Саакашвілі і Зеленський днями вирішать долю законопроекту 1210 та скасування соєво-ріпакових поправок
Саакашвілі і Зеленський днями вирішать долю законопроекту 1210 та скасування соєво-ріпакових поправок

Міхеїл Саакашвілі найближчим часом презентує президенту Володимиру Зеленському аргументи за і проти підписанні або ветування законопроекту 1210, яким в тому числі скасовуються соєво-ріпакові поправки. Як повідомило кілька джерел AgroPolit.com, голова  Виконавчого комітету Національної ради з питань реформ наразі намагається розібратися в цьому питанні, бо довкола нього розгорнулися справжні баталії двох таборів.

З одного боку є ті, хто схиляє президента до підписання законопроекту 1210.

Яскравий представник цієї групи – заступник голови офісу президента Юлія Ковалів. Ця група лобіює по факту головну ідеологію законопроекту – закручування гайок бізнесу, шляхом, наприклад, збільшення зборів по податку на прибуток, збільшення ренти і так далі. Це лобісти МВФ та міжнародних фінансових організацій», – пояснює джерело.  

На користь цієї групи – терміни ветування законопроекту уже пройшли всі можливі межі. Але якщо президент підпише законопроект, каже співрозмовник, варто очікувати негативної реакції від бізнесу та дискредитації самого Саакашвілі, бо закручування гайок в кризу будуть асоціювати саме з новим обличчям. Тим більше, що Саакашвілі вже вписався у цю тему публічно

Інша група, говорить співрозмовник видання, наполягає на ветуванні законопроекту, аби не збурювати і без того неспокійне бізнес-середовище.  Зокрема, представником є уповноважений президента Роман Лещенко. Як. пояснив наш другий співрозмовник, з одного боку Лещенку теж потрібне підписання законопроекту №1210, бо ним скасовуються соєво-ріпакові поправки, збереження яких може завдати аграріям вже цього року мільярдних збитків.

З іншого боку, він розуміє шкідливість цього проекту для бізнесу загалом, тому пропонує зняти аграрне питання, проголосувавши в Раді зареєстрований нещодавно законопроект 2446, авторства народного депутата від «Слуги народу» Олега Тарасова», – розповідає джерело.

Нагадаємо, саме Тарасов є також автором поправки законопроекту 2124 у законопроекті 1210, яка скасовувала соєво-ріпакові поправки, а з ним і багатомільярдні збитки для АПК.

«По суті ми бачимо зіткнення двох ідеологій і філософії на прикладі цього законопроекту», — говорить один зі співрозмовників видання.

Нагадаємо, правки про скасування відшкодування ПДВ за експорт сої та ріпаку були внесені у Податковий кодекс України у 2017 році за сприяння тодішнього народного депутата Віталія Хомутинніка. В 2019 році Володимир Зеленський закликав уряд та Верховну Раду України невідкладно забезпечити ухвалення закону про підтримку вітчизняного виробника сільськогосподарської продукції та скасування так званих соєвих правок.

7 грудня 2017 парламент змінами до Податкового кодексу України скасував відшкодування ПДВ з бюджету при експорті олійних культур (сої, ріпаку та соняшнику). Вже 22 травня 2019 року повернули ПДВ експортне виробникам соєвих бобів, насіння ріпаку, якщо вони вирощені на с/г землях, які перебувають у виробника у власності, або у постійному користуванні, чи використовуються ними на правах оренди (суборенди), або емфітевзису.

30 серпня 2018 року президент Петро Порошенко підписав документ (2440-VIII, реєстраційний був №7404-Д). Втім, ситуацію це не змінило докорінним чином, адже основними експортерами вищезгаданих культур як були, так і залишилися великі виробники олійних культур, а дрібні виробники, наприклад, малі фермери, свій урожай реалізують в Україні посередникам, які його експортують і, згідно з прийнятим законом, не мають права на відшкодування ПДВ.

Більш того, у даному законі з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2021-го скасовувається експортне ПДВ по ріпаку, а з 1 вересня 2018 року по 31 грудня 2021 р. — на соєві бобові.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 травня 2020
Рада провалила законопроект щодо прав деяких громадян на одержання земельного паю
Нардепи направили на доопрацювання для підготовки на повторне перше читання до комітету з питань аграрної та земельної політики законопроект №3012-1...
20 травня 2020
Зеленський підпише закон про соєво-ріпакові правки до кінця травня
Президент України Володимир Зеленський підтримує скасування соєво-ріпакових поправок і вже до кінця травня підпише законопроект №1210, а всі...
20 травня 2020
Перший рік президента Володимира Зеленського – вісім (не) зроблено і що далі
Перший рік можливостей президенства Володимир Зеленський для змін в Україні, економіці та агросекторі був непростим. Пропонує детальніший аналіз...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...