Тарас Кутовий відзвітував у парламенті за рік роботи своєї команди
Тарас Кутовий відзвітував у парламенті за рік роботи своєї команди

Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий озвучив результати своєї діяльності за рік, під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, де Уряд представив звіт роботи за минулий рік. 

Сьогодні весь Кабінет міністрів України тут представляє звіт своєї роботи.

Одним з головних досягнень команди Мінагрополітики Тарас Кутовий вважає зміну державної підтримки аграріям – вона збільшена у 15 разів.

«Суттєво змінена державна підтримка аграріїв, і мова йде не про цифру, хоч вона і збільшена у 15 разів, а мова йде про те, що підтримка зафіксована парламентом, як програма на наступні 5 років. Більш того вона прив’язана до обсягів сільськогосподарської продукції. 5,45 млрд гривень в цьому році як 1 % виробництва сільськогосподарської продукції буде спрямована на підтримку аграріїв», – наголосив він.

За його словами буквально в цей час Державним казначейством йде опрацювання платіжок згідно яких 100% сплаченого ПДВ аграрними виробниками вже за лютий буде компенсовано.

Також одним з успіхів Тарас Кутовий назвав торгівельний обсяг агросектору.  

Загальний торгівельний обсяг склав $19,6 млрд, що складає 26% всього торгівельного обігу України. Позитивний баланс складає 12 млрд євро. Тому абсолютно очевидно те, що сьогодні галузь є лідером», – запевнив Кутовий.

Зернова галузь теж не пасе задніх – за цей рік було зібрано 66 млн т зернових, а капітальні інвестиції в агросектор склали 61 млрд грн.

Переважно інвестиції здійснювались в інфраструктурні проекти, портові можливості.  Це перш за все відображає той вал виробництва який ми досягли», – додав міністр.

Собі в актив Тарас Кутовий включив домовленість з Європейським союзом по регіоналізації захворювань тварин.

Попередня домовленість діяла на всю країну, коли сьогодні, заборона експорту до ЄС діє тільки в тому регіоні де спалах був зафіксований. Це впливає на зростання експортного потенціалу. Це був досить складний переговорний процес з європейською комісією», – заявив очільник Мінагрополітики.

Тарас Кутовий подякував Верховній Радій України за ратифікацію кредиту від Європейського інвестиційного банку.

Зараз йде напрацювання розподілу кредиту через українські банки і наші аграрії зможуть отримати 400 млн євро по суттєво зниженій кредитній ставці фінансування», – заявив він.   

За цей час Мінагрополітики подало 12 законопроектів у Верховну Раду з них: 1 прийнято, 6 ухвалено комітетами на розгляд народними депутатами, 5 знаходяться на опрацюванні. Також за цей період Кабінетом Міністрів України було схвалено 58 постанов.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 жовтня 2019
Колишній міністр аграрної політики Тарас Кутовий розбився на мотодельтаплані – джерело
У Полтавській області під час падіння мотодельтаплану загинув колишній міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий. Про це...
1 травня 2017
Уряду Гройсмана поставили оцінку за роботу
Прем’єр Володимир Гройсман  і його  команда -  ефективні. Таку думку висловив у ексклюзивному інтерв’ю...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...