Експерт: Електронні земельні торги — черговий експеримент Гройсмана
Експерт: Електронні земельні торги — черговий експеримент Гройсмана

Проведення електронних земельних аукціонів обернеться провалом. Про це повідомляє на своїй сторінці Facebook заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин.

Нагадаємо, що 18 лютого законопроект №2279 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів» був прийнятий Верховною Радою. 16 березня він був підписаний головою ВРУ, а 31 березня його підписав Президент Петро Порошенко.

За його словами, електронні земельні торги — це «черговий експеримент», який придумав Володимир Гройсман.

«Ніяких електронних торгів чинне законодавство не передбачає в принципі. Молода команда прем'єра вже давно керується принципом: коли чогось дуже хочеться і треба зімітувати реформи, то можна все!»,  — пише Мартин.

На його думку, якби хтось розповів Гройсману, що, згідно з Конституцією нашої країни, права на землю купуються і реалізуються «виключно відповідно до закону», то, може, він би навіть на мить задумався про правомірність своїх «експериментів».

Але навіщо ці умовності? Ходити в парламент, благати депутатів проголосувати за зміни до Земельного кодексу і тільки потім щось впроваджувати...»,  — обурюється заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України».

Мартин нагадує, що спроба провести земельні торги вже провалилася за часів Юлії Тимошенко.

Цей сумний випадок навіть знайшов відображення у відповідному рішенні Конституційного Суду з романтичною назвою "справа про земельні аукціони»,  — розповідає він.

Мартин каже, що насправді важливе безперервне фонтанування реформами, щоб імітація боротьби з корупцією виглядала особливо переконливо. 

А в найбезглуздішому становищі, як завжди, опиняться щасливі переможці таких «аукціонів», адже вони фактично будуть купувати права оренди у не передбачений законом спосіб»,  — додає заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України».

ь

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 квітня 2019
Доповідна Кабміну: земельні електронні аукціони та державна земля — чи є контакт?
Кабмін продовжив пілотний проект із проведення електронних земельних  аукціонів – вніс зміни до постанови №688 «Деякі...
26 вересня 2018
Як орендувати землю через онлайн-аукціон, – експерт
Будь-який громадянин України, зокрема й юридична особа, може орендувати землю через онлайн-аукціон. Про це розповів генеральний директор ДП "СЕТАМ"...
29 червня 2018
В Україні стрімко зростає вартість оренди земель
Розмір орендної плати за землі по Україні зріс до 19,28% від нормативної грошової оцінки, що на 43,95 млн грн дозволить додатково наповнити...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...