Мартинюк: МВФ не має  жорсткої вимоги щодо моделі обігу земель
Мартинюк: МВФ не має  жорсткої вимоги щодо моделі обігу земель

Головний кредитор України (МВФ) не ставить жорстких вимог щодо прийняття земельної реформи. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк. Нагадаємо, що раніше джерела AgroPolit.com в уряді повідомили, що міністр аграрної політики Тарас Кутовий переконав з МВФ не включати пункт про автоматичне відкриття ринку землі в рамках прийняття закону "Про  обіг земель..." .  

«МВФ «не очікує» та «не вимагає», але пропонує розглянути можливість проведення цієї реформи. Я не беру участі у перемовинах, тому мені не відоме фінальне формулювання земельного питання в Меморандумі. Однак раніше Фонд  просто просив внести в парламент законопроект «Про обіг…» без прив’язки до його прийняття, схвалення, моделі і т.д. Насправді можна так виписати законопроект «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», що він нічим не відрізнятиметься від чинного мораторію», – розповів він.

За словами першого заступника Мінагрополітики МВФ не наполягає на запроваджені вільного обігу с/г земель, бо заможні іноземці не квапляться покупати українські землі.

Більш того, МВФ не має  жорсткої вимоги щодо моделі обігу земель. На робочих зустрічах,  учасником яких я був, МВФ не приховує, що відкриття ринку земель має стати суттєвим поштовхом для розвитку української  економіки. Тому Фонд й педалює це питання. Немає у нас черги з «акул бізнесу», ні зі сходу, ні з заходу України за українськими землями», – додав Макси Мартинюк.

Нагадаємо, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк розповів AgroPolit.com про запобіжники для контрольованого запуску обігу с/г земель.

Місяць тому, міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий взяв участь у широкому обговоренні питань розвитку земельної реформи та держпідтримки АПК у рамках Національної платформи діалогу, яка відбулася в м. Хмельницькому. Метою заходу стало визначення оптимального формату проведення земельної реформи та формування переліку пропозицій.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

18 серпня 2017
Україна має сформувати дві різні аграрні економіки перед відкриттям ринку землі — точка зору
Зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення — це лише одна частина відкриття ринку землі, але є основною складовою...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...