Держконтроль у сфері засобів захисту рослин убезпечить фермерів від придбання фальсифікату
Держконтроль у сфері засобів захисту рослин убезпечить фермерів від придбання фальсифікату

Запровадження прозорих та зрозумілих для громадян механізмів простежуваності обігу засобів захисту рослин (ЗЗР) та наявність документів про походження, якість і безпечність даних речовин, дасть змогу фермерам та громадянам контролювати походження ЗЗР, які вони купують та застосовують, та бути впевненими в їх якості. На цьому наголосив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа 3 жовтня під час зустрічі із експертами Європейської асоціації захисту рослин та представниками Європейської бізнес асоціації, передає прес-служба відомства.

Нагадаємо, з 2014 року по січень 2018 року в Україні діяв мораторій на проведення Держпродспоживслужбою планових заходів державного нагляду у низці сфер, зокрема й захисту рослин.

У ході зустрічі учасники проаналізували поточний стан вітчизняного законодавства у сфері обігу пестицидів і агрохімікатів та напрями його гармонізації з нормами Європейського Союзу.

«І міжнародним, і європейським законодавством визначено, що обіг засобів захисту рослин є об’єктом суворого контролю з боку як окремої держави, так і міжнародної спільноти, оскільки питання якісних продуктів харчування є фактором безпеки населення. Тому фахівці Держпродспоживслужби за участі європейських експертів проекту Twinning «Наближення законодавства України до законодавства ЄС у сфері засобів захисту рослин та здоров’я рослин і посилення відповідних інспекційних та лабораторних служб» розробляють проект Закону України «Про захист рослин», - відзначив Володимир Лапа.

Він акцентував увагу присутніх на тому, що дана робота проводиться з метою адаптації законодавства України до нормативно-правової бази ЄС у сфері захисту рослин, а саме у відповідності до положень Директиви 2009/128/ЄC і Регламентів (ЄC) No.1107/2009 і No.2017/625».

Начальник управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Вадим Чайковський наголосив, що наразі в Україні фіксується складна ситуація із обігом нелегальних ЗЗР.

Останнім часом мають місце випадки незаконного ввезення на територію України препаратів сумнівної якості. Така продукція може містити у своєму складі небезпечні домішки, баластні речовини, сторонні діючі речовини».

«Застосування фальсифікованих пестицидів у аграрному секторі країни призводить до недобору врожаю, забруднення продукції рослинного походження та довкілля, наносить непоправну шкоду здоров’ю населення та довкіллю», - зазначив заступник директора Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва фітосанітарної безпеки Володимир Калашніков.

Також учасники обговорили питання удосконалення системи державної реєстрації пестицидів в Україні, проведення токсико-гігієнічної оцінки пестицидів та державної санітарно-епідеміологічної експертизи, реєстраційних матеріалів, здійснення державних випробувань пестицидів та агрохімікатів.

Удосконалення вітчизняної нормативно-правової бази у сфері обігу ЗЗР дозволить забезпечити сільгоспвиробників якісними та сучасними засобами захисту рослин та зберегти здоров’я населення України, відзначила начальник відділу державної санітарно-епідеміологічної експертизи Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Світлана Омельчук.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...