Державну продовольчу службу реформують за прикладом ЄС
Державну продовольчу службу реформують за прикладом ЄС

Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (ДПСУ) реформують за європейським прикладом. Реформа має відображати такі напрями як євроінтеграція, комунікаційна платформа, розвиток соціального капіталу та запобіганням біологічних загроз та біологічного захисту та інше. Такі плани прозвучали після зустрічі голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука з Аташе з питань сільського господарства, керівником сектору сільського госоларства, рибальства, лісництва і безпечності харчових продуктів Представництва ЄС в Україні Крістіаном Бен Хеллом. Чорнового плану реформи Держпродспоживслужби наразі немає. AgroPolit.com розібрався у цій темі і пропонує вам найцікавіші моменти.

Робота Держпродспоживслужби – аграрії не задоволені

Спочатку AgroPolit.com запитав своїх та читачів Latifundist.com наступне: «Як ви оцінюєте роботу Держпродспоживслужби в умовах війни?».

  • 62 % – незадоволені, нічого не змінилося
  • 23 % – 50 на 50%
  • 15 % – молодці, працюють як годинник

Тобто більше половини аграріїв не бачать прогресу в роботі ДПСУ за час російської агресії.

Якщо ви хочете залишити свій голос у голосуванні, або залишити коментар щодо роботи служби переходьте за посиланням.

Позиція ЄС та фіто-санітарні очікування від України

Яку саме реформовану ДПСУ очікує  на виході побачити Єврокомісія?

Наразі важко сказати. Адже єдиних загальноєвропейських вимог до ДПСУ, як єдиного компетентного єврооргану в частині ветеринарії та фітосанітарії немає! Що є тоді є? Кілька обов’язкових складових щодо такої служби: належне фінансування цієї структури, достатня кількість інспекторів для її роботи та необхідна кількість коштів на  здійснення діяльності всіх її підрозділів.

Як швидко може відбутися ця реформа?

У Звіті Єврокомісії за листопад 2023 року у розділі 12 одне із поставлених завдань до виконання для України в частині ДПСУ звучить так:

Підвищити безпечність харчових продуктів шляхом реформування органів, що відповідають за безпечність харчових продуктів (Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державне підприємство «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин», уповноважені лабораторії), посилення контролю за безпечністю харчових продуктів та запровадження надійного нагляду за захворюваннями та вакцинацією».

Тобто конкретної дати немає. Цілком логічно, адже перекроїти таку машину потребує багато часу і синхронізації всіх елементів її роботи, інакше у разі помилки може зупинитися весь імпорт чи експорт.

Як швидко відбувається імплементація євростандартів в Украні можна побачити з відповідної оцінки ЄК у згаданому звіті:

З 242 правовими актами ЄС, які мають бути адаптовані, санітарний (безпечність харчових продуктів та здоров’я тварин) та фітосанітарний (здоров’я рослин) сектори є єдиною найбільш всеосяжною сферою в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС. У червні 2023 року Україна повідомила, що завершила гармонізацію свого законодавства з 81 актом ЄС, і робота над ще 75 триває. Досі відсутнє первинне фітосанітарне законодавство».

  • У Єврокомісії відмітили також ряд виконаних за 2023 рік завдань в частині ДПСУ та агросектору:

    відбулися структурні та інституційні реформи на основі стандартів ЄС шляхом створення підрозділу з оцінювання ризиків у Держпродспоживслужбі та узгодження стандартних операційних процедур
  • затверджено багаторічний національний план контролю на 2022–2026 роки.
  • створено систему аналізу, оцінювання ризиків та управління ними, в якій беруть участь підприємства харчової промисловості
  • видно прогрес в імплементації регулювання у сфері благополуччя тварин
  • схвалюють процедури регіоналізації та зонування в Україні певних хвороб, що підлягають повідомленню
  • відзначили успіх із запуску Державного аграрного реєстру;
  • задовільність потенціалу лабораторій, включаючи персонал, обладнання та використовувані акредитовані методи.

 Читати до теми: Які аграрні реформи чекають сектор в рамках схваленої ЄС програми Ukraine Facility?

