Саакашвілі: Найближчим часом соєво-ріпакові поправки скасують
Саакашвілі: Найближчим часом соєво-ріпакові поправки скасують

Соєво-ріпакові поправки для аграріїв будуть скасовані найближчим часом, бо в силу вступить законопроект №1210, підписаний президентом Володимиром Зеленським. Про це повідомив під час ефіру «Право на владу» голова Виконавчого комітету Національної ради з питань реформ Міхеїл Саакашвілі.

«Я радився з юристами: термін для ветування законопроекту №1210, на жаль, пройшли. І він вступає в силу. Я знаю  про позицію Зеленського і в найближчі дні будуть зустрічі з бізнесом і все, що турбує бізнес, обговорюватимемо і у вигляді пропозицій вноситимемо, щоб ви прийняли ці зміни до цього закону», — говорить Саакашвілі.

Наразі у парламенті є законопроект №2446  про скасування соєвих правок, авторства Микола Сольський, Олег Тарасов. Аграрний комітет рекомендував його прийняти у першому читанні.  

Нагадаємо, що законопроект №1210 проголосували у другому читанні 16 січня і вньому є поправка 2124, яка і відміняє соєво-ріпакові обмеженнядля аграріїв. Її автори — Микола Сольський, Олег Тарасов та інші. 

Ми з групою депутатів запропонували до законопроекту поправку 2124, яка зняла дискримінаційні норми, передбачені так званими соєво-ріпаковими правками. Це робилося для того, щоб аграрії могли вільно продавати свою продукцію, а відшкодування ПДВ буде поширюватися на всіх», — пояснив раніше необхідність цієї поправки один із авторів, голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олег Тарасов.

Нагадаємо, правки про скасування відшкодування ПДВ за експорт сої та ріпаку були внесені у Податковий кодекс України у 2017 році за сприяння тодішнього народного депутата Віталія Хомутинніка. В 2019 році Володимир Зеленський закликав уряд та Верховну Раду України невідкладно забезпечити ухвалення закону про підтримку вітчизняного виробника сільськогосподарської продукції та скасування так званих соєвих правок.

7 грудня 2017 парламент змінами до Податкового кодексу України скасував відшкодування ПДВ з бюджету при експорті олійних культур (сої, ріпаку та соняшнику).

Через це малих та середніх агровиробників очікували багатомільярдні щорічні збитки. 

Пізніше під натиском громадськості, депутатів та аграріїв Рада відмотала своє рішення і 21 грудня 2017 року парламент відклав скасування експортного ПДВ на технічні культури та скасував цю норму для олійних культур. А вже 22 травня повернув ПДВ експортне виробникам соєвих бобів, насіння ріпаку, якщо вони вирощені на с/г землях, які перебувають у виробника у власності, або у постійному користуванні, чи використовуються ними на правах оренди (суборенди), або емфітевзису.

30 серпня 2018 року президент Петро Порошенко підписав документ (2440-VIII, реєстраційний був №7404-Д). Втім, ситуацію це не змінило докорінним чином, адже основними експортерами вищезгаданих культур як були, так і залишилися великі виробники олійних культур, а дрібні виробники, наприклад, малі фермери, свій урожай реалізують в Україні посередникам, які його експортують і, згідно з прийнятим законом, не мають права на відшкодування ПДВ.

Більш того, у даному законі з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2021-го скасовувається експортне ПДВ по ріпаку, а з 1 вересня 2018 року по 31 грудня 2021 р. — на соєві бобові.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 травня 2020
Зеленський підписав закон про соєво-ріпакові правки – аграрії уникнуть збитків, які оцінюються в 10 млрд грн
Президент України Володимир Зеленський підтримав скасування соєво-ріпакових поправок і підписав законопроєкт №1210. Про це...
20 травня 2020
Зеленський підпише закон про соєво-ріпакові правки до кінця травня
Президент України Володимир Зеленський підтримує скасування соєво-ріпакових поправок і вже до кінця травня підпише законопроект №1210, а всі...
19 травня 2020
Саакашвілі зустрінеться з фермерами для обговорення основних проблем галузі
Голова Виконавчого комітету Національної ради з питань реформ Міхеїл Саакашвілі 19 травня має зустрітися з фермерами, аби поговорити...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...