Як змінилася в умовах війни і вільного ринку землі орендна плата за землю?
Володимир Нагорний співзасновник земельної агенції «Volodar»

Ринок землі продемонстрував: на ньому і далі переважають операції з оренди сільськогосподарських земель, а не купівлі-продажу. Різноманітні експерти спочатку говорили про продаж до 10% всіх паїв, але по факту роботи двох років роботи ринку продали паї лише 0,5-0,7% всіх власників. Оренда землі і надалі залишатиметься основним інструментом розпорядження сільськогосподарською землею.

Поговоримо трішки про саму оренду у про те, як вона змінилася за два роки.

Ціна оренди землі має велике значення для фермерів, які залежать від неї для ведення своєї сільськогосподарської діяльності. Орендна плата за землю сільськогосподарського призначення визначається рядом факторів, таких як розташування земельної ділянки, якість ґрунту, доступність інфраструктури, ринкові умови та інші чинники. Ціна оренди землі варіюється великим чином в залежності від регіону.

Читати до теми: Двокілометрова прикордонна зона із білоруссю та росією: землі у власників паїв забиратимуть без відшкодування

Ми проаналізували ставки оренди за договорами землі клієнтів компанії Volodar.

За результатами аналізу, було вкотре підтверджено певні тенденції та регіональні відмінності. Серед областей, що мають найвищі ставки орендної плати, можна виділити Тернопільську, Хмельницьку, Вінницьку, Полтавську, південні частини Житомирської, Київської та Чернігівської областей.

У цих регіонах висока конкуренція за земельні ресурси та підвищений попит на оренду землі призводять до зростання цін. Індикатив розміру орендноі плати (ми вирахували середні доходи наших інвесторів) після вирахування податків (нетто):

  • Тернопільська – 5500 грн/га
  • Хмельницька – 5740 грн/га
  • Вінницька – 6112 грн/га
  • Київська (південь) – 6050 грн/га
  • Житомирська (південь) – 5434 грн/га
  • Чернігівська (південь) – 5223 грн/га
  • Полтавська – 5420 грн/га

У той же час, інші області, зокрема, Закарпатська (3930 грн/га) Волинська (3030 грн/га), Львівська (4530 грн/га) – всі три характеризуються нижчими ставками орендної плати. Це може бути пов'язано з меншим попитом на оренду земельних ділянок у цих регіонах та відповідно нижчим рівнем конкуренції  сільськогосподарського сектору.

Читати до теми: Невитребувані нерозподілені земельні ділянки – на оформлення у власників злишилося два роки!

Також варто зазначити, що в окремих випадках ставки орендної плати можуть варіюватись навіть в межах однієї області. Наприклад, у Житомирській області можна спостерігати різницю в цінах оренди між різними районами. Ставка у північних районах відрізняються від південних майже на 50% (3200 грн/га проти 5434 грн).

У деяких областях, де оренда землі є основним джерелом доходу для об’єднаних територіальних громад, за результатами проведених тендерних процедур (аукціонів) ставки оренди досить суттєво відрізняються відносно наведених вище даних. Так неоподинокими є випадки встановлення розміру орендної плати в розмірі 15-17 тис. грн/га в усіх перелічених областях.

Відверто говорячи, ринок землі прямо не впливає на розміри ставок орендної плати, хоча кореляція вартості землі та розміру плати за її викорстання присутня. Але потрібно врахувати той факт, що наступний етап ринку землі з 2024 року, коли будуть допущені юридичні особи українського права із засновниками-резидентами, може суттєво вплинути на ставки орендної плати. Ще більш відкритий ринок землі, однозначно, призведе до зростання конкуренції та, відповідно, до підвищення цін на оренду земельних ділянок.

Читати до теми: Земельна реформа України: ринок землі, оренда, паї, емфітевзис, передача землі громадам, ціна 1 га

Висновок: ставки орендної плати за оренду земель сільськогосподарського призначення в Україні значно варіюються в залежності від регіону. Визначальними факторами є попит на землю, якість ґрунту, доступність інфраструктури та місцеві економічні умови.

Наша компанія протягом поточного року поступово накопичує дані щодо індикативну розміру орендної плати аграріїв в усіх населених пунктах «курудзяного поясу» України і, вже в кінці року, наші клієнти зможуть за підпискою користуватись відповідною аналітикою. Можливе також  замовлення інформації під конкретний перелік населених пунктів за замовленням клієнта.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 червня 2023
Експерт назвав три ключові зміни, що несе закон 3065-IX для власників паїв, орендарів та покупців
Експерт із земельних питань Ігор Лісецький назвав три ключові зміни, які впроваджує закон 3065-IX для власників паїв, орендарів та покупців. Їх він...
28 жовтня 2022
Оренда землі в Україні: парламент схвалив новий порядок
Як змінить правила оренди сільськогосподарських земель прийнятий у другому читанні парламентом законопроект 7636 «Про внесення змін до деяких...
21 жовтня 2021
Тіньова оренда сільгоспземель в Україні може сягати ₴70 млрд, — Мінекономіки
Обсяг тіньової оренди сільськогосподарських земель в Україні, за оцінками різних експертів, становить від 20 до 70 млрд грн. Про це повідомляє...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...