Агровиробникам запропонують попереджати пасічників про використання пестицидів – законопроект
Агровиробникам запропонують попереджати пасічників про використання пестицидів – законопроект

Депутати Верховної Ради пропонують парламенту зобов'язати агровиробників, які застосовують засоби захисту рослин чи агрохімікати, попереджати про це бджолярів. Про це ідеться в законопроекті №10052, зареєстрованому в Раді 14 лютого, повідомляє Аgropolit.com.

Нагадаємо, що Канада оцінить систему державного контролю України в сфері бджільництва.

Закон зобов’яже фермерів завчасно надсилати смс-повідомлення на телефони бджолярів, пасіки яких знаходяться на відстані не менше 10 км від місця обробки.

Відзначається, що в смс-повідомленні мають бути вказані дата, час і місце обробки, назву рослин, що опилюватимуть, назву і діючу речовину препарату, тривалість його дії і клас небезпеки для бджіл. До того ж обробка рослин, котрі опилюватимуться, здійснюється в період відсутності льоту бджіл — з 21:00 до 5:00.

Також цим законопроектом передбачається введення адміністративної і кримінальної відповідальності за нанесення шкоди бджільництву.

Так, виконання робіт, пов'язаних із транспортуванням, зберіганням і застосуванням ЗЗР, їх торгівлею особами, які не пройшли спеціальну підготовку і не мають відповідного посвідчення, спричинятиме накладення штрафу від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб — від 500 до 1 000 неоподатковуваних мінімумів.

Незаконна рубка медоносних дерев або чагарників карається обмеженням волі на строк від 2 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

За приховування або надання неправдивої інформації особам, які займаються бджільництвом, і органу місцевого самоврядування про виникнення загрози бджолам при застосуванні ЗЗР, що призвело до загибелі бджолиних сімей і завдало істотної шкоди, передбачається штраф від 3 до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на термін до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 2 років або без такого", – ідеться в пояснювальній записці.

Згідно з пояснювальною запискою, тільки в 2018 році в Україні загинуло близько 45 тис. бджолосімей і кількість їхніх втрат зростає з року в рік в геометричній прогресії, при цьому не всі бджолярі звертаються до представників влади за захистом.

У проекті закону також пропонується впровадити державну підтримку бджільництва у вигляді відшкодування 50% витрат, пов'язаних із цією галуззю.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 квітня 2019
Бджолярі вимагають від уряду заборонити важкі пестициди
Бджолярі вимагають від уряду заборонити важкі пестициди. Про це вони заявили на форумі бджолярів «Медогонка» в Миколаєві, повідомляє...
1 квітня 2019
Бджолярі вимагають заборонити ввезення в Україну деяких пестицидів
Пасічники звернулися з проханням посприяти із прийняттям скорішого обмеження ввозу неонікотиноїдів до заступника міністра аграрної політики...
31 березня 2019
Пасічники знову протестуватимуть під Верховною Радою
Через проблему із отруєнням бджіл пасічники 11 квітня знову протестуватимуть під ВР. Серед вимог, ввести в департаментах агропромислового розвитку...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...