Козаченко: Відкривати ринок землі слід в декілька етапів
Козаченко: Відкривати ринок землі слід в декілька етапів

Чим швидше в Україні будуть розроблені правила, тим скоріше впровадять відкриття ринку землі. Про це повідомив народний депутат, президент УАК Леонід Козаченко під час дискусії в УАК на тему «Формування ринку землі: реалії та перспективи».

На його думку, якщо залучити в український агросектор $70 млрд інвестицій, зільшиться виробництво сільськогосподарської продукції втричі.

"У світі найкращою заставою для отримання кредитів є земля. Якщо фермер надає під заставу землю, банк видасть йому довгостроковий кредит на вигідних умовах", - зазначив він.

За його словами, відкривати ринок землі слід поступово і в декілька етапів.

Президент УАК пропонує: запровадити мораторій (на 10 років) для юридичних осіб та фізичних осіб-іноземців; максимальний розмір ділянки для купівлі-продажу має становити від 250 до 500 га; пріорітетне право на купівлю землі надається місцевим жителям; аукціони з купівлі-продажу земель мають проводити органи місцевих громад або професійні громадські обєднання - Земельні спілки; запровадження ринку землі слід розпочати з пілотного проекту в двох регіонах України.

Нагадаємо, що о народний депутат від БПП Одексій Мушак, подав у Конституційний суд подання про скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель за підписом 55 нардепів. Підписи під поданням депутатів від «ББП», «Народного фронту» та «Самопомочі». Сьогодні перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк повідомив про те, що якщо суд розгляне справу за стандартною процедурою, то мораторій можуть зняти вже восени.

Нещодавно міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий взяв участь у широкому обговоренні питань розвитку земельної реформи та держпідтримки АПК у рамках Національної платформи діалогу, яка відбулася в м. Хмельницькому.

Метою заходу стало визначення оптимального формату проведення земельної реформи та формування переліку пропозицій від представників реального сектору, які будуть враховані при прийнятті урядом.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 жовтня 2017
Депутати та Мін’юст планують повернути нотаріальне посвідчення договорів оренди
Народні депутати Леонід Козаченко й Іван Мірошніченко та заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова спільно працюють...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...