У 2018 році найбільше українських олійних культур імпортував Євросоюз, олії – Індія
У 2018 році найбільше українських олійних культур імпортував Євросоюз, олії – Індія

У товарній структурі вітчизняного експорту традиційно переважає продукція рослинництва. Головними продуктами у ній, крім зернових, є олійні культури та рослинна олія. Про це заявив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов, повідомляє прес-служба інституту. 

Нагадаємо, що в Україні 1 січня 2019 року почали діяти нові ДСТУ виробництва соняшникової олії.

За даними Державної служби статистики України, у 2018 році вартість експорту насіння олійних культур склала $1,9 млрд, що на 6% менше, ніж 2017 року. Обсяги поставок цієї продукції на зовнішні ринки знизились на 7,5% – до 4,8 млн т.

Водночас обсяги експорту ріпаку у натуральному виразі сягнули торік рекордної для України позначки у 2,4 млн т.

За його словами, основними покупцями українських олійних культур та олії у 2018 році, як і в попередні роки, є країни Азії, Європи та Африки.

Характерною рисою 2018 року стало посилення позицій Європейського Союзу в імпорті насіння вітчизняних олійних культур. Торік частка їхнього експорту до країн цього регіону склала 60%, зауважив Микола Пугачов.

Провідну позицію серед імпортерів українських олійних культур посіла Німеччина (17,6%). Значними є також частки Туреччини (16,5%), Бельгії (14,9%), Франції (6,7%), Білорусі (6,6%) та Нідерландів (5,2%). Чималі поставки зафіксовані також до Польщі, Ірану та Італії.

Сумарно ці країни забезпечили Україні понад 78% експортних доходів.

У 2018 році було встановлено абсолютний рекорд за обсягами зарубіжних поставок соєвої олії – 215 тис. т. Втім, у групі жирів та олій визначальним товаром для експортних ринків залишається соняшникова олія вітчизняного виробництва. У 2018 році її експорт з України становив 5,6 млн т, на 3% менше за показник 2017 року. Виручка від її продажу становила 4,1 млрд дол. США, що на 4% менше, ніж у попередній рік", – зазначив Микола Пугачов.

За його словами, 2018 року найбільший попит на українську соняшникову олію традиційно спостерігався з боку Індії (39,8%).

Решта важливих країн – імпортерів цього виду агропродукції помітно їй поступилися: Китай (9,5%), Ірак (5,8%), Нідерланди (5,7%), Іспанія та Італія (по 5,3%).

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 грудня 2019
Для постачальників українських яблук відкрито необмежений доступ до ринку Індії
Сьогодні було отримано офіційну відповідь компетентного органу Індії про успішне закінчення пробного терміну поставок українського яблука в цю...
9 липня 2019
Торгівельний профіцит між Україною та ЄС у 2018 році становив €4 млрд
Україна була 23-м найбільшим партнером ЄС з імпорту (1% від загального обсягу імпорту поза межами ЄС) і 20-м за величиною з експорту (1% від...
23 березня 2019
На Рівненщині відкрили перший олійний завод
Агрокорпорація «Крупець» побудувала перший у Рівненській області олійний завод.  Про це повідомила прес-служба департаменту...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...