Уряду Гройсмана поставили оцінку за роботу
Уряду Гройсмана поставили оцінку за роботу

Прем’єр Володимир Гройсман  і його  команда -  ефективні. Таку думку висловив у ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com заступник голови парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко. Про  це він заявив, коментуючи заяву «Аграрної партії»,  яка закликала своїх депутатів місцевих рад та двох у парламенті вийти з органів влади через критичну економічну ситуаціє в караїні, до якої довів Кабмін своїми діями.  Роботу уряду він  проаналізував на прикладі агросеткору.

«Я підставлю своє плече урядові Гройсмана, бо бачу в ньому хорошого прем’єра і реальні результати роботи  його команди. Цей уряд багато зробив для аграріїв і для стабільного  дотування галузі у п’яти наступних бюджетах (2017–2022 роки). Давайте відійдемо від популізму і проаналізуємо  статистику за 2016 рік. Проблеми є.  Але,  якщо бути  чесними, то не  все так,  як  намалювали  в партії. Аграрний комітет Ради прийняв (подобається це комусь чи ні) рішення визнати задовільним «Звіт про діяльність уряду в питаннях АПК»: 19 депутатів – за,  0 – проти  і 1 – утримався», – говорить  він.

Бакуменко звертає  увагу на кілька моментів.

Перший – індекс обсягу сільськогосподарського виробництва за 2016 рік зріс за цей рік на 106,1%, а в сільгосппідприємствах – на 109,8%, тобто ВВП АПК зріс на 10%.

Міністр Кутовий і його команда – ефективні. Хоча є й проблеми: наприклад, тваринництво втратило 2,5% рівня виробництва. Але для цього є об’єктивні підстави. Ви знаєте, що я завжди відстоював спецрежим справляння ПДВ для АПК. У 2015 році аграрні депутати заблокували трибуну та вели жорсткий діалог із Яценюком, тому завдяки наполегливості нам вдалося зберегти тоді ПДВ повністю, у 2016 – 50% для тваринництва, 80% – для виробників молока, м’яса ВРХ, 15% – для рослинництва. 2016 року тема спецрежиму вилилась у кілька законопроектів: спочатку №3851-1 (повне збереження), далі – про зниження ставки  ПДВ,  як у країнах ЄС, потім – розпочався активний діалог з урядом Гройсмана, у якому брали  участь  усі галузеві асоціації, і  вони були задоволені такими відносинами між  урядом, комітетами ВРУ та бізнесовою спільнотою. Цьогоріч діє інша система оподаткування. Але люди повинні зрозуміти, що втратили небагато. Чому? Тому що за рахунок компенсації ПДВ при експорті зернових та введення прямої бюджетної підтримки вдалося максимально компенсувати втрати від відміни спецрежиму ПДВ (у системі спецрежиму ПДВ питома вага рослинництва становила 75%)», – пояснив народний депутат.

Другий –  профільні галузеві асоціації  активно  беруть  участь  у законотворчій діяльності через участь у роботі аграрного комітету. «Ми завжди відкриті для співпраці. Це – значне досягнення. І от коли ми організували вищезгадану робочу групу під керівництвом першого віце-прем’єр-міністра Степана Кубіва щодо оподаткування АПК, то було 7 місяців тяжкої праці, й у результаті – вийшли на зовсім інший режим підтримки галузі», - підкреслює  він.

Третій – уперше за всю історію вітчизняного АПК, на 5 років закріпили 1% від ВВП на пряму підтримку аграріїв.

Цього року ця сума становить 5,5 млрд грн. Причому 4 млрд грн із них призначаються для підтримки внутрішнього ринку: тваринництво, овочівництво, садівництво, виноградарство, цукровики тощо. Таким чином для них перекривається втрата спецрежиму. Аграрії вже отримали перші дотації. Також поновили виділення коштів на підтримку вітчизняного виробництва с/г техніки (550 млн грн)», –  пояснює  він.

Якщо ж дивитися на бюджет 2017 року загалом, то в ньому, окрім названих факторів, є й інші важливі. «Так, на здешевлення кредитів комерційних банків виділено 300 млн грн, на підтримку хмелярства, виноградників, садівництва – 75 млн грн, кредити фермерам – 65 млн грн, на підтримку тваринництва – 170 млн грн та інші програми – 287 млн грн. Бюджет прямої підтримки АПК збільшився у 15 разів. Так, я згоден, що галузі ще складно, але за час роботи уряду Гройсмана ВВП держави зріс на 2,3%! МВФ не мав заперечень проти такої підтримки АПК. При цьому керівництво Аграрної партії не бачить реальних дій, а грає на хвилі популізму.  Це неправильно й нечесно», – підумував політик.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 квітня 2017
1 рік Тараса Кутового на посту аграрного міністра
Минув рік відтоді, як на посаді міністра аграрної політики та продовольства України — Тарас Кутовий. Народний депутат від «Блоку Петра...
12 квітня 2017
Тарас Кутовий відзвітував у парламенті за рік роботи своєї команди
Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий озвучив результати своєї діяльності за рік, під час засідання Комітету Верховної...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...