У пасічників Західної України з’явилася інтерактивна карта
Аргумент

На щомісячному форумі бджолярів, який відбувся у Тернополі, презентували інтерактивну карту пасічників. Про це пише golos.te.ua, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що Україна потрапила у ТОП-трійку країн-експортерів меду, експортувавши торік майже 70 т цього продукту.

Інноваційний проект презентував пасічникам агрохолдинг «Мрія», який обробляє землі у Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій, Івано-Франківській, Львівській та Рівненській областях..

На інтернет-карті відображаються актуальні посівні площі всіх медодайних культур агрохолдингу із зазначенням сорту, прогнозованого періоду цвітіння, інформації щодо планових робіт з обприскування, необхідної кількості бджолосімей для якісного запилення.

У нас проблема була з протравленням бджіл. В мене особисто рік назад загинуло 25 сімей. Я мусив починати з нуля. А з «Мрією» налагодили тісний зв’язок. Ми домовилися з агрономами, вони перед внесенням хімікатів нас сповіщають. Ми знаємо, на яких полях вони будуть вносити. Обробку проводять пізно ввечері, до ранку завершують", — пояснив переваги карти голова кооперативу «Подільський бджоляр» з Хмельницької області Володимир Петльований.

Повідомляється, що зареєструвавшись на сайті, учасники об’єднань пасічників зі всієї західної України зможуть отримати доступ до інформації про понад 60 тис. га медодайних культур, які вирощує «Мрія».

Зокрема, йдеться про ріпак та соняшник, які є дуже популярними у бджолярів. А ще вони зможуть подавати заявки та резервувати місця для кочівлі своїх пасік на визначених масивах і таким чином формувати власний «кочовий конвеєр» із різних медодайних культур для максимального медозбору.

За словами директора Благодійного фонду агрохолдингу «Мрія» Василя Мартюка, проект покликаний забезпечити плідну взаємодію аграріїв із бджолярами, допомогти їм організувати логістику між масивами медодаїв та налагодити ефективну комунікацію.

Але головне – це отримання пасіками максимальної кількості меду. Відповідно, це дозволить збільшити їхню прибутковість", – підсумував Василь Мартюк.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 січня 2018
Україна вже вичерпала річну квоту на експорт меду і соків у ЄС на 2018 рік
Україна з початку поточного року станом на 10 січня вичерпала виділені на 2018 рік квоти на безмитні поставки в країни Європейського Союзу на мед і...
5 січня 2018
Виробництво меду набирає обертів
До 2020 року щорічні обсяги виробництва меду становитимуть до 2,4 млн тонн проти 1,7 млн тонн у 2017 році, тобто воно зросте в 1,4 разу. Про це...
21 грудня 2017
Хто купував український мед протягом року
За минулі дев'ять місяців цього року Україна експортувала рекордні 46,2 тис. тонн меду на $86,8 млн. Про це повідомила торговий представник України...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...