Положення про діяльність Мінагрополітики: Ігор Петрашко таки «віджав» собі контроль за Держпродспоживслужбою
Положення про діяльність Мінагрополітики: Ігор Петрашко таки «віджав» собі контроль за Держпродспоживслужбою

Поновлене Міністерство аграрної політики та продовольства України отримало у своє підпорядкування Держрибгосп, Держгеокадастр, а от контроль за Держпродспоживслужбою відійшов Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Це випливає із аналізу урядової постанови № 124 про положення функціонування Мінагрополітики, оприлюдненого на сайті уряду від 17 лютого 2021 року. Хоча раніше планувалося оприлюднити рішення про розподіл функцій між Мінагрополітики та МЕРТом не раніше 1 березня 2021 року.

 

Попередній перелік функцій Мінагрополітики (до моменту ліквідації 1,5 роки тому) дивіться у постанові від 25 листопада 2015 р. № 1119 «Про затвердження Положення про Мінагрополітики».

Нагадаємо, що саме боротьба за контроль над Держпродспоживслужбою була ключовим бар’єром у поновленні роботи Мінагрополітики. Попри активний спротив аграрного ринку (заява шести аграрних  до уряду з проханям поновити діяльність Мінагрополітики з тими функціями, які у нього були раніше) та нового аграрного міністра Романа Лещенко діючий очільник МЕРТу Ігор Петрашко всіляко заважав процесу повноцінної передачі функції контролю за Держпродспоживслужбою   у підпорядкування Мінагрополітики. Історію цього конфлікту читайте у матеріалові.

Водночас в основних і найрозвиненіших країнах світу компетентні органи з фітосанітарії, з ветеринарної медицини та з безпечності харчових продуктів контролює саме Міністерство аграрної політики. Дивіться далі досвід цих країн за посиланням.

Чому МЕРТ і його очільник Ігор Петрашко перетягував та віджимав собі не властиві йому функції з контролю за Держпродспоживслужбою?

AgroPolit.com попросив роз’яснити у очільника Ігора Петрашка ще 22 січня 2021 року у офіційному запиті. Ми подали  шість запитань:

  1. Підтвердіть або спростуйте інформацію про те, що ви намагаєтеся залишити під своїм контролем як міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України у структурі МЕРТу Держпродспоживслужбу, виступаючи проти поновлення контролю над нею нещодавно поновленого Мінагрополітики? Які ваші аргументи такого кроку?
  2. Чи включено у перелік функцій поновленого Мінагрополітики функцію контролю за Держпродспоживслужбою у документ під назвою «ПОЛОЖЕННЯ про Міністерство аграрної політики та продовольства України», яке наразі розробляє очолюване вами МЕРТ? Чому?
  3. Коли цей документ оприлюднить МЕРТ, і чому його і досі немає на сайті МЕРТу для обговорення з учасниками ринку?
  4. Мінагрополітики не створили з нуля, а поновили –скасувавши постанову про його ліквідацію. Тож у такому разі продовжує діяти постанова від 25 листопада 2015 р. № 1119 «Про затвердження Положення про Мінагрополітики». Ви згодні з цим чи ні? Які ваші аргументи у цьому питанні?
  5. У низці європейських країн (Іспанія, Італія, Австрія та інші) контроль за Держпродспоживслужбою належить саме аграрному відомству. На досвід яких країн у цьому питанні ви посилаєтесь? 
  6. Чому у назві Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України і далі зберігається приставка «сільського господарства України» – яка логіка цього, обґрунтуйте? Чи збираєтеся ви відмовлятися від неї? Чому?


Натомість отримали від МЕРТу відписку:

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України розглянуло лист редакції видання AgroPolit.com  щодо функціонування Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» міністерства та інші центральні органи виконавчої влади утворюються, реорганізуються та ліквідуються Кабінетом Міністрів України за поданням Прем’єр-міністра України. Створення, реорганізація та ліквідація міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади здійснюються з урахуванням завдань Кабінету Міністрів України, а також з урахуванням необхідності забезпечення здійснення повноважень органів виконавчої влади і недопущення дублювання повноважень.

Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 № 1344 «Деякі питання оптимізації системи центральних органів виконавчої влади» (далі – постанова) рішення про реорганізацію Міністерства аграрної політики та продовольства шляхом приєднання до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства відмінено.

На виконання пункту 4 постанови Мінекономіки розроблено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання діяльності центральних органів виконавчої влади», який проходить процедуру узгодження».

Вичерпно-дубова відповідь. І додати нічого.

Як твердять наші джерела, питання ДПСУ наразі не є закритим: лишається варіант передачі контролю за функціями цього відомства до Мінагрополітики у травні 2021 року. Водночас у такий сценарій віриться дуже з натяжкою.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

16 лютого 2021
Україна має імплементувати понад 250 актів Євросоюзу до кінця 2021 року – Мінагрополітики  
Виконання Угоди про асоціацію в частині СФЗ (санітарних і фітосанітарних заходів) СФЗзалишається пріоритетом роботи Мінагрополітики. До кінця року...
16 лютого 2021
Ліквідація Мінагрополітики – це диверсія проти країни, яка призвела до втрати часу, – Роман Лещенко
Напрацювання агростратегії до 2030 року необхідно розглядати через призму розвитку аграрного сектору попередніх років. Таку думку висловив міністр...
15 лютого 2021
Мінагрополітики повинно створити держфонд для стримування цін на продукти харування – експерт
Відновлене Мінагрополітики повинне вжити низку конкретних заходів, адже в його силах покращити ситуацію не лише у сільському господарстві. Це можна...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...