Середня ціна гектару землі за два роки вільного ринку не дотягує навіть тисячі доларів
Середня ціна гектару землі за два роки вільного ринку не дотягує навіть тисячі доларів

Середня ціна на гектра сільскогосподарської землі після відкриття ринку землі складає 35,3 тис. грн. Про це повідомив в. о. Голови Держгеокадастр Дмитро Макаренко. 

AgroPolit.com порахував, скільки це буде сьогодні у перерахунку на долари  (з розрахунку 38.215 грн за один долар) – $ 923,72. 

«З моменту скасування мораторію на відчуження земель сільськогосподарського призначення (1 липня 2021 року) станом на сьогодні всього за договорами купівлі-продажу відчужено 79 690 земельних ділянок загальною площею 249,8 тис. гектарів.  Середня вартість відчужених земельних ділянок становить 35,3 тис. грн за 1 гектар», – заявив він під час пресконференції «Результати реалізації державних та комунальних земель: два роки роботи земельних онлайн-аукціонів».

Він ще раз наголосив, що основною метою запровадження ринку земель було надати можливість громадянам вільно розпоряджатися своєю власністю, а щоб уникнути маніпуляцій та боротися як з міфами, так і реальними загрозами були встановлені конкретні запобіжники, зокрема поетапність проведення земельної реформи, а також обмеження стосовно площі земель. І ці запобіжники, як показав час, спрацювали.

За словами в. о. Голови Держгеокадастру, динаміка, яку зараз демонструє ринок, доволі передбачувана, враховуючи нинішню ситуацію в країні.

У 2023 році середня ціна на земельні ділянки, на які поширювався мораторій, при відчуженні за договором купівлі-продажу найвища в Івано-Франківській (72,3 тис. грн/га), Львівській (51,3 тис. грн/га), Тернопільській (50,9 тис. грн/га) областях, а найнижча – у Херсонській (28,6 тис. грн/га) та Запорізькій (28,8 тис. грн/га) областях», – каже він.

Нагадавємо, що купівельна ціна землі встановлюється за домовленістю сторін, але не може бути меншою за її нормативну грошову оцінку. Наразі розмір НГО сільськогосподарських земель (рілля) СТАНОВИТЬ від 21,4 тис. грн за 1 га у Житомирській області до 33,6 тис. грн за 1 га у Черкаській області та відображають безпосередньо «якість» ґрунтового покриву регіону у застосуванні до сільськогосподарського виробництва.

Нагадаємо, нещодавно в Україні почав діяти закон, який запускає процес передачі державних земель Фонду держмайна України. Як це відбуватиметься читайте у матеріалові. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

30 червня 2023
Ринок землі в Україні – якими були два роки роботи?
Відкладати чи ні другий етап ринку землі в Україні (допуск юросіб), чи багато українців стало власниками землі і чи планують вони надалі стати...
27 квітня 2023
Державний контроль за використанням та охороною земель: в Держгеокадастрі розповіли, як він працює
У рамках проекту USAID в Україні провели тренінг, присвячений державному контролю за охороною та використанням земель, які відносяться до...
12 жовтня 2021
Ринок землі в Україні – 100 днів: ціна землі, кількість проданих паїв, розміри паю
З моменту запуску ринку землі в Україні середньозважена ціна 1 га сільськогосподарських земель для товарного с/г виробництва становить  34 248...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...