В Раді пообіцяли «поставити хрест» на земельному мораторії цього року – заява
В Раді пообіцяли «поставити хрест» на земельному мораторії цього року – заява

У Верховній Раді України прогнозують скасування земельного мораторію до кінця року. Про це розповів народний депутат України від «БПП» Олексій Мушак в ексклюзивному матеріалі AgroPolit.com «Земельний «пендель» щастя, або Що означає рішення Європейського суду для власників паїв та агроринку».

Нагадаємо, як показали дослідження, у 1992 році лише 14% українців були проти ринку землі, на сьогодні цифра становить 59%. За даними експертів, 65% українців взагалі не знайомі з текстами законопроектів щодо скасування мораторію на продаж землі.

«Рішення Євросуду визнає фактично те, що ми просили зробити Конституційний суд, – що земельний мораторій обмежує права громадян», – каже він.

На думку депутата – люди, які виступають за мораторій, продукують економічну бідність, адже володіють лише базовими правами громадян. Тому важливо прийняти необхідні закони та відкрити ринок землі.

«Щодо правових наслідків: наразі держава не зобов’язана скасувати все під корінь, проте мораторій все одно має бути відмінено, прийнявши базовий земельний закон тощо», – запевняє він.

Нардеп наголошує, що не можна перешкоджати громадянам України розпоряджатися своєю землею.

Нагадаємо, що під час голосування за скасування мораторію минулого року за його продовження проголосувало 65 з 136 депутатів від «БПП».

Довідка: вперше мораторій було введено Верховною Радою в січні 2001 року. Ініціатор рішення – народний депутат Анатолій Матвієнко. Закон передбачав, що мораторій діятиме короткостроково – до прийняття закону про обіг земель с/г призначення або відповідної норми в Земельному кодексі. Пізніше, в тому ж 2001 році, парламент прийняв Земельний кодекс, однак у ньому не йшлося про скасування мораторію, навпаки, закон продовжив його дію до кінця 2005року. Після цього дію мораторію продовжували ще 8 разів: у 2004, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, 2015 і востаннє у 2016 році – до 1 січня 2018 року.

Минулого року останню спробу по скасуванню мораторію ініціював Олексій Мушак. Так, під час розгляду у сесійній залі парламенту законопроекту про продовження дії мораторію ще на рік, він подав два альтернативні документи, аби не робити цього. Також він ініціював збір підписів від імені 55 депутатів у лютому 2017-го та передав до Конституційного Суду подання щодо визнання мораторію неконституційним. Втім, у лютому 2018 року конституційний суд відмовив. Він активно критикував ухвалене у лютому цього ж року рішення КСУ відмовити у відкритті відповідного конституційного провадження. На його думку, КС постійно залишає незмінним своє рішення, бо в його основі – політичні мотиви і традиційне небажання щось змінювати в країні. Саме Мушак повторно зареєстрував земельний законопроект Тимошенко 2008 року і цим публічно «драконить» лідерку червоно-сердечних, адже вона хотіла це зробити на посаді прем’єра.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

18 червня 2018
Вимирання сіл в Україні можна зупинити відміною мораторію на землю, — експерт
Проблему вимирання українських сіл можна вирішити через розвиток сільських територій і, зокрема, через відкриття ринку землі. Про це у своїй колонці...
31 травня 2018
«Без гриму»: деталі, плюси/мінуси та наслідки рішення Європейського суду про скасування земельного мораторію
Відміна мораторію на землю потребує неабияких зусиль з боку влади та простих людей. Пропоную детальний аналіз наслідків цього рішення за ключовими...
29 травня 2018
Мораторій на продаж землі гальмує розвиток малого та середнього бізнесу, — експерт
Через мораторій на продаж землі власники втрачають кошти через недостатню та недоотриману орендну плату, а також у вигляді вартості активу своєї...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...