Рада дозволила агропереробним заводам та елеваторам отримувати дотації за програмою тваринництва у 2019 році
Рада дозволила агропереробним заводам та елеваторам отримувати дотації за програмою тваринництва у 2019 році

У бюджеті на 2019 рік чимало «сюрпризів» для АПК, зокрема, у ньому закладено дві лобістські норми для окремих виробників. Про це в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com розповів депутат «Самопомочі», член аграрного комітету Іван Мірошніченко.

Нагадаємо, що більше про ключові цифри для АПК у бюджеті на 2019 рік читайте у матеріалі «Бюджет-2019 і зміни до Бюджетного та Податкового кодексів: що чекає аграріїв?».

Як пояснив депутат аграрного комітету Іван Мірошніченко, у бюджетну ніч до бюджету заклали дві лобістські норми.

Перша — компенсація авгровиробникам 20% вартості придбання зерновозів у рамках програми компенсації українській с/г техніки. Таких компаній, що закупили вагонний зернопарк, декілька», — каже він. Нагадаємо, що відповідну поправку вніс разом з колегами під час змін до Бюджетного кодексу О.Кулініч, А. Кіт, М. Люшняк, В. Давиденко.

Втім, цим не обмежились і додали «вогню» через бюджетний комітету у розділ дотацій для тваринників.

Друга — включення до програми компенсації по тваринництву всіх аграрії, які здають в експлуатацію об’єкти переробки та зберігання. Її провів бюджетний комітет у бюджетну ніч. Яким чином? Держпрограму «Державна підтримка галузі тваринництва» перейменували на «Державна підтримка тваринництва, зберігання та переробки сільськогосподарської продукції, аквакультури (рибництва)». Тобто у 2019 році той, хто здає переробний завод чи елеватор зможе отримати до 30% компенсації з бюджету вартості об’єкту за цією програмою. На 2019 рік таких об`єктів теж одиниці і їх всі знають», — розповідає деталі Мірошніченко.

За словами нардепа, загалом же бюджет-2019 для АПК не став приємним сюрпризом для АПК з кількох причин.

Мінфін та бюджетний комітет позбавили аграріїв, за попередніми розрахунками, 1-1,5 млрд грн додаткової держпідтримки, яка мала би бути за законом. Нагадаю, що у 2018 році на держпідтримку спрямували 1% ВВП (6,3 млрд грн) і на 2019 мало б бути 1% (сума зросла б до 6,9 млрд грн). Втім залишили попри дію прямої норм закону (не менше 1% ВВП) супу на 2019 рік зменшили – до 5,9 млрд грн», — пояснює Іван Мірошніченко.

Крім того, продовжує він, уже традиційно з аграріями, профільними асоціаціями та аграрними депутатами ніхто не радився, а поставили перед фактом у бюджетну ніч.

А наші пропозиції перенести невикористані в цьому році кошти держпідтримки в сумі майже 5,3 млрд грн не врахували. Без уваги лишилась і пропозиції здешевити у бюджеті виробництво добрив для аграріїв. Майже не враховано фінансування програми зі зрошення для Півдня України», — деталізує він.

Тож, підсумовує Іван Мірошніченко, бюджет 2019 року — загалом це документ «не про економiку та i не про людей». «Це бюджет ще одного року споживання життя без стратегïï та точок зростання економiки. У ньому, як і у Податковому Кодексі, до якого внесли ряд змін, немає стратегічних змiн щодо податків, залучення інвестицій, стимулювання конкуренції, вiдновлення фiнансового та банкiвських ринкiв, виводу економiки та зарплат з «тiні», щоб украïнський бiзнес мiг платити зарплати, співмірні хоча б з польскими. Ці два документи не запроваджують ні однієї нацпрограми розвитку та пiдтримки економiки в сферах будiвництва дорiг та iнфраструктури, ВПК, енергетики та видобутку газу так далі», — підсумував він.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 травня 2020
Попри маловодність річок, населення та аграрії будуть забезпечені водою, – Держводагентство
Через загрозу виникнення водного дефіциту у басейнах деяких річок було прийнято рішення наповнення дніпровських водосховищ у лютому, завдяки чому,...
9 січня 2019
У 2019 році в агросекторі будуть у тренді невеликі фермерські елеватори
На ринку зерносховищ зберігається тренд будівництва фермерських елеваторів із невеликим обсягом, які дозволятимуть аграріям продавати зерно за...
23 грудня 2018
У 2018 році в Україні створено 52 нових тваринницьких комплекси
В Міністерстві аграрної політики і продовольства України відзвітували про держпідтримку аграріїв у цьому році: одне з головних досягнень – 52...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...