«Укрзалізниця» готує бізнесу колапс - заява
«Укрзалізниця» готує бізнесу колапс - заява

У парламенті створили робочу групу для вирішення проблеми перевезення зернових, олійних та цукру «Укрзалізницею». Таке рішення було прийнято під час наради робочої групи при комітеті з питань аграрної політики та земельних відносин аграрному комітеті, повідомляє AgroPolit.com.

Участь у нараді брали члени агрокомітету, керівник секретаріату парламентського комітету з питань транспорту, представники Американської бізнес асоціації, ЄБА, УКАБ, ВАР, «Укроліяпром», Аграрний союз України, УАК.
Нагадаємо, логістика на перевезення залізницею подорожчала втричі для агробізнесу, а через закриття залізничних станцій, витрати власників елеваторів збільшилися в три рази.

Раніше «Укрзалізниця» заявила про закриття 99 станцій відвантаження продукції. Такий крок ставить під загрозу роботу сотень підприємств аграрної галузі.

Для перевезення аграрної продукції на залізниці не вистачає вагонів і, все частіше, тяги щоб доставити вантаж за призначенням. Причина не лише у недостатньому обсязі закупівель нових вантажних вагонів та електровозів. «Укрзалізниця» не спромоглася навіть організувати на наявних потужностях ремонт тягового рухомого складу. Як наслідок призначений для перевезення вантажів рухомий склад використовується для пасажирських перевезень, у рази здорожуючи їх собівартість. Із передбачених у фінансовому плані на ремонт близько 9 млрд грн сьогодні використано не більше 19%. Ремонтні заводи компанії не отримали державного замовлення, зокрема і Бахмацький у Чернігівський області. Проте, економія на ремонті і відновленні парку рухомого складу дозволяє у звітності компанії відображати сотні мільйонів прибутку, - розказує деталі нардеп Валерій Давиденко.

За його словами, за кожну добу на «Укрзалізниці» залишаються кинутими майже 400 вантажних поїздів.

Не виконується середньодобовий план навантаження вагонів. Наприклад, по Південно-Західній залізниці 31 серпня поточного року при середньодобовому плані 690 вагонів і заявці на 740 вагонів факт навантаження склав лише 142 вагони. Відповідно відсоток навантаження за попередню добу становить лише 19%, а наростаючим з початку місяця 35%. Разом з тим, в цей же час на сайті ПАТ «Укрзалізниця» міститься інформація про наявність тут 311 вільних вагонів зерновозів, а у цілому по державі - 1742 вільних вагонів зерновозів, - продовжує він.

На засіданні привели приклад, що у 2013 році навантажували в середньому 1200 тис. т вантажів у середньому за добу, то у поточному - лише 740 тис. т. Показник обороту вагона по «Укрзалізниці» зріс із 9,6 доби у 2015 році до 18-25 діб у 2018 році.
Учасники робочої групи вирішили звернутися до керівництва «Укрзалізниці» та Мінтрансу з вимогою пояснити чому така ситуація та вжити адекватних дій.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 вересня 2018
Підвищення утричі тарифів на вантажоперевезення – економічно обґрунтоване, – «Укрзалізниця»
Триразове підвищення тарифів на вантажоперевезення «Укрзалізниця» вважає економічно обґрунтованим. Про це повідомляє прес-служба...
31 серпня 2018
«Укрзалізниця» двічі в рік оцінюватиме ефективність вантажних станцій – ЦТС
«Укрзалізниця» (УЗ) має намір переглядати рейтинг ефективності вантажних станцій два рази в рік. Про це, за результатами зустрічі...
23 серпня 2018
Через закриття станцій «Укрзалізницею» на Харківщині простоює новий елеватор
Через закриття УЗ залізничної станції простоює елеватор потужністю 80 тис. т. Про це повідомляє Всеукраїнська Аграрна Рада. ...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...