При цьому Єврокомісія у 2023 році вказала на кілька неприємних речей в частині реалізації агрополітики в Україні:

  • відсутність прогресу в частині імплементації Спільної Аграрної Політики (САР). А це вже перепона для створення спільного з ЄС ринку аграрної продукції. У звіті багато ідеться саме про роботу у напрямку вдосконалення державної підтримки аграріїв;
  • вказано на те, що проєкт Закону «Про об’єднання сільськогосподарських виробників» лише частково відповідає актам права ЄС
  • згадано і про повну відсутність первинного законодавства в фітосанітарній сфері.

Читати до теми: Спільна аграрна політика Європи, або чи «розірве» з середини аграрний бюджет єврозони входження України в ЄС

Чи відбувся прогрес за рік у частині змін у Держпродспоживслужби вже скоро побачимо у черговому звіті. А поки нагадаємо акценти, які Єврокомісія розставила для України в подальшому плані реформування служби.

Необхідні подальша інтеграція баз даних із безпечності харчових продуктів та посилення адміністративного потенціалу на всіх рівнях… Україна бере повноцінну участь у системі швидкого оповіщення Комісії щодо харчових продуктів і кормів (RASFF), але не є членом цієї мережі. Офіційний контроль за імпортом та поводження з побічними продуктами тваринного походження, не призначеними для споживання людиною, ще не повністю узгоджені з ЄС», – анонсували українським чиновникам об’єм роботи у ветофітосанітарному напрямку на 2024 рік у ЄК.

Крім того, є ще й інші аграрні пункти, за якими  Єврокомісія чекає прогресу від України:

  • вже згадана реформа органів, які відповідають за безпечність харчової продукції (зокрема, ДПСС);
  • організувати надійний нагляд за хворобами тварин та вакцинацією;
  • оновити і забезпечити повну функціональність Системи повідомлень про хвороби тварин;
  • привести у відповідність до законодавства ЄС державний контроль стосовно реєстрації та ідентифікації тварин;
  • об’єднати між собою бази даних про безпечність харчових продуктів;
  • привести до стандартів ЄС структуру лабораторної мережі;
  • вдосконалити контроль за ГМО;
  • тісно координувати з ЄС свої міжнародні торговельні переговори, щоб гарантувати, що коли Україна приєднається до ЄС, зобов’язання України були сумісні з зобов’язаннями ЄС;
  • зняти заборону на експорт лісу.

 Читати до теми: Податки вгору – ставки ПДВ, акциз на пальне збільшать, а четверту групу ліквідують?
 

Позиція Кабміну – план зближення з ЄС

Реакція українського уряду на звіт ЄС за листопад 2023 року з’явилася тільки 9 лютого 2024 року – постанова № 133-р «Про затвердження плану заходів з виконання рекомендацій Європейської Комісії, представлених у Звіті про прогрес України в рамках Пакета розширення Європейського Союзу 2023 року». План на 114 сторінок можна переглянути за посиланням.

 

Хто контролюватиме оновлену ДПСУ?

Реформа –  це завжди історія про контроль, тобто про зміну керманичів над структурою. Такий варіант виключати не можна! Адже у 2021 році вже була спроба перепідпорядкувати відомство від Мінагро до МЕРТу під руку тодішнього міністра Ігоря Петрашко. Ця спроба спочатку увінчалася успіхом, але потім ДПСУ таки повернули Мінагро.

Зараз Держпродспоживслужба підпорядковується Міністерству аграрної політики та продовольства. В той же час Міністерство охорони здоров’я також має певне відношення до сфери безпечності харчових продуктів, ветеринарної та фітосанітарної політики. Міністерство економіки також бере участь у частинах, пов’язаних із його компетенцією. Але саме Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів сьогодні –  це єдиний органі, який відповідає за національний контроль за безпечністю харчових продуктів.

