Трансляція: як Рада знімала земельний мораторій — (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
Трансляція: як Рада знімала земельний мораторій — (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Верховна Рада розпочала голосування за відміну мораторію на продаж земель с/г призначення. Про це повідомляє кореспондент AgroPolit.com.

Уряд хоче скасувати, а що ж до народу? Так, жодна з місцевих рад не підтримує скасування мораторію, що стало відомо в результаті опитування місцевих рад по всій Україні.

Днями Аграрний комітет підтримав продовження мораторію до 2019 року. Згодом було розглянуто 9 варіантів законопроектів, які мали врегульовувати це питання різними шляхами. Однак після аграрного комітету депутати підтримали один документ — №7350, який і винесуть на обговорення до сесійної зали парламенту сьогодні.

Але сьогодні ж, народний депутат Олексій Мушак зареєстрував ще два законопроекти: №7350/6 (продовжити дію обмеження тільки до 7 січня 2018 року, а потім скасувати) та №7350/7 (зберігає мораторій до 19 січня 2018 року). 

Народний депутат Володимир Литвин закликав продовжити вимушено мораторій, і ось чому:

До голів адміністрацій доводять сьогодні плани: скільки вони мають акумулювати земель і передати «нагору». Ви перекрасно розумієте, що ці плани приходять із Києва. Адже як буде вільний ринок землі, то їх доведеться забрати. Тому перше до скасування мораторію — інвентаризація. Друге — оцінка земель, але не така, яку закладено у бюджеті на 2018 рік. Там є ризик, якщо об’єднані громади не погодяться на ту оцінку, то вона все одно вступить у силу через місяць! Ця оцінка буде такою, щоб віддати землю тим, кому вона потрібна», — пояснив Литвин.

Він додав, що ринок має відкриватися лише після вирішення цих проблем, але не пізніше, ніж за 4—5 років.

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко також каже, що її політсила — за збереження мораторію.

Це скасування  мораторію — тупість і продажність українських еліт. Якщо еліти корумповані, або тупі — то й народ страждає… Брат власника найбільшого агрохолдингу плакався, що компанії платять малу орендну плату. У мене до вас питання (звернулася вона до Олексія Мушака — двоюрідного брата Андрія Веревського. — Авт.): чому ваш родич так платить мало оренди своїм пайовикам? Хай підіймає! Адже вам задовлення тільки з трибуни потриндіти!.. Зупиніть це, земля українська — безцінна, а її ринкова вартість — 3,5 трильйона євро, а це 40 років національного ВВП України!», — пояснила Тимошенко.

Лідер Фракції «Самопоміч» Олег Березюк заявив, що його політсила — проти. А він виступає за те, що не можна дозволити олігархам украсти землю. Натомість президентська сила виступила за скасування мораторію:

Земля — це товар, товар — це земля. Давайте розкріпостимо селян. Вони у нас мудрі», — сказав народний депутат від БПП Микола Лаврик.

Радикали також проти відміни мораторію:

Люди мудрі, але бідні. Тому цю землю у них заберуть за копійки. Вона мала б годувати їхніх внуків, а годуватиме латифундистів та іноземців.  Тому ми проти зняття і виступаємо за зміни до Конституції (зібрано підписи 181 депутата) у статтю 41 — визначити, що основою аграрного  устрою України є фермерство», — підкреслив у свою чергу лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко.

Голова земельного підкомітету Олег Кулініч закликав не купуватися на всі висловлювання, бо  мораторій з 1 січня 2018 року не скасують. Адже не прийнято й досі законопроект про обіг с/г земель. Натомість він просить підтримати проголосований аграрним комітетом законопроект №7350.

Після цього Рада почала голосувати за законопроект №7350. За прийняття його за основу і в цілому висловилося 236 депутатів. Тобто, мораторій на с/г землі продовжили ще на рік.

Нагадаємо, що вперше мораторій був введений Верховною Радою у січні 2001 року. Ініціатор рішення – народний депутат Анатолій Матвієнко. Закон передбачав, що мораторій діятиме короткостроково — до прийняття закону про обіг земель с/г призначення або відповідної норми в Земельному кодексі. Пізніше, в тому ж 2001 році, парламент прийняв Земельний кодекс, однак у ньому не йшлося про скасування мораторію, навпаки, закон продовжив його дію до кінця 2005 року. Після цього дія мораторію продовжували ще 8 разів: у 2004, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, 2015 і востаннє у 2016 році — до 1 січня 2018 року. Сьогодні його продовжено до 1 січня 2019 року. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 лютого 2018
Сценарії вільного ринку землі — наслідки для власників паїв та потенційних покупців
Лише 10% українців готові продавати земельні паї (за ціною від $6 до 12 тис), а купувати – майже половина ($1 – 2,5 тис.). Це реперні...
12 грудня 2017
Мораторій може стати причиною рейдерства в окремих випадках
Мораторій — це законодавче обмеження, яке привчає людей до того, що оренда стає панівною формою. Тому опосередковано мораторій зберігатиме...
8 грудня 2017
Продовження мораторію відкладається
Народний депутат з БПП Олексій Мушак разом з іншими колегами зареєстрував у парламенті постанову, яка зупиняє підписання закону про продовження...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...