Названо збитки,  які понесе бізнес від закриття станції та підняття тарифів «Укрзалізницею»
Названо збитки, які понесе бізнес від закриття станції та підняття тарифів «Укрзалізницею»

Сотні підприємств, тисячі товаровиробників та сотні тисяч людей понесуть збити на рівні сотень мільйонів доларів, після закриття 99 станцій з відвантаження та інших нововведень «Укрзалізниці». Про це ідеться в матеріалі «Собака на сіні», або як «Укрзалізниця» зловживає транспортною монополією» на AgroPolit.com, з посиланням на дані голови  ради "Бізнес Варта" Івана Мірошніченка.

Нагадаємо, що «Укрзалізниця» змінює концепцію перевезень зернових вантажів.

В статті зазначається, що нещодавно «Укрзалізниця» збільшила ставки за користування вагонами і нормативну кількість діб в порожньому і навантаженому рейсі, а також уніфікувала коефіцієнт порожнього пробігу вагонів, що сумарно призведе до подорожчання вартості перевезень вантажів на 10-40% в залежності від виду вантажу.

Як кажуть учасники ринку, тільки одна з цих норм – збільшення кількості діб в порожньому і навантаженому рейсі – спровокує збільшення вартості перевезень зерна приблизно на долар на кожній тонні, – наголошується в матеріалі.

Також «Укрзалізницею» було прийнято рішення про повернення до ручної системи розподілу вагонів, бо автоматизована погано себе проявила.

Але потрібно вдосконалювати те, що і так за своєю філософією є кращим варіантом, ніж повертатись до старого недолугого формату, – зазначає видання.

Мірошніченко озвучує конкретні суми збитків від такого кроку УЗ:

Загалом щороку тарифи зростають на 20-30%, що, в свою чергу, здорожчує логістику на $4-6 на т. Хто за це платить? Фермер, сільськогосподарський товаровиробник. Кожного року покращується методика вирощування урожаю, запроваджуються нові технології точного землеробства, значно збільшуються об’єми і б’ються нові і нові рекорди. Але це, на жаль, не стосується вантажних залізничних перевезень. Мало того, що держава не встигає розвивати інфраструктуру відповідно до росту потреб профільних галузей української економіки, так ще й робить незрозумілі та необдумані кроки. Головне, і що найбільш прикро, – висновків ніхто не робить.

 Інших рішень, зазначається, в статті, крім як закрити майже 20% усіх станцій і підняти тарифи, керівництво придумати і реалізувати не може. У той же час пусті вагони коштують досить дорого, а корупція і надалі процвітає, учасники ринку скаржаться на побори.

Нескладно порахувати, що при нинішньому фактичному закритті 99 станцій, економія складе близько 330-390 млн грн. Одразу виникає запитання: наскільки ефективно будуть використані ці кошти? Було б логічно, якби дану суму, яку фактично відібрали в аграріїв, відповідно до озвучених «Укрзалізницею» пріоритетів направили б у більшій мірі на купівлю вагонів-зерновозів. Згідно з фінансовим планом на 2018-й рік, «Укрзалізниця» збирається придбати 7,4 тис. вагонів, з яких 7 тис. піввагонів, 100 фітингових платформ для перевезень вантажних контейнерів і лише 137 зерновозів. Тобто, закривають станції по відвантаженню в основному зернових культур, наносять прямі і опосередковані збитки аграріям, мотивуючи це тим, що необхідно оптимізувати роботу станцій і оновити парк вагонів, але при цьому частка зерновозів складе лише 1,8 % з усіх нових закуплених вагонів. Виходить так, що, забираючи гроші в агросектору, Укрзалізниця хоче купити вагони для інших галузей. Кому? Знову "великим та могутнім" металургам та вугільникам? Це також потрібно робити, але чому знову за рахунок аграрія?!", - наводить оцінки збитків Мірошніченко.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 вересня 2018
«Укрзалізниця» готує бізнесу колапс - заява
У парламенті створили робочу групу для вирішення проблеми перевезення зернових, олійних та цукру «Укрзалізницею». Таке рішення було...
31 серпня 2018
«Укрзалізниця» двічі в рік оцінюватиме ефективність вантажних станцій – ЦТС
«Укрзалізниця» (УЗ) має намір переглядати рейтинг ефективності вантажних станцій два рази в рік. Про це, за результатами зустрічі...
18 серпня 2018
«Укрзалізниці» запропонували стратегію виходу з кризи на 5 пунктів
Підприємці та громадяни понесуть збити на рівні сотень мільйонів доларів після закриття 99 станцій з відвантаження та інших нововведень...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...