Читати до теми: Ліквідація Держпродспоживслужби та передача Санітарно-епідеміологічної служби Мінохорони здоров’я – оцінки ринку

Чи збереже цей орган свій нинішній образ в процесі реформи? Питання. Воно теж відкрите. Наразі Україна має голландську модель підпорядкування і розбудови ДПСУ. Але є різні моделі побудови такої і подібних структур у світі. AgroPolit.com  пропонує вам інформацію про те, які міністерства у провідних країнах світу контролюють компетентні органи з фітосанітарії, з ветеринарної медицини та з безпечності харчових продуктів. Але переважна більшість розвинутих країн обирає варіант підпорядкування Мінагрополітики.

Австрія

Компетентний орган з фітосанітарії  та з ветеринарії — Федеральне міністерство сільського господарства, регіонів та туризму.

Компетентний орган з безпечності харчових продуктів — Австрійська агенція з питань здоровя та безпечності харчових продуктів.

Координуюче міністерство — Федеральне міністерство сільського господарства, регіонів та туризму.

Болгарія

Компетентний орган з фітосанітарії,  ветеринарії та з безпечності харчових (всі три – в одному) продуктів —  Болгарське агентство з безпеки харчових продуктів

Координуюче міністерство — Міністерство сільського господарства, продовольства та лісового господарства.

Греція

Компетентний орган з фітосанітарії — Генеральний Директорат з аграрних питань.

Компетентний орган з ветеринарії —  Генеральний Директорат з ветеринарної медицини.

Компетентний орган з безпечності харчових продуктів — Генеральний Директорат з питань продовольства.

Координуюче міністерство — Міністерство сільського розвитку та продовольства.

Естонія

Компетентний орган з фітосанітарії — Сільськогосподарська Рада.

Компетентний орган з ветеринарії та з безпечності харчових продуктів —  Ветеринарна та продовольча Рада.

Координуюче міністерство — Міністерство сільських справ.

Ірландія

Компетентний орган з фітосанітарії — Відділ садівництва та охорони рослин.

Компетентний орган з ветеринарії —  Ветеринарна служба.

Координуюче міністерство — Міністерство сільського господарства, продовольства та мореплавства.

Іспанія

Компетентний орган з фітосанітарії та з ветеринарії — Міністерство сільського господарства, рибного господарства та продовольств.

Координуюче міністерство — Міністерство сільського господарства, рибного господарства та продовольства.

Італія

Компетентний орган з фітосанітарії — Генеральний директорат з питань розвитку сільських територій.

Компетентний орган з ветеринарії та з безпечності харчових продуктів —Генеральний директорат з питань ветеринарного здоров'я та ветеринарних лікарських.

Координуюче міністерство — Міністерство сільського господарства, продовольства та лісового господарства.

Латвія

Компетентний орган з фітосанітарії — Державна служба охорони рослин.

Компетентний орган з ветеринарії та з безпечності харчових продуктів — Продовольча та ветеринарна служба.

Координуюче міністерство — Міністерство сільського господарства.

Литва

Компетентний орган з фітосанітарії — Державна служба рослинництва.

Компетентний орган з ветеринарії та  з безпечності харчових продуктів — Державна продовольча та ветеринарна служба.

Координуюче міністерство — Міністерство сільського господарства.

Люксембург

Компетентний орган з фітосанітарії — Служба захисту рослин.

Компетентний орган з ветеринарії та з безпечності харчових продуктів — Служба ветеринарних послуг.

Координуюче міністерство — Міністерство сільського господарства рослинництва та захисту споживачів.

Мальта

Компетентний орган з фітосанітарії та з ветеринарії —  Управління з питань ветеринарії та фітосанітарії.

Компетентний орган з безпечності харчових продуктів — Управління з питань продовольчої безпеки.

Координуюче міністерство — Міністерство сільського і рибного господарства, продовольства та захисту тварин.

Нідерланди

Компетентний орган з фітосанітарії, ветеринарії та з безпечності харчових продуктів — Управління з безпеки харчових продуктів і споживчих товарів Нідерландів.

Координуюче міністерство — Міністерство сільського господарства, природи та якості харчових продуктів.

Німеччина

Компетентний орган з фітосанітарії, ветеринарії та з безпечності харчових продуктів — Федеральне міністерство продовольства та сільського господарства.

