Косюк та Веревський "помирилися" заради потрібних один одному правок у бюджет-2018?
Косюк та Веревський "помирилися" заради потрібних один одному правок у бюджет-2018?

Проголосовані парламентом зміни в Податковий кодекс України (ПКУ) в рамках законопроекту  №6776-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» завдадуть значного  удару по товаровиробниках і збільшать прибутки великих агрохолдингів. Про це свідчить аналіз  документа.

Нагадаємо, що вчора парламент проголосував проект бюджету на 2018 рік

Так, у документі міститься, зокрема, поправка 180, яка «з 1 березня 2018 року запроваджує звільнення від оподаткування ПДВ операції з вивезення у митному режимі експорту технічних культур товарних позицій 1201, 1205 та 120600 згідно з УКТ ЗЕД».

Треба сказати, що в першому читанні правка була скасована. Однак під час другого її повернула голова парламентського податкового та митного комітету Ніна Южаніна. Є й інша правка (182), яка доповнила попередню.

AgroPolit.com попросив прокоментувати ці зміни в. о. голови аграрного комітету Ради Олександра Бакуменка, який своїм голосом також підтримав ці правки. Та він лише відмахнувся.

Цікаво, що дану поправку проголосували депутати двох ворогуючих бізнес-груп — «птахівників» (лобісти МХП) та «олійників» (Кернел). Як відомо, останнім часом вони «роздирали» парламент своїми підкилимними «війнами» за прямі бюджетні дотації. Більше про це можете прочитати тут.

Як твердить співрозмовник AgroPolit.com з БПП, така тандемність за це голосування показує, що дані групи взяли на бюджетну ніч тайм-аут і провели між собою «бартер у голосуванні» за взаємовигідні один для одного поступки.

Так, група «птахівників» отримала голоси від колег-«олійників» за невключення у Податковий кодекс поправок, які мали б ліквідувати з 1 січня 2018 року єдиний податок четвертої групи для птахівників, та недопустили змін у закон про розподіл державної сільгосппідтримки шляхом уточнення поняття «птиця», куди її автори забули включити «м’ясо птиці» (компенсації на здані об’єкти в рамках прогарами підтримки тваринництва у такому разі у МХП не було б).

Натомість «олійникам» не заважали провести вигідну для них правки 180 і 182, які збивають внутрішню закупівельну ціну на олійні та технічні культури для товаровиробників.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 січня 2018
Косюк закликав оцінювати успішність країни індексом щастя
Показник валового національного продукту не відображає успішність країни — потрібно шукати інші показники, або ж скористатися «індексом...
29 грудня 2017
Веревський збільшив частку в Кернелі
Юридична особа Namsen Limited бізнесмена Андрія Веревського збільшила частку в агрохолдингу Кернел до 39,47%. Про це повідомив агрохолдинг на сайті...
13 грудня 2017
Агрохолдинг планує наростити виробництво альтернативної енергії до 55,5 МВт
Найбільший український виробник м’яса птиці «Миронівський хлібопродукт» за 5—6 років наростить потужності з виробництва...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...