Мін'юст зобов'яже нести відповідальність державних нотаріусів, які працюватимуть у сільській місцевості
Мін'юст зобов'яже нести відповідальність державних нотаріусів, які працюватимуть у сільській місцевості

Запуск інституту Уповноважених осіб Мін’юсту дасть можливість 13 мільйонам українців, які живуть у віддалених селах чи містечках, де немає державного нотаріуса, отримати якісні послуги у сфері юстиції. Про це на засіданні економічного комітету Верховної Ради повідомив Міністр юстиції Павло Петренко, передає прес-служба відомства.

Раніше повідомлялося, що законопроект, запропонований Мін'юстом дозволить безперешкодно відбирати землю у селян. Журналіст Олександр Дубінський переконаний, що за допомогою законопроекту депутати намагаються створити підконтрольну особисто міністру юстиції Петренку нотаріальну службу - «уповноважених осіб органів юстиції». Слід зазначити, що законопроект № 9140 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для захисту економічних та спадкових прав громадян в сільській місцевості вже внесли до Верховної Ради.

«В Україні близько 29 тисяч сіл і селищ, де живе 13 мільйонів громадян – майже третина українців. При цьому, ми маємо 122 райони, в яких немає державних нотаріусів, тобто майже чверть жителів сільської місцевості не мають доступу до нотаріальних послуг взагалі. Це люди, які все життя тяжко працювали. Більшість з них не мають можливості поїхати навіть у районний центр, де є нотаріус», - наголосив очільник Мін’юсту.

За його словами, прийняття даних законодавчих змін та запровадження інституту Уповноважених осіб Мін’юсту дасть можливість виправити цю ситуацію та забезпечити якісними, зручними, а головне – доступними послугами у сфері нотаріату жителів сільської місцевості.

Нові фахівці працюватимуть у віддалених селах та забезпечать потребу громадян у відповідних послугах. Таких, як - оформлення права спадщини і дарування, видача свідоцтв про народження і смерть, засвідчення копій», - додав Міністр юстиції.

Водночас Павло Петренко наголосив, що проти проекту Закону, завдяки якому мільйони українців отримають якісні сервіси «поруч з домом» вже почалася інформаційна кампанія з поширенням міфів з цього приводу.

«Окремо наголошуємо: Уповноважені особи Мін’юсту будуть відібрані серед державних службовців органів юстиції, які вже працюють в системі відповідно до чинного законодавства і, так само як і інші, нестимуть відповідальність за свою роботу. Мін’юст, який регулює та контролює якість роботи нотаріусів, так само здійснюватиме ефективний контроль за якістю добору та подальшої роботи уповноважених осіб. Вимоги до кандидатів - вища юридична освіта та досвід роботи від 3-х років», - заявив очільник Мін’юсту.

Він наголосив, що прийняття цього закону переслідує одну єдину мету – гарантувати однаковий доступ до якісних державних послуг для всіх українців.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 березня 2019
В Україні можуть відмінити переатестацію нотаріусів
Адміністрація Президента України просить уряд розглянути пропозиції Нотаріальної палати України та напрацювати узгоджений підхід до врегулювання...
4 жовтня 2018
Законопроект щодо уповноважених осіб Мін'юсту не несе жодних рейдерських загроз, – Сукманова
Законопроект №9140, який передбачає створення уповноважених осіб Мін’юсту, не містить жодних норм, які могли б якимось чином бути використані...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...