Координуюче міністерство — Федеральне міністерство продовольства та сільського господарств.

Польща

Компетентний орган з фітосанітарії — Державна служба охорони рослин та насіння.

Компетентний орган з ветеринарії та з безпечності харчових продуктів — Головний ветеринарний інспекторат.

Координуюче міністерство — Міністерство сільського господарства та розвитку сільських територій.

Португалія

Компетентний орган з фітосанітарії, ветеринарії, безпечності харчових продуктів — Генеральна дирекція з питань продовольства та ветеринарії.

Координуюче міністерство — Міністерство сільського господарства, лісового господарства та розвитку сільських районів.

Фінляндія

Компетентний орган з фітосанітарії — Міністерство сільського та лісового господарства.

Компетентний орган з ветеринарії та безпечності харчових продуктів — Агентство з питань продовольства Фінляндії.

Координуюче міністерство — Міністерство сільського та лісового господарства.

Франція

Компетентний орган з фітосанітарії, ветеринарії та з безпечності харчових продуктів — Міністерство сільського господарства та продовольства.

Координуюче міністерство — Міністерство сільського господарства та продовольства.

Хорватія

Компетентний орган з фітосанітарії, ветеринарії та безпечності харчових продуктів — Міністерство сільського господарства.

Координуюче міністерство — Міністерство сільського господарства.

Чехія

Компетентний орган з фітосанітарії — Міністерство сільського господарства.

Компетентний орган з ветеринарії — Державне ветеринарне управління.

Компетентний орган з безпечності харчових продуктів — Департамент безпеки харчових продуктів.

Координуюче міністерство — Міністерство сільського господарства.

США

Компетентний орган з фітосанітарії та ветеринарії — Служба інспекції здоров’я тварин і рослин.

Компетентний орган з безпечності харчових продуктів — Служба інспекції здоров’я тварин і рослин.

Координуюче міністерство — Міністерство сільського господарства.

Японія

Компетентний орган з фітосанітарії, ветеринарії та з безпечності харчових продуктів — Міністерство сільського, лісового та рибного господарства.

Координуюче міністерство — Міністерство сільського, лісового та рибного господарства.

Туреччина

Компетентний орган з фітосанітарії, ветеринарії та з безпечності харчових продуктів — Міністерство продовольства, сільського господарства та тваринництва.

 Координуюче міністерство — Міністерство продовольства, сільського господарства та тваринництва.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 лютого 2024
Реєструвати агротехніку в Україні буде МВС, а не Держпродспоживслужба
Держпродспоживслужба займається реєстрацією аграрної техніки, але до кінця року планує передати відповідні повноваження МВС України. Про це повідомив...
8 листопада 2023
На Київщині представники Держпродспоживслужби наживалися на реєстрації агротехніки
У Київській області судитимуть представників Держпродспоживслужби, яких підозрюють в створенні схеми з одержання хабарів на реєстрації аграрної...
5 грудня 2022
ДПСУ презентувала своє бачення видачі міжнародних сертифікатів
Головний запит українського бізнесу – максимально спростити і пришвидшити оформлення документів, уніфікувати сертифікацію, спільно з...

Вибір редакції

14 серпня 2024
Що буде з цінами на кукурудзу, пшеницю, соняшник, ріпак, сою та ячмінь?
Вартість зернових та олійних нового врожаю зросте. Скільки коштуватиме соняшник, кукурудза, ріпак, соя, ячмінь та пшениця розповів у ексклюзивному...
26 серпня 2024
Як розрахувати мінімальну експортну ціну на пшеницю, кукурудзу, ріпак, ячмінь, сою?
Критерії визначення мінімальних експортних цін на пшеницю, кукурудзу, ячмінь, соняшник, сою, ріпак6 волоські горіши, макуху, мед. Детальніше про...
3 вересня 2024
Віталій Коваль: Дерибану державної землі більше не буде, всі – на електронні аукціони
Електронні аукціони з продажу права суборенди на державні землі – нова сторінка земельних відносин, яку перегорнув на 33 році незалежності...