Попри маловодність річок, населення та аграрії будуть забезпечені водою, –  Держводагентство
Попри маловодність річок, населення та аграрії будуть забезпечені водою, – Держводагентство

Через загрозу виникнення водного дефіциту у басейнах деяких річок було прийнято рішення наповнення дніпровських водосховищ у лютому, завдяки чому, попри проблему, населення та аграрії будуть забезпечені водою. Про це повідомив перший заступник голови Держводагентства Михайло Хорєв, інформує пресс-служба Державного водного агентства України.

Так, днями Михайло Хорєв взяв участь у засіданні робочої групи з питань безпеки водних ресурсів держави та забезпечення населення якісною питною водою у населених пунктах України при секретаріаті Ради національної безпеки і оборони України.

«Останні роки в Україні були маловодними, існує ймовірність виникнення водного дефіциту у басейнах деяких річок, які мають значне антропогенне навантаження. Але завдяки правильним управлінським рішенням та вчасному реагуванню на несприятливі гідрологічні умови, наповнення дніпровських водосховищ для створення стратегічного запасу води було розпочато ще у лютому», – зазначив він.

Зазначається, що каскад дніпровських водосховищ працює в узгодженому режимі та його наповнення становить 94%.

Тому українське населення і аграрний сектор будуть забезпечені водними ресурсами, сказано у повідомленні.

Окрім того, він зазначив, що Держводагентство було змушене застосувати статтю 45 Водного кодексу України щодо пріоритетності використання води для питних і побутових потреб населення у період маловоддя та встановило режими роботи водосховищ з урахуванням обмежень об’ємів води, які пропускаються через турбіни Кременчуцької ГЕС.

А в разі подальшого ускладнення гідрологічної ситуації та з урахуванням прогнозу водності, для інших об’єктів гідроенергетичного комплексу країни також можливі подальші обмеження умов водокористування», — додається у повідомленні.

Так, секретар РНБО України Олексій Данилов зазначив, що ймовірність маловоддя вимагатиме оптимізації використання водних ресурсів та економного водоспоживання.

До того ж, оптимізація використання наявних водних ресурсів всіма суб’єктами господарювання та забезпечення населення якісною питною водою є питанням безпеки держави в умовах зміни клімату», — повідомив він.

Данилов звернув увагу на важливості проведення повної інвентаризації джерел підземних вод питної якості й артезіанських свердловин для залучення їх до систем водопостачання.

Серед іншого представники міністерств і відомств, наукових установ, фахівці Апарату РНБО України також обговорили необхідність залучення додаткових фінансових ресурсів для модернізації систем централізованого водопостачання для забезпечення населення якісною питною водою. У результаті наради ухвалене протокольне рішення з рекомендаціями урядові України щодо забезпечення водної безпеки держави у 2020 році», — підсумовується у повідомленні.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 серпня 2021
Лещенко назвав найцінніший ресурс для агросектору за 10 років
Через 10 років найціннішим ресурсом буде не нафта і не газ, а прісна вода. Про це міністр агрополітики та продовольства Роман Лещенко наголосив...
2 квітня 2021
Ізраїль реалізує пілотний проєкт на півдні України із застосуванням інноваційних технологій зрошення
Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Михайло Хорєв домовився із заступником Надзвичайного та Повноважного посла Держави Ізраїль в...
18 лютого 2021
Рада підтримала законопроект, який регулюватиме водокористування аграріїв
Народні депутати підтримали в першому читанні законопроект про внесення змін до Водного кодексу України 1164-ІХ, який уточнює перелік первинних...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...