Вимирання сіл в Україні можна зупинити відміною мораторію на землю, — експерт
ILoveUkraine

Проблему вимирання українських сіл можна вирішити через розвиток сільських територій і, зокрема, через відкриття ринку землі. Про це у своїй колонці на сайті «Економічна правда» написав експерт з бізнес-середовища і земельної реформи Стратегічної групи радників з підтримки українських реформ — SAGSUR Олександр Шкурла.

Нагадаємо, що після відкриття в Україні ринку землі ціна на неї сягне $5–10 тис. за 1 га.

Він зазначив, що офіційні дані говорять про скорочення населення сіл за останні три роки на 1,2%, але реальне скорочення, на його думку, — набагато більше.

Селяни часто виїжджають на роботу в міста або за кордон без перереєстрації місця проживання. В Україні близько 7 млн ​​пайовиків і їхніх спадкоємців, які є власниками ділянок в середньому близько 4 га. З огляду на визнане в світі високу якість українського чорнозему і хороші кліматичні умови, цей величезний актив українського села поки повністю не використаний", — зазначив експерт.

На його думку, з одного боку, не вистачає дешевого фінансування для початківців-фермерів, з іншого — через мораторій частина паїв не обробляється, оскільки їхні власники не можуть взяти кредит під заставу землі.


Тут цікавий досвід Польщі, яка зуміла розвинути модель сімейних ферм і створити робочі місця в сільській місцевості. При середньому розмірі фермерського господарства близько 10 га поляки успішно виробляють рослинні і тваринні продукти не тільки для місцевого ринку, а й на експорт".

Експерт вважає, що відкриття ринку землі в Україні одночасно сприяло б і наповненню кадастру, бо тільки оформлений земельну ділянку зі всієї земельної документації може бути зареєстрований.

У Польщі до зняття мораторію наповненість земельного кадастру була на рівні 69%, і це не заважало зняти мораторій на продаж сільгоспземель іноземцям.
У Словаччині досі існує кадастр, який налічує близько 5 млн записів про невідомих власників, які володіють близько 550 тис га земель, а це 28% всіх сільськогосподарських угідь країни", — написав Шкурла.

Він наводить приклад країн, які розвивають своє сільське господарство в умовах повноцінної приватної власності на сільськогосподарські угіддя.

Наприклад, Румунія за гіршої якості землі в 2017 році досягла рекордного врожаю пшениці — 10 млн тонн при середній врожайності 48,4 ц / га. В Україні в тому ж році середня врожайність пшениці склала 41,1 ц / га. Видатний зростання економіки Румунії в 2017 році на 7% став реальністю, перш за все, завдяки збільшенню виробництва сільськогосподарської продукції на 18,3% в порівнянні з попереднім роком", — зазначив він.

Експерт наголосив, що в Україні обсяг сільськогосподарського виробництва в 2017 році скоротився на 2,7% в порівнянні з попереднім роком. Показник аграрних підприємств знизився на 3,9%, показник господарств населення — на 1,2%.

На його думку, щоб аграрії інвестували в культури з більш високою доданою вартістю, їм потрібна впевненість у завтрашньому дні, а договори оренди землі це забезпечити не можуть. Необхідний вільний ринок землі. Також він вважає, що впровадження повноцінної приватної власності на сільгоспземлю в Україні допомогло б активізувати перехід аграріїв до органічного виробництва.

До питання про продуктивність і інтенсивності сільськогосподарського виробництва: населення України в 2017 році виробило 43,7% всієї аграрної продукції, обробляючи лише 30,2% —8,3 млн га — сільгоспземлі країни. Це означає, що інтенсивність приватних господарств була вищою, ніж підприємств. За врожайності плодових і ягідних культур у 2017 році приватні господарства випередили сільськогосподарські підприємства на 79,4%, винограду на 60%. На основі різниці в урожайності в Україні та країнах світу з відкритим ринком землі Мінагрополітики вирішило, що Україна через відсутність вільного ринку земель щорічно недоотримує $3,3 млрд", — зазначив експерт.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 липня 2018
У Раді знову збирають голоси для подання в КСУ за зняття мораторію на землю
У Верховній Раді України знову почали збирати підписи депутатів для депутатського подання в Конституційний Суд України (КСУ) щодо зняття мораторію в...
21 червня 2018
Мораторій на продаж землі знецінює її орендну вартість, – експерт
Мораторій на продаж землі в Україні має вкрай негативний вплив на економіку, на інвестиції, на малий і середній бізнес, а також знецінює її нинішню...
9 червня 2018
Всі «мінуси» мораторію на продаж землі – дослідження
Міжнародні партнери України та кредитори неодноразово рекомендували, а деякі навіть наполягали, відкрити ринок землі, щоби не тільки викреслити...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...