Богданець у Феофанії
Богданець Андрій

Учасникам бійки, яка сталася після засідання комітету парламенту з питань аграрної та земельної політики 11 грудня, слідчі вручають підозри у скоєнні злочину та затримують для свідчень перед судом. Депутат від партії «Слуга народу» Андрій Богданець, на якого після засідання комітету напали з кулаками четверо представників «Свободи», потрапив до лікарні зі струсом мозку.

За свідченнями Андрія Богданця та з відеозаписів ЗМІ стало відомо, що учасниками інциденту були депутати попередніх скликань Едуард Леонов, Олексій Кайда, Ігор Мірошниченко та Юрій Сиротюк. Прокуратура Києва порушила кримінальну справу за статтею «Погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча». Вона передбачає від 4 до 7 років ув’язнення. Дані внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Справу розслідуватиме Печерський райвідділ поліції.

Депутат від «Слуги народу» Андрій Богданець перебуває в лікарні у Феофанії. Його провідував депутат Мар’ян Заблоцький.

Разом із другом Андрієм Богданцем у Феофанії. На жаль, в Андрія струс мозгу, почувається погано», –  написав під час візиту в лікарню Заблоцький.

Богданець розповів, що після засідання комітету, де розглядали земельне питання та правки до законопроекту №2178-10, до нього зі словесними образами підійшли представники партії «Свобода», а потім почали бити кулаками. Каже, що після ударів у голову не міг сам іти, мав стан близький до втрати свідомості, тому колеги мусили тримати його під руки. Депутати викликали швидку й загін поліції. У лікарні діагностували струс мозку, черепно-мозкові травми та численні забої голови, на обличчі Богданця залишились синці. Як довго він буде у лікарні, медики ще мають визначити.

Депутат від «Слуги народу» Мар’ян Заблоцький вбачає у агресивному поводження представників «Свободи» незадоволення через можливе відкриття землі.

«Впевнений, нападників чекають адекватні тюремні строки», – повідомив у соцмережі Заблоцький.

Про те, що конфлікт виник через розгляд земельного законопроекту, заявив і депутат Київради Ігор Мірошниченко. Як повідомив Заблоцький у соцмережі, Мірошниченко проходить свідком у справі.

О 05:00 12 грудня правоохоронці затримали у власній квартирі Олексія Кайду.

Йому оголосили про підозру та допитали у залі суду. Прокурор вимагав для нього 60 днів арешту без внесення застави. Ввечері 12 грудня Олексію Кайді обрали запобіжний захід та відпустили додому.

Едуард Леонов з’явився за підозрою сам, 13 грудня. Він себе провокатором не вважає та запевняє, що Богданець першим почав махати кулаками та давати йому стусани.

Нагадаємо, представники партії звернулися до керівництва Верховної Ради та апарату Верховної Ради забезпечити стабільну роботу комітету з аграрної політики і тимчасово перенести засідання до більш захищеного приміщення з посиленою охороною. Партія «Слуга народу» у день інциденту опублікувала заяву про обурення ситуацією, що сталась. 

Ми заявляємо про неприпустимість будь-якого тиску на народних депутатів під час обговорення і ухвалення державних рішень, у тому числі й у першу чергу – із застосуванням сили. Ми нікому не дозволимо у неполітичний і непарламентський спосіб впливати на роботу представників народу України», – написала у соцмережі депутат Євгенія Кравчук.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 червня 2020
На Житомирщині екс-керівник агропідприємства спровокував сутички та побив літнього чоловіка
23 червня 2020 року у Житомирській області колишній голова КСП «Україна-Черняхів-1» Сергій Ромашко намагався спровокувати серйозну...
16 грудня 2019
Озвучено фінальну версію земельної реформи в Україні
Депутат 8-го скликання, радник прем'єр-міністра України Олексій Мушак озвучив 5 ключових моментів фінальної версії земельної реформи в Україні. Про...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...