Відродження" Віктор Бондар каже, що звіт уряду в Раді перетворився на "цирк" і депутати його групи не будуть у цьому брати участь, а відтак - і голосувати за відствку Яценюка.   

До трибуни виходить лідер Радикальної партії Олег Ляшко, одразу бажаючи Яценюку все життя прожити на зарплату в 1 тис. грн

«Арсеній Петрович, ви розказуєте про успіхи вашого уряду, проте забули про головне – підвищення рівня життя людей. Зараз практично знищений малий бізнес», - говорить пан Ляшко.

Перед фінальним голосуванням виступив із заключним словом до депутатів Яценюк: «Те, що робив уряд і кожен член Кабінету – ми впевнені, що це був єдиноправильний шлях. Це наші цінності, наші переконання. Ми отримали розграбовану країну без армії, грошей, системи держуправління. Ми втримали цю країну і я прошу, щоб ви це поважали!». Після цього він попросив депутатів проголосувати за постанову про недовіру уряду.

Спікер говорить формальні прилюдії. Депутати готуються натискати кнопки. 

277 голосами парламент визнав незадовільною роботу Кабміну.

Попереду голосування за фінальну постанову вечора - №4080 "Резолюція про відповідальність  КМУ (щодо прийняття резолюції недовіри  КМУ)", внесену Юрієм Луценком і скріплену 158 голосами нардепів. 

 

AgroPolit.com

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

16 лютого 2016
Звіт Павленка в аграрному комітеті підтримали два депутати — коментар
Звіт міністерства аграрної політики і продовольства України (Мінагропрод) на засіданні комітету з питань аграрної політики та земельних відносин...
16 лютого 2016
У Раді зареєстровано проект постанови про незадовільну роботу уряду — Івченко
15 лютого, у Верховній Раді зареєстровано Проект Постанови про відхилення звіту Кабінету Міністрів України та визнання діяльності Кабінету Міністрів...
1 лютого 2016
Хто хоче «підсидіти» Павленка?
Заміни міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка у найближчі 2—2,5 тижні не буде. Такий висновок можна зробити з...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...