Уряд провалив запуск електронних земельних аукціонів і готує постанову про примусовий запуск для Держгеокадастру
Уряд провалив запуск електронних земельних аукціонів і готує постанову про примусовий запуск для Держгеокадастру

Наступного тижня уряд  планує оприлюднити постанову про запуск Держгеокадастром електронних земельних аукціонів із державною с/г землею. Про це AgroPolit.com повідомило джерело, наближене до керівництва уряду. За його словами, орієнтовно документ може з’явитися 10  вересня, наразі він перебуває на погодженні в Мін’юсті. Така поспішність, за словами джерела, пов’язана з тим, що запуск цих аукціонів мав би відбутися ще 1 вересня.

Нагадаємо хронологію питання земельних  електронних аукціонів часів Володимира Гройсмана. Ще як віце-прем`єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Володимир Гройсман 8 жовтня 2014 року доручив Держземагентству з 15 жовтня 2014 року забезпечити проведення відкритих публічних земельних аукціонів з надання земельних ділянок с/г призначення державної власності (окрім тих, які перебувають у користуванні) для ведення фермерського господарства та особистого селянського господарства. Переліки ділянок на торги мали розміщати на офіційному сайті агентства. Не вийшло – не зробили.

Вже на посаді прем’єра Володимир Борисович повторно закинув «вудку» реформ у бік Держгекадастру з цього питання. Так, 7  червня він  доручив (дивіться у відео далі як це було) запустити земельні аукціони (мали би запрацювати з 1 вересня 2018 року). На тому засіданні КМУ прийняв постанову від 7 червня 2017 р№413 «Деякі питання удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними»  (про її суть і наслідки для ринку оренди с/г земель державних читайте у матеріалі «Чи відродиться корупція в орендних торгах за держземлі? Практика і виклики»).  А вже 21 червня 2017 року на наступному засіданні уряду ухвалили постанову про впровадження технології Blockchain для захисту даних Держгеокадастру та переведення земельних аукціонів в електронний формат з  1 вересня 2018 року.

Рік минув, а віз і нині там. Презентуючи тоді проект постанови, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України, а нині в.о агроміністра (колишній очільник Держгеокадастру) Максим Мартинюк запевняв:

Електронний формат аукціонів дозволить забезпечити новий рівень прозорості та відкритості, залучити максимальну кількість учасників. Дуже показово, що цей проект реалізується у сфері земельних відносин, яка довгий час лишалась однією із найбільш корупціогенних у державі. Будь-який користувач мережі Інтернет матиме можливість спостерігати за процесом розпорядження державними землями».

За його словами, завдяки впровадженню системи електронних земельних торгів, в режимі реального часу безперервно і відкрито для необмеженого кола осіб буде здійснюватися збір, візуалізація та зберігання інформації про об’єкти земельних торгів, проводитися авторизація учасників торгів, а також надання, зіставлення і прийняття їх цінових пропозицій. Мартинюк тоді анонсував, що для запуску електронного формату земельних торгів буде розроблено спеціальне програмне забезпечення та додаток до мобільного телефону (смартфону). Запуск платформи очікується у жовтні 2017 року. Рік минув.

25 червня в Мінагро заявили, що запуск пілотного (не взагалі продажу права оренди всіх держземель, як доручав прем’єр)  проекту із земельними електронними аукціонами буде на платформі ProZorro.Продажі. Тим часом поки немає електронних торгів територіальні органи Держгеокадастру за чотири місяці 2018 року на земельних торгах реалізували 639 прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності. Через таку практику страждають аграрії  і несуть збитки: фермери Черкащини розповідають, що місцевий Держгеокадастр сприяє незаконному заволодінню землею. 

Довідка: Нагадаємо, що 18 лютого 2017 року парламентом було прийнято законопроект №2279 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів» , 6 березня його підписав голова ВРУ, а 31 березня – Президент Петро Порошенко. Натомість експерти заявляють, що даний документ не  вирішує питання роботи цих аукціонів і анонсований урядом запуск – черговий експеримент команди Гройсмана, який обернеться провалом.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 жовтня 2018
В Україні відбувся перший електронний земельний аукціон
18 жовтня відбулися перші в Україні електронні земельні торги. Аукціон пройшов на платформі OpenMarket державного підприємства «СЕТАМ»...
24 вересня 2018
В Україні розпочне діяти оновлений порядок земельного кадастру
В Україні опубліковано і незабаром запрацює оновлений Порядок ведення Державного земельного кадастру. Про це повідомив у Facebook...
6 вересня 2018
Електронний глухий кут земельних торгів
Державні та комунальні землі в Україні можна продавати або віддавати в оренду лише на спеціальних земельних торгах. Звичайно, є виключення із...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...