У вівторок Ігор Білоус разом з Гройсманом вирішуватимуть долю ОПЗ — ексклюзив
У вівторок Ігор Білоус разом з Гройсманом вирішуватимуть долю ОПЗ — ексклюзив

Наступного вівторок прем’єр міністр та ФДМУ проведуть засідання щодо активізації приватизації держоб’єктів. Про це сьогодні повідомив голова ФДМУ Ігор Білоус на засіданні Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питаньприватизації, повідомляє кореспондент AgroPolit.com.

«У вівторок буде нарада з Володимиром Гройсманом аби визначити покарання людям, які відповідають за передачу держоб’єктів Фонду, — пояснив він. — Ті підприємства, які є у Фонду, готуємо до приватизації». Але, за його словами, є ряд питань, які наразі зависли. Зокрема, за словами Білоуса, поки що без відповіді лишається питання з подальшою приватизацією ДПЗКУ та Аграрного фонду. Мовляв, про це заявили, але ще не передали.

Серед запланованих запитань — розгляд заявок щодо оренди ОПЗ. Білоус підкреслив, що сьогодні останній день прийому заявок від потенційних орендарів. Білоус пояснив, що наразі зацікавлених орендувати ОПЗ є й «консорціуми, які складаються торгові доми та газопостачальники».

Ми ставимо за мету — запустити ОПЗ якомога швидше. Це пов’язано не з необхідністю надходжень до бюджету, а соціальним питанням: з 1 січня 2017 року завод втратив 55 співробітників. Це спеціалісти певного профілю, які їдуть за кордон. Наступного тижня розглядатимемо варіанти, як запустити завод... Я б н е відкидав можливості продати  цей завод цього року», — пояснив він.

Крім того, на зустрічі з прем’єром підійматимуться інші питання. Зокрема, активізації роботи з передачі об’єктів до ФДМУ міністерствами та прийняття парламентом ряду законопроектів. 

Фонд також наступного тижня стимулюватиме процес приватизації — презентує оновлений законопроект про приватизацію. «Наразі маємо пробелми з велкиою приватиазцією…", — говорить  Білоус.  І прийняття даного документу мають допомогти її перезапустити.  

Голова ФДМУ наголосив, що ряд приватизацій зупинився через дії самих депутатів. Так, зокрема, пояснив він, наразі не вирішена доля законопроекту, який виключає з переліку приватизації ряд об’єктів, щодо яких сьогодні є запитання. Нагадаємо, що нещодавно Мінагрополітики повідомило, що ДПЗКУ потрібно виключити зі списку об’єктів до приватизації.

За словами Ігоря Білоуса, в руках депутатів також доля ще одного аграрного держоб’єкту – «Укрспирт». Ми виступили співавтором законопроекту про демонополізацію «Укрспирт». Міністр Тарас Кутовий виступає двигуном цього процесу. (Після прийняття цього закону. – Авт.) ми готові виступити агентом з продажу цього об’єкту. Ми не готові його тримати. Ми готові до продажу цього активу», — наголосив він.

Нагадаємо, що в парламенті знаходиться схвалений урядом законопроект - №5445 від 23.11.2016 «Про демонополізацію та впровадження ринкових засад функціонування спиртової галузі». Його розробила команда аграрного міністра Тараса Кутового. Очікується, що на цій сесії його розглянуть у першому читанні